Do Dukly přichází urostlý obránce Miloslav Jáchym, do Olomouce jde Lukáš Mareš

04.05.2022 / Vladimír Šťastný, Tomáš Lysý

Novou tváří hokejového klubu HC Dukla Jihlava je pro nadcházející sezonu vysoký bek Miloslav Jáchym. Jedenatřicetiletý rodák z Českých Budějovic podepsal s klubem z Vysočiny kontrakt na jeden plus jeden plus jeden rok. Naopak s Jihlavou se loučí klubový odchovanec Lukáš Mareš, který byl v Dukle prakticky od přípravky. V nové sezoně zkusí štěstí v Olomouci, kterou si v předešlé sezoně již vyzkoušel.

Miloslav Jáchym

Miloslav Jáchym hrál v sezoně 2021/22 v Kadani, po konci tohoto klubu v soutěži se přemístil do týmu LHK Jestřábi Prostějov. V devatenácti utkáních základní části v Prostějově a v jedenácti zápasech v Kadani vstřelil čtyři góly a přidal k tomu ještě devět asistencí. V šesti utkání play off za Prostějov vyšel bodově naprázdno.

O služby beka, který ve své kariéře hrál jak v České republice, tak i na Slovensku, v Rakousku a v Polsku měla zájem samotná Dukla. „Můj agent Daniel Vrdlovec za mnou přišel s nabídkou, že má Dukla zájem a následně jsme se velice rychle dohodli, vlastně to trvalo pouze dva dny,“ sdělil ke svému příchodu do Dukly Miloslav Jáchym.

Obránce, který se pyšní skvělými tělesnými proporcemi, při výšce 194 cm váží rovný metrák, má zkušenosti jak z druhé nejvyšší české hokejové soutěže, tak i z nejvyšší soutěže na Slovensku a v Polsku. „Miloslava přivádíme s vidinou toho, že vyztuží naše defenzivní řady. Je to urostlý silový obránce a výborně fyzicky připravený. To jsou aspekty, které jsme chtěli trochu vylepšit. Zároveň se nám líbí i jeho jednoduchá hra s pukem," sdělil sportovní manažer Dukly Tomáš Vrábel.

„Duklu jsem sledoval delší dobu, tým hraje dlouhodobě na špici tabulky a také to rozhodlo, že jsem nabídku přijal. Jde o ambiciózní klub a mě se líbí, že se každý rok nemění sedmdesát procent hráčů, ale, že jde o koncepční práci. Očekávám, že i v nadcházející sezoně budeme hrát opět na špici tabulky a věřím, že nám hráčům nebude vadit, že se všechny zápasy budou hrát mimo Jihlavu,“ zakončil Miloslav Jáchym.

„Tým chceme budovat delší dobu, tudíž nikdo z nově příchozích hráčů nepodepsal pouze roční smlouvu bez jakéhokoli opčního práva ze strany klubu. Tím jsme byli v jednáních částečně limitovaní, ale taková je naše strategie. Tým v tuto chvíli ještě uzavřený není,“ informoval Tomáš Vrábel a dodal další důležitou vlastnost, která se netýká pouze hráčských a statistických vlastností nově příchozích: „Všechny hráče jsme skautovali z videí a sbírali reference na charakterové vlastnosti. Poslední sezona, která skončila vítězstvím v Chance lize, byla postavená na tom, že každý hráč ze sebe vydal maximum, byl pracovitý, bojoval za klub, za své spoluhráče, trenéry a fanoušky a jen díky tomu si Dukla sáhla na pohár. Takže charakter, povaha a přístup hráčů jsou pro nás velmi zásadní aspekty při rozhodování.“

Sportovní manažer Dukly, který se do klubu vrátil po dvou letech, zároveň prozradil, jak probíhá výběr nových hokejistů do týmu. „Každý hráč se probíral v okruhu s trenéry a Bedřichem Ščerbanem, kdy poslední slovo má hlavní trenér Viktor Ujčík. Případy, kdy management podepíše smlouvu s hráčem, o kterého trenéři nestojí, končí vždycky špatně,“ ukončil rozhovor.

Miloslav Jáchym po podpisu smlouvy s jednatelem Dukly Bedřichem Ščerbanem. Foto: Tomáš Lysý

Lukáš Mareš

Dvaadvacetiletý hokejista hrál za Duklu od nejútlejšího věku. Prakticky pořád nastupoval nejen ve své kategorii, ale i s o rok staršími vrstevníky. V sezoně po sestupu naskočil hrál poprvé za A-tým a naskočil hned do 34 utkání. Od té doby patřil ke stabilním členům družin trenérů Vlka-Zemana a zejména Ujčíka-Nekvasila. V ročníku 2020/2021 dostal první šanci za Olomouc. Právě uplynulý ročník byl pro Lukáše Mareše zlomový. Zařadil se k nepostradatelným členům A-týmu, vstřelil za něj první góly a obranné duo Bilčík – Mareš bylo pro soupeře hodně nepříjemné svou důraznou hrou. Na tři starty opět okusil extraligovou Olomouc, kam nyní odchází.
Lukáši, děkujeme ti za odvedené služby a přejeme hodně štěstí v další hokejové kariéře i v osobním životě!

Lukáš Mareš (uprostřed v objetí s kondičním trenérem Miroslavem Skálou) oslavuje vítězství v Chance lize. S Duklou se důrazný obránce loučí jako mistr! Foto: Nela Dittrichová

Aktuální soupiska HC Dukly Jihlava

Brankáři: Adam Beran, Adam Černý, Filip Maláč, Adam Wolf
Obránci: Vlastimil Bilčík, Filip Dundáček, Filip Haman, Marek Chvátal, Miloslav Jáchym, Daniel Kowalczyk, Martin Matějíček
Útočníci: Petr Beránek, Richard Cachnín, Tomáš Čachotský, Tomáš Harkabus, Tomáš Havránek, Hynek Peš, Filip Seman, Josef Skořepa, Otakar Šik