2:1
(1:0, 0:0, 1:1)

Ani druhé letošní derby Vysočiny Dukla nezvládla a domů jede s prázdnou

01.12.2021 / Pavel Mandát

Utkání pro Duklu nezačalo KHNP Aréně vůbec dobře, neboť již v sedmé minutě musel Maksim Zhukov lovit puk ze své klece po přesilové hře Třebíče, kterou dokázal využít Ladislav Bittner. Na druhý gól zápasu se čekalo až do třetí třetiny. Illéš napřáhl z pravého kruhu a po chirurgické teči Josefa Skořepy se kotouč dostal až za záda Jekela. Ze hry ale uplynulo pouze 75 vteřin a Třebíč opět odskočila na rozdíl jedné branky zásluhou Tomáše Křehlíka. Ke konci zápasu to hosté ještě zkusili se šesti hráči na ledě, ale stav zůstal již nezměněný.
01.12.2021 17:30, Chance Liga - 25. kolo

SK Horácká Slavia Třebíč

Jekel – Hunkes, Mlčák, Furch, Forman, Tureček, Poizl, Zukal – Střondala, Bittner, Sklenář – Šťovíček, Nedvídek, Krliš – Gajarský, Vodný, Vedral – Ferda, Michálek, Křehlík
2

HC Dukla Jihlava

Zhukov – Zeleňák, Eliáš, Malík, Mareš, Kachyňa, Kowalczyk, Kabelka – Fronk, Lichanec, Harkabus – Illéš, Skořepa, Havránek – Brož, Juda, Cachnín – Berčík, Seman, Houška
1
Branky a nahrávky: 7. Bittner (Hunkes, Vodný), 45. Křehlík (Ferda, Michálek) – 44. Skořepa (Illéš, Kowalczyk). Rozhodčí: Čech, Skopal – Vašíček, Zídek. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1000. Střely na branku: 25:25. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

Průběh utkání

Druhé derby Vysočiny letošní sezony viděla tentokrát Třebíč. Nutno říct, že i přes vládní restrikce spojené s epidemií koronaviru sledovaly zápas slušně zaplněné tribuny. Vzhledem k situaci, jaká momentálně panuje, zavítal na třebíčský zimák prakticky maximální možný počet diváků.

A ten se od začátku nenudil. První přesilovou hru utkání dostali k dispozici už po dvou minutách hosté z Jihlavy. Svěřenci Viktora Ujčíka se sice snažili zakousnout pohozenou kostičku, ale nakonec si na ní jen vylámali zuby. Strážce třebíčské svatyně Pavel Jekel totiž čaroval. Maskovaný muž si poradil s bombou Zeleňáka od modré čáry i následném pokusem Illéše z pravého kruhu. Minutu po konci jihlavské přesilovky se situace na ledě obrátila, když za katr usedl hostující obránce Mareš. Ten na lavici hanby ke své smůle dlouho nepobyl. Mladý zadák Jihlavy mohl jen provinile sledovat první gólovou kombinaci utkání. Jejími architekty se stali Michal Vodný, Jiří Hunkes a zakončující Ladislav Bittner. Vše začalo u Vodného, který posunul na modrou čáru Jiřímu Hunkesovi, velezkušený rutinér poté nahodil na Maxima Zhukova a jím vyražený puk pohotově uklidil do sítě kapitán Ladislav Bittner. Další dárek mohl v adventním čase doručit hostům Střondala, ale jeho projektil dokázal gólman Dukly zlikvidovat. Ani soupeř se však nechtěl nechal zahanbit, rána Jiřího Fronka mířila mezi betony Pavla Jekela, ale ten dokázal svůj turniket sklapnout včas. Další možnost k vyrovnání nastala pro Jihlavu v šestnácté minutě, kdy byl vyloučen Vojtěch Střondala. Hosté roztočili v třebíčském obranném pásmu kolotoč, jenže chybělo mu to nejdůležitější – střelba. Pochválit však musíme i defenzivní čtveřici Horáků, která dokázala skvěle vykrývat případné pozice hostí k zakončení. I díky této skutečnosti skončila první perioda příznivěji pro Třebíč.

Druhé dějství derby o Vysočinu si pro sebe zarezervovali brankáři Jak domácí Jekel, tak i hostující Zhukov chvílemi připomínali zuřivě bojující tandem nápadníků o srdce jedné vyvolené. Oba se zkrátka předháněli ve skvělých zákrocích. Proto se brankové skóre ve druhé třetině nikterak nepohnulo. Na jedné straně neuspěl Šťovíček, na té druhé pro změnu Cachnín. Je potřeba zmínit, že s přibývajícím časem rostla na ledové ploše nervozita. Jak by také ne, vždyť derby dvou nesmiřitelných rivalů nechce logicky prohrát ani jeden z nich. Stejný scénář byl očekáván také ve třetí periodě.

