Do přípravy oproti loňsku přibyly hlavně běhy, říká trenér Karel Nekvasil

30.06.2022 / Vladimír Šťastný

První část letní přípravy mají za sebou jak samotní hráči, tak i trenéři. A protože na začátku přípravy jsme vyzpovídali hlavního trenéra Viktora Ujčíka, tak po skončení suché přípravy se o poznatky s námi podělil jeho asistent Karel Nekvasil.

Část hráčů, kteří pod Karlem Nekvasilem trénovali v loňské sezoně, někteří matadoři, kteří si naordinovali samostatnou přípravu, noví hráči, kteří již mají s Duklou pro nadcházející sezonu podepsanou smlouvu a potom mládí, které o své angažmá v týmu z Vysočiny teprve bojuje. Taková byla skladba hráčů při suché přípravě. „Letní příprava probíhala standardně. Jak jsme skončili uplynulou sezonu pozdě, tak trvala pouze šest týdnů a tam není prostor na nějaké herní týdny, které bychom při přípravě vždy rádi viděli. Přístup hráčů k tréninkům byl velmi dobrý, takže jsme spokojeni,“ začal asistent trenéra. Přesto, byl vidět nějaký rozdíl v přístupu hráčů k tréninku oproti loňské sezoně? Přeci jenom se tým značně obměnil. „Ano, máme nové hráče, ale tím, jak trénujeme ve dvou skupinách, můžeme porovnávat jenom skupinu a ne celý tým. První skupina byla podle vstupních testů silnější, druhá byla slabší. Myslím, že to takto nastavené bylo správně a rozdíly mezi kluky ve skupinách nebyly tak velké. Kluci ale pracovali všichni dobře,“ pokračoval Karel Nekvasil.

Každý vždy čeká, zda budou do tréninků zakomponovány nějaké novinky, bylo tomu tak i letos? „Novinky snad ani ne, ale určitě proti předešlým přípravám více běháme. Myslíme si totiž, že běh je hodně důležitý, takže jsme zařadili do přípravy první čtyři týdny dlouhé šestikilometrové běhy. A páteční výběhy na Šacberk byly také ve vyšším počtu,“ komentoval osmatřicetiletý kouč. Bylo něco v přípravě, co klukům dělalo vyloženě potíže? Bylo to právě ty běhy? „Myslím, že ano, běhy má z hokejistů málokdo rád, takže tam vyloženě nadšení nebylo. A místy si k tomu kluci taky něco řekli. Ty šestikilometrové běhy byly ještě docela bez odezvy, ale náročné výběhy na Šacberk, kdy bylo až pět výběhů za sebou, bez odezvy nezůstaly,“ usmíval se Karel Nekvasil.

Stejně jako hráči, tak i trenéři nastupují po skončení první části letní přípravy na dovolenou. Zůstane Karel Nekvasil jako v předešlých letech pouze na oblíbené chalupě? Nebo chystá něco nového? „Bude změna! Nejprve vyrážím s rodinou do Itálie a potom bude teprve pobyt na chalupě. Ale určitě celou dobu budu mimo Jihlava,“ popsal změnu trenér. To, že nadcházející sezona nebude pro hokejisty, kustody, fanoušky a trenéry jednoduchá se ví. Bude se trénovat a hrát domácí zápasy na třech plochách a přibude i cestování na "domácí zápasy“. Jak bude z pohledu trenérů vypadat? „Bude vypadat těžce. Pro všechny to bude složité. Pro nás trenéry to bude asi ze všech nejjednodušší. My si vezmeme cestovní tašku a jedeme. Ale kustodi a hráči, kteří budou pořád jenom balit a vybalovat všechno svoje nádobíčko, to bude horší. Vrátíme se z domácího zápasu a zase bude vybalování,“ zakončil Karel Nekvasil.

Autor videa: Vladimír Šťastný