Chtěl bych si projet nejslavnější kopce Tour de France, říká Tomáš Čachotský

21.07.2022 / Tomáš Lysý

Nejslavnější etapový cyklistický závod se blíží do svého finiše. Tour de France čeká krásné vyvrcholení mezi nejlepšími dvěma závodníky Jonasem Vingegaardem a Tadejem Pogačarem. Ve čtvrteční etapě, končící na Hautacamu, se dost možná rozhodne o celkovém vítězi a tuto cyklistickou podívanou jistě bude sledovat i Tomáš Čachotský, lídr jihlavské Dukly, který má k silničním závodům odmala hodně blízko. A kdo ví, kdyby nebyl vynikajícím hokejistou, možná by byl hodně vidět na Stará dámě či na Grand Tours jako vrchařská hvězda.

„Mám silniční kolo už odmala, dostal jsem ho v osmi letech. Takže vztah k silniční cyklistice jsem měl od dětských let,“ začíná Tomáš Čachotský vyprávěním a potvrzuje tak rčení, že nejen hokejem živ je hokejista. „Baví mne cyklistika jako taková, prostě jí sledovat. Nemám problém sedět u celých etap, ale teď momentálně z rodinných důvodů, protože máme malou Ninu, není času tolik a vidím spíše konce etap,“ dodává jihlavský útočník.

Za mnoho let šla silniční cyklistika hodně dopředu, stejně tak „Čagyho“ silnička. Nyní si doma opečovává Specialized TarMax SL2 na kolech a osazeních Shimano Dura Ace. Třeba s tímto kolem pojede jednou na nejslavnější kopce, jako Alpe d’Huez, Tourmalet, Mont Ventoux a další… „Žádný jsem zatím nevyjel, ale chtěl bych ty nejslavnější kopce, až jednou skončím s hokejem, zkusit projet,“ vyslovuje přání, při kterém běžného smrtelníka bolí nohy už nyní. Stačí se na profil těchto alpských velikánů podívat.

Silniční kolo Tomáše Čachotského. Foto: Tomáš Čachotský

Letošní Tour de France nabízí zajímavé příběhy. Když jsme Tomášovi pokládali otázky, zdálo se, že Slovinec Tadej Pogačar projde k třetímu vítězství za sebou a zapíše se mezi nesmrtelné. Jenže lídr stáje UAE Team Emirates musí nyní nahánět Dána Jonase Vingegaarda, jenž nad ním vede o dvě a čtvrt minuty. „Letošních etap jsem neshlédl tolik, ale nějaké kopečky jsem viděl a je to souboj Pogačara s Vingegaardem. Pogačar je o trošičku lepší, ale Vingegaard má silnější tým Jumbo Visma. Tak uvidíme, jak to dopadne,“ myslí si Tomáš Čachotský a velmi sledovaná bude zejména dnešní etapa, která bude pro dánského cyklistu zřejmě poslední těžkou zkouškou.

Naopak zcela jasno je o trikotu zeleném, který si veze nejlepší spurtér. Belgičan Wout van Aert má obrovský náskok přes dvě stě bodů na své soupeře a ukazuje tak, že je cyklistickým mistrem. Vždyť dříve míval velké úspěchy i u cyklokrosu. „Van Aert je obrovský talent, stejně jako Mathieu van der Poel. Jen to nahrává tomu, co spousta cyklistů říká. A to, že cyklistika je jen jedna a pokud se někdo narodí s takovým obrovským talentem, je schopen jet jak cyklokros, tak silnici nebo je vyměnit za horská kola,“ hodnotí čtyřicetiletý hokejista a ve svém věku obrovsky oceňuje dalšího skvělého spurtéra Marka Cavandishe, který loni na Maillot Jaune vyhrál bodovací soutěž o nejlepšího spurtéra – v šestatřiceti letech! „Pokud někdo zná lidské tělo, tak ví, že s postupujícím věkem jde tělo z rychlosti do vytrvalosti. V tomto věku klobouk dolů před ním,“ uznává na dálku rodáka z ostrova Man.

