Opět nejlepší! Viktor Ujčík obhájil prvenství v kategorii trenér sezony Chance ligy

06.06.2022 / Tomáš Lysý

V probíhajících dnech jsou na hokej.cz zveřejňovány výsledky hlasování anket v Chance lize sezony 2021/2022 a Dukla sbírá jedno ocenění za druhým. Posuďte sami: Maksim Zhukov – druhý nejlepší brankář. Lukáš Mareš – třetí nejlepší obránce. Matouš Menšík – druhý nejlepší junior. Tomáš Čachotský – druhý nejlepší útočník sezony. Na nejvyšší stupínek nyní dosáhl hlavní trenér Dukly Viktor Ujčík, který obhájil loňské vítězství v kategorii trenér sezony. „Dělám práci, která mne hrozně baví a naplňuje a navíc v Jihlavě, kde jsem doma,“ povídá bývalý vynikající reprezentant a trojnásobný mistr světa. Gratulujeme!

Viktor Ujčík nastoupil na lavičku Dukly v listopadu 2019 spolu s asistentem Karlem Nekvasilem. Kdo ví, jak by celá sezona tehdy skončila, kdyby jí neuťal koronavirus. Dukla totiž v předkole ve druhém utkání v Porubě v poslední minutě vyrovnala a poté ihned zvítězila v prodloužení, čímž srovnala stav série na 1:1.

Následující sezonu již Viktor Ujčík se svými parťáky nemusel mít starosti, jak přejít předkolo. Ale tým v průběhu ročníku musel projít většími nástrahami. Chance liga byla přerušená covidem a v říjnu 2020 si tak někteří hráči museli hledat náhradní zaměstnání. Ve čtvrtfinále 2021 proti Litoměřicím pak byla Dukla kousek od vyřazení. Prohrávala v sérii 1:3 na zápasy a poté 2:3, přičemž v šestém utkání vedl Stadion na svém ledě ještě dvě minuty před koncem 2:1. I tuto sérii Dukla otočila a ve finále bojovala s Kladnem o přímý postup do extraligy. I přes vedení v sérii 2:0 a 3:2 na zápasy (a 1:0 v šestém utkání doma) sice návrat mezi smetánku nevyšel, ale i tak se jednalo o skvělou sezonu.

Viktor Ujčík po vítězství ve čtvrtém finále Chance ligy proti Vsetínu s částí realizačního týmu. Foto: Markéta Křížová

Pod vedením Viktora Ujčíka a Karla Nekvasila byla Dukla i v právě skončené sezoně krok od návratu mezi elitu. Ve čtvrtfinále proti Přerovu nabrala tolik potřebné síly i sebevědomí a zřejmě v nejtěžší sérii během play-off vyhrála 3:2 na zápasy. Poté vyřadila Sokolov (4:1 v sérii) i Vsetín (4:2) a srdnatě se prala se silnějším Kladnem v baráži o extraligu. Jihlavští hokejisté v každém utkání alespoň chvíli vedli, ale nakonec prohráli 1:4 na zápasy.

Viktor Ujčík s Karlem Nekvasilem doposud odtrénovali 161 soutěžních zápasů Dukly (z toho pět v rámci extraligy – baráže). Duklu přivedli celkem k 103 vítězstvím (83x v základní hrací době, 20x v prodloužení či v nájezdech) a museli zkousnout 58 porážek (16x za bod). Jejich úspěšnost vítězství je tak téměř 64%. „Vyhrál jsem trenéra sezony zejména díky hráčům, kteří odehráli rozhodující část sezony výborně a vyhráli mistrovský titul. Jsem sice hlavní trenér, ale mé ocenění jde za celým realizačním týmem a jedná se o zhodnocení práce celého realizačního týmu od asistenta přes trenéra brankářů po kustody, maséra a vedoucího. Ocenění si vážím o to více, jelikož hlasovali sportovní manažeři Chance ligy,“ sdělil Viktor Ujčík.