O Matouše Menšíka je zájem v extralize. Do Dukly tak přichází Patrik Miškář

20.07.2022 / Tomáš Lysý

Jihlavský útočník Matouš Menšík zažívá vskutku vydařený rok. Nejprve pomohl zachránit jihlavskou juniorku, následně zazářil v A-týmu, kde chopil šanci za pačesy a výrazně Dukle pomohl k mistrovskému titulu v Chance lize. Poté si zahrál i extraligovou baráž a s mateřskou Jihlavou podepsal novou smlouvu. Nyní bojuje o účast na juniorském mistrovství světa. Je o něj zájem z extraligy, a tak by se měl po reprezentačních povinnostech připojit do letní přípravy jednoho z týmů z nejvyšší soutěže. Proto do Dukly naopak přichází útočník Patrik Miškář, který už má za sebou přes stovku zápasů v extralize a v play off 2021 zářil v Litoměřicích.

Šanci v A-týmu by v minulé sezoně dostal Matouš Menšík zcela jistě dříve, než na konci základní části. Jihlava ale vše podřídila tomu, aby se zachránil juniorský tým, jelikož nejvyšší česká juniorská soutěž zažila radikální zúžení a o patro níže šlo šest týmů. Na záchraně juniorky Dukly se „Menša“ podílel 53 body (20+33) v 39 utkáních. Na konci základní části nastoupil do šesti zápasů za dospělou Duklu a připsal si v nich tři góly a tři asistence. Během play off zářil ještě více, když šest branek dal a na dalších šest nahrál. To vše v šestnácti utkáních! Spolu s Josefem Skořepou tak byl druhým nejproduktivnějším jihlavským hráčem vyřazovacích bojů. V následných pěti zápasech baráže přidal dvě asistence. „Ceníme si toho, jak Matouš v minulé sezoně přistoupil k úkolu číslo jedna, kterým byla záchrana juniorů v nejvyšší soutěži. Matouš měl klíčovou roli, jako lídr týmu zažil období, kdy se dařilo a stejně tak krizi. Vše zvládl on i tým. Nakonec hlavně díky těmto zkušenostem zvládl přechod do prvního týmu tak, jak zvládl. Jako centr prvních dvou formací se velkou měrou podílel na velmi úspěšným play off,“ shrnuje sportovní manažer Dukly Tomáš Vrábel.

Dukla krátce po sezoně zveřejnila video informující o pokračování Matouše Menšíka v Dukle. Ačkoliv na stole ležely nabídky z extraligových týmů, odchovanec jihlavského hokeje se rozhodl pokračovat v mateřském celku. S tím, že zcela jistě dostane šanci i v nejvyšší soutěži. To nyní nastává. V současné době bojuje urostlý forvard o mistrovství světa juniorů (více zde) a po přípravných kempech nebo po celém šampionátu se zapojí do přípravy o patro výše. „I přes novou smlouvu Matoušovi rádi umožníme, aby si na extraligu sáhl. Je to skvělá vizitka pro celý klub. Nyní si tu však všichni přejeme, aby se dostal na mistrovství světa juniorů a v této konfrontaci uspěl,“ informuje Tomáš Vrábel.

Matouš Menšík (vlevo) slaví s Vlastimilem Bilčíkem gól na 5:1 v pátém finálovém zápasu play off na ledě Vsetína, kde Dukla udělala klíčový krok k mistrovskému titulu. Foto: Markéta Křížová

Jihlavské útočné řady naopak posílí Patrik Miškář. Fanoušci si ho mohou zcela jistě pamatovat z play off 2021. Tehdy totiž s Litoměřicemi výrazně trápil právě Duklu. Stadion vedl ve čtvrtfinále na zápasy již 3:1, ale Jihlava nedopustila překvapení a otočila sérii ke svému prospěchu na 4:3. Rodák z Hořic tehdy zaznamenal ve vyřazovacích bojích 17 bodů (7+10) ve dvanácti utkáních a v celé sezoně zaznamenal výborná čísla – měl 64 bodů (26+38) v 46 zápasech. Loni hrál extraligu za Karlovy Vary a Mountfield Hradec Králové a také pomáhal Kolínu, který skončil na výborném devátém místě.

V české nejvyšší hokejové soutěži zaznamenal šestadvacetiletý útočník již 117 utkání (4+13), o patro níže odehrál 173 zápasů s bilancí 122 bodů (46+76). „Centra jsme hledali celé přestupní období a jsme rádi, že dohoda padla právě s Patrikem. Je to prověřený hráč s extraligovými ambicemi. Věříme, že mu styl hry praktikovaný trenéry Viktorem Ujčíkem a Karlem Nekvasilem sedne a zažije skvělé období,“ říká Tomáš Vrábel na adresu urostlého forvarda (190 cm / 96 kg).

Patrik Miškář během play off 2021 v dresu Litoměřic bojuje o puk proti Filipu Dundáčkovi. Nyní budou oba v jednom týmu. Foto: Markéta Křížová