Tomáš Čachotský během cyklistické etapy v rámci letní přípravy 2013. Foto: Zdeněk Drla

V rámci Grand Tour se fanoušci postupně během roku mohou těšit na Giro d’Italia, Tour de France a Vueltu. Ačkoliv řada fanoušků sleduje zejména slavný francouzský závod, Tomáš Čachotský preferuje raději španělské cyklistické zápolení. „Tour je nejslavnější, ale mne se strašně líbí Vuelta. Je taková uvolněnější a už není tak obrovský tlak. Moc se mi líbí i příroda a kopce ve Španělsku, navíc tuto zemi mám jako takovou strašně rád,“ usmívá se Tomáš Čachotský a v krátkém dotazníčku pokračuje výběrem, jaký kopec se mu líbí nejvíce. V možnostech Alpe d’Huez – Tourmalet – Mont Ventoux vítězí poslední uvedený. „Všechny tyto tři kopce jsou krásné, ale nejvíce mýtická hora z nich je Mont Ventoux,“ říká k obrovi z Provence.

V další otázce si měl jihlavský hokejista – velký cyklistický fanoušek vybírat mezi trojicí Peter Sagan, Mark Cavendish nebo Erik Zabel, tedy z tria slavných spurtérů. „Z těchto tří určitě Peter Sagan, ale ještě bych podotkl jedno jméno – Zdeněk Štybar. Mám ho strašně moc rád, hrozně mu fandím a také už nějakou tu etapu vyhrál, po úniku nebo ve spurtu,“ hlásí „Čagy“ a pokud odmyslíme soutěži o celkové pořadí na Tour de France, nabízí se i výběr mezi spurtérskou a vrchařskou soutěží. Zde Tomáš nezapře, že jsou mu bližší kopce než hromadné dojezdy v rychlosti kolem 70 km/h. „Mám více rád hory a tedy i vrchařskou soutěž,“ usmívá se Tomáš Čachotský, jenž poté nebyl schopen vybrat v posledním krátkém dotazníčku mezi Christophem Froomeme a Tadejem Pogačarem, kdo se jihlavské devadesátce líbí více. „Chris Froome je obrovská legenda, která toho dokázala strašně moc. I když jsem spíše fandil proti němu, tak klobouk dolů před ním. Dokázal na kole neskutečné věci. Tadej Pogačar je mladý jezdec, ale už dvakrát vyhrál Tour. Je to obrovský talent a uvidí se do budoucna, zda bude pokračovat jeho nadvláda nebo jestli mu někdo z mladé generace bude schopen konkurovat,“ dodává

Na závěr rozhovoru se Tomáš Čachotský nebál zabrousit i do ožehavého tématu, kterým je Lance Armstrong. Americký cyklista se po úspěšně zvládnuté rakovině varlat vrátil k cyklistice a vyhrál sedmkrát Tour de France. Před deseti lety se však ukázalo, že si pomáhal nedovolenými prostředky a všechna jeho vítězství byla smazána. „Je to složité v tom, že Lance závodil v době, kdy si myslím, že v cyklistice dopovali všichni. I když já jsem proti němu vždycky fandil Janu Ullrichovi. Byla to doba, kdy jsem se začal cyklistice nejvíce věnovat. Kdyby nikdo nedopoval, tak byl Lance stejně vyhrával, protože byl největší profesionál, dával tomu nejvíce. Spousta Francouzů říká, že to bylo to nejhorší, co se pro Tour mohlo stát, ale přitom uznávají své legendy, které v dopingových programech byly také. Jenže protože to jsou Francouzi, tak se nic neděje. Těžko říct. Doping nepodporuji a neměl by být součástí sportu. Ale v tomto případě to byl trošku hon na čarodějnice. Přišlo mi, že Armstronga popravili za to, že toho vyhrál tolik,“ uzavírá rozhovor velký fanoušek silniční cyklistiky Tomáš Čachotský.

Silnička a Čagy, dlouholeté vzájemně oblíbené propojení. Foto: Zdeněk Drla