3:6
(0:1, 1:2, 2:3)

Jihlava nakonec ani přes dobrý výkon nestačila na Prostějov

01.02.2023 / Natálie Poláčková

Středeční večer patři na zimním stadionu v Pelhřimově zápasu jihlavské Dukly a Prostějova. Do vedení se jako první dostali hosté, ale domácí dokázali zpočátku druhé třetiny srovnat. Právě ve druhé periodě odskočily Jestřáby do dvoubrankového vedení. Nakonec o konci zápasu rozhodla třetí třetina, kde padly dohromady pět branek. Bohužel tři z nich na straně Prostějova a zápas tak skončil - 3:6.
01.02.2023 17:30, Chance Liga - 44. kolo

HC Dukla Jihlava

Beran – Dundáček, Haman, Kolář, Vala, Bilčík, Kachyňa, Chvátal – Havránek, Skořepa, Handl – Harkabus, Menšík, Karabáček – Meluzín, Miškář, Chlubna – Cachnín, Juda, Tecl
3

LHK Jestřábi Prostějov

Pavelka – Bartko, Valenta, Malák, Poledna, Staněk, Pěnčík – Jiránek, Jáchym, Jandus – Burian, Ostřížek, Hašek – Slanina, Venkrbec, Jansa – Veselý, Vlach, Illéš – Maruna
6
Branky a nahrávky: 23. Menšík (Miškář, Karabáček), 47. Skořepa (Havránek), 48. Chlubna (Cachnín, Haman) – 7. Poledna (Jandus, Jáchym), 29. Bartko (Illéš, Ostřížek), 34. Valenta (Ostřížek), 47. Poledna (Hašek, Burian), 58. Jandus, 60. Pěnčík (Hašek). Rozhodčí: Hucl, Květoň – Jindra, Maňák. Vyloučení: 2:4. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 455. Střely na branku: 33:23. Zblokované střely: 3:3. Vhazování: 29:34. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 2:3, 2:4, 3:6.

Průběh utkání

Ve čtvrté minutě se do velké šance dostal Tomáš Jandus, který si na pravé straně dobruslil puk a z úhlu mířil přímo před Berana. Jihlavský gólman si nakonec dokázal pokrýt mezeru mezi jeho betony. O chvíli později se do akce dostala také Dukla. Juda si probruslil před hostujícího brankáře a pokusil se zakončit bekhendem. I přes to, že Pavelka puk nedokázal lapit, tak se domácí nedostali k dorážce.

V sedmé minutě už se ale do akce a následně i do vedení dostali hosté. Jansa se kolem pravého kruhu dostal až před bránu, kde mu puk nakonec pouze odskočil z hokejky. Z levé strany pak puk trefil Aleš Poledna. Dukla mohla o minutu později srovnat, když se v přesilovce dostal Harkabus ke střele z levého kruhu. Stále v početní výhodě se domácí snažili něco zkombinovat, ale jejich nepřesná přihrávka poslala do útoku Ostřížka, který jel do samostatného úniku. O kousek minul vzdálenější růžek branky.

Dukla vstoupila do druhé třetiny aktivněji a když byl vyloučený Staněk za hákování, tak se dokonce domácímu celku povedlo srovnat. Před brankou se dostal k puku Matouš Menšík a dostal ho za Pavelku. Následoval rychlý a varovaný hokej na obou stranách, dokud nepřišlo vyloučení Judy. Také Prostějov rychle využil početní výhody, když se k puku po Illéšově pasu dostal Jan Bartko, který svou tvrdou střelu Berana propálil.

Po zakázaném uvolnění Prostějova se puku ujali domácí, kteří se usadili před Pavelkou. Jeden z hráčů Jihlavy se z vrcholu kruhu opřel do puku, ale halou se rozeznělo pouze cinkání břevna. Pouze chvíli na to se opět do šance dostal domácí celek, Meluzin přenechal mezi kruhy puk Judovi, jehož pokus skončil odražený. Teclův pokus o dorážku neskončil podle jeho představ. Po několika nepovedených akcích Dukly se do jedné dostal Prostějov a rázem z toho byl gól. Tomáš Valenta vystřelil z levé strany, puk těsně před bránou ještě nejspíše tečoval jeden z domácích hráčů.

Již v poslední části domácí kapitán Josef Skořepa předvedl svou typickou akci. Vyhrál buly a najel si před bránu, kde už pouze usměrnil Havránkovu střelu. O 28 vteřin později znovu odskočil Prostějov do dvoubrankového vedení poté, co si Aleš Poledna sjel po ose hřiště a z mezikruží zamířil. O minutu později se však znovu radovala Dukla. Útočník Tomáš Chlubna dokázal dorazit Cachnínovu povedenou střelu.

Hned dvakrát v krátkém čase se dostali domácí do příležitosti. Nejprve se pokusil střílet Bilčík a následně si Patrik Miškář probruslil sám s pukem a zkoušel trefovat volnou část brány, Pavelka jen těžko zasahoval. Jihlava se o chvíli později rozhodla pro hru bez brankáře, toho rychle využili hosté, když se Tomáš Jandus dostal do zakončení a trefil prázdnou bránu. I nadále zůstal Beran na střídačce, a nakonec se Jestřáby přeci jen radovaly znovu. Martin Pěnčík trefil odkrytou klec 7,8 vteřin před koncem zápasu.

Ohlasy trenérů

Viktor Ujčík (HC Dukla Jihlava): My nemůžeme být spokojeni s výsledkem. Měli jsme trochu horší vstup do zápasu, kde během první třetiny jsme začali srovnávat se soupeřem. Byl to zápas nahoru dolů, myslím, že kluci to odmakali, jak to jen šlo. Dali jsme tam nějaké pěkné góly, měli jsme i slušné kombinace v pásmu. Bohužel, když se to lámalo a šlo o gól, tak se nám nepodařilo dát ještě jeden, abychom aspoň srovnali. Kluci dnešní zápas odmakali, já jsem rád, že se nám začínají vracet hráči do sestavy, ještě čekáme na Šika, který dnes dostal od doktorů zelenou, že může začít trénovat. Věřím, že s klukama, co se vrací do sestavy, se nám zvedne kvalita týmu a my takovéto zápasy začneme vyhrávat.

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): Všechny týmy mají o co hrát, což je určitě dobře. Kredit Jihlavy je dobrý, měla špatnou sérii, ale hráli možná nejvíc oslabení v té soutěži. Ale jsou v každém zápase a my jsme tu museli podat maximálně obětavý výkon a soudržný, na maximální výkon obětavosti až do konce. Rozhodl výborný výkon našeho gólmana, i to, že jsme měli trochu zkušenější hráče a v pravý moment jsme dali ty důležité góly. V závěru to bylo o štěstí, 50 na 50, odrazilo se to na naše hokejky, dali jsme dva góly do prázdné. Klidně to mohlo skončit remízou, mohli jsme tu ztratit body. Dobrá prověrka pro naše hráče před koncem sezony.