A opravdu. V závěrečném úseku hry zápas gradoval, přičemž k vidění bylo rovněž koření hokeje – tedy góly. Ten první nesl podpis Josefa Skořepy. Jihlavský veterán dostal při přesilové hře Dukly ideálně nabito na pravý kruh a jeho bombu zastavila až rozvlněná síť. Přirozeně k velké nelibosti prakticky všech diváků na tribunách. Ti však nemuseli smutnit dlouho. Hned o minutu později totiž vyrazila na zteč čtvrtá útočná formace Horáků, která opět ukázala, že svou zarputilostí dokáže pozlobit každého. Pokus Radima Ferdy sice ještě v brance neskončil, nicméně Tomáš Křehlík byl ve správný čas na správném místě a poslal puk za Zhukovova záda. Opět se tak ukázalo, jak krásný umí hokej být. Zatímco v jeden moment by byla potřeba pořádná várka antidepresiv, o pár vteřin později nebyl na pomyslné obloze ani mráček. Přesněji řečeno na ní zářily hvězdy. Ty bílé. Jak se později ukázalo, šlo o klíčový moment střetnutí. Horáci hráli konsolidovaně a Jihlavským toho moc nedovolili. Když už se hosté dostali k zakončení, opět zaúřadoval Pavel Jekel. Jeden z nejlepších brankářů soutěže měl nejvíc práce během závěrečných minut, kdy Dukla sáhla k power play. Neuspěla.

Ohlasy trenérů

Kamil Pokorný (SK Horácká Slavia Třebíč): Byla to urputná bitva o každý metr ledu. Nám se povedlo proměnit přesilovku a jít do vedení, což nám moc pomohlo. Skvěle nám fungovala defenziva, nepouštěli jsme Jihlavu do žádných větších šancí, ale Dukla má svoji kvalitu. Její forčeking a otáčení hry nám trochu problémy dělalo. Vypořádali jsme se s tím, a je jen škoda, že jsme v prvních dvou třetinách nepřidali nějakou další branku. Nějaké možnosti a přečíslení jsme měli. Ve třetí třetině přišla série dvou vyloučení a víme, že Jihlava má v přesilovkách velkou sílu. Tři jsme parádně ubránili, v té čtvrté nám tam gól padl. Strašně si ceníme toho, že mančaft neklesl na mysli, dál bojoval a strhl gólem na 2:1 zápas na svou stranu. Závěr jsme parádně odbojovali a nedali jsme soupeři šanci k tomu, aby si něco odvezl. Klukům chci poděkovat za to, jak zápas od prvního do posledního hráče odpracovali. Ceníme si toho, že jsme zvládli i druhé derby v sezóně a potěšili diváky, kteří byli výborní. Pořád mě strašně mrzí, že jich nemohlo přijít víc, protože by si to určitě hodně užili, ale taková je doba. Děkujeme ale i těm, kteří dnes přišli a jsme rádi, že jsme jim mohli dát vítězství.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Z naší strany velmi špatný zápas. První třetinu byli domácí úplně jasně lepší, měli lepší pohyb, udrželi se na puku. My jsme nebyli schopní si dát přihrávku. Když už jsme si ji dali, tak jsme ji zas nezpracovali, takže to byla katastrofa. Třebíč využila přesilovku a dostala se do vedení. Ve druhé půlce první třetiny jsme zlepšili pohyb, dokázali jsme se udržet u soupeře v pásmu, ale naše zakončení nebylo tak nebezpečné, abychom ho zužitkovali v gól. Domácí gólman podal vynikající výkon, ale my jsme mu to moc neznepříjemnili. Nebyl tam hráč na brankovišti, clona... Ve třetí třetině jsme při přesilovce vyrovnali, ale pak jsme udělali nepochopitelnou hloupost. Za stavu 1:1 chceme na modré čáře dělat někomu kličku, soupeř navíc v tu chvíli hrál ve čtyřech, měl hráče zraněného v rohu. My ztratíme puk, Max udělal sice výborný zákrok, jenže puk se odrazil mezi kruhy k soupeři, který to tam z jedničky dostal. Od nás panuje obrovská nespokojenost s přístupem některých hráčů, kór v derby. Je nemyslitelné to, co tady předvedli. Pro nás je to třetí prohra v řadě a nálada a pohoda u nás teď už není taková, jako byla dřív. Jestli si někdo myslí, že zápas odehraje v takovém tempu a s takovými chybami, tak je na velkém omylu.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie