Polovina hokejové školy je minulostí. Kemp navštívil nový trenér finské reprezentace

27.07.2016 / Tomáš Lysý

Ač se to časové nezdá, šestý ročník Mezinárodní česko-finské školy přešel do své druhé poloviny. Poslední červencové úterý byl program oproti předešlým dvěma dnům lehce odlišný. Zatímco hráči měli dopolední tradiční dvoufázové tréninky, realizační tým IIHS včetně rodičů zamířil na projížďku po jezeru. Odpoledne bylo vyhrazeno třetímu zápasu, ve kterém nový trenér finského A-týmu Lauri Marjamäki sledoval výhru Blue Emperors. Navečer si čeští mladíci ještě stačili zahrát fotbal a opětovně využít jezero v centru Pirkkaly.

Zatímco se dva česko-finské týmy, Blue Kings a White Emperors, na hokejové škole věnovaly dopoledním dvoufázovým tréninkům, program českého realizačního týmu a rodičů byl zcela jiný. Úderem desáté hodiny následoval odjezd směr Tampere-Keskusta (centrum se finsky řekne Keskusta – pozn. aut.), kde byla pro trenéry, opatrovníky hráčů, medika a rodiče hokejistů připravena vyhlídková loď. Zavedla je na dvouhodinovou jízdu po jezeře Näsijärvi, jenž se svojí délkou (44 kilometrů), rozlohou (256 čtverečních kilometrů) a hloubkou (průměrná 19,1 metrů, největší 63 metrů) řadí k šestnáctému největšímu jezeru ve Finsku.

Právě finská jezera se stala námětem pro tvorbu ankety mezi některými účastníky projížďky. Otázka zněla zdánlivě jednoduše: Kolik se ve Finsku, v zemi tisíce jezer, nachází jezer. Odpověď ale již tak jednoduchá nebyla, jak se můžete přesvědčit na videu níže. Oficiálně se v zemi se zlatým lvem ve znaku nachází přesně sto osmdesát sedm tisíc osmset osmdesát osm jezer. Dle neoficiálních statistik je jich přes 260 tisíc. Je však nutné podotknout, že na základě evropských měřítek je tento počet kolem 60 tisíc jezer a podle měřítek USA se jedná o něco přes tři tisíce těchto vodních úkazů.

Anketa IIHS 2016: Kolik se v zemi tisíců jezer nachází jezer

Autor videa: Tomáš Lysý

Třetí zápas IIHS 2016

Odpoledne nastoupily týmy White Kings a Blue Emperors naposled v původním složení, od středečního čtvrtého zápasu budou sestavy obou celků mírně prohozeny. Z vítězství se i ve třetím zápase radovali Blue Emperors, kteří porazili soupeře poměrem 6:2. White Kings se na začátku zápasu znovu dostali do vedení, ovšem Modří v desáté minutě vyrovnali a během poslední minuty první třetiny (hraje se 3x15 minut – pozn. aut.) utekli na rozdíl dvou branek. Svůj náskok ve druhé části ještě o dva zářezy zvýšili a závěrečné dějství již skončilo nerozhodně.

White Kings – Blue Emperors 2:6 (1:3, 0:2, 1:1)
Góly a asistence:
4. Mikael Sorsa, 35. Mikko Piikki – 10. Josef Dáňa (ts), 15. Adolf Růžička, 15. Niko Veittikoski (Marek Chvátal), 20. Marek Chvátal, 23. Adam Rauš (Matyáš Sapík), 31. Matouš Menšík, 43. Tadeáš Hrnčíř (Josef Dáňa, Matyáš Sapík). Rozhodčí: Rasmus Linko, Jiří Ondráček. Vyloučení: 2:2. Využití (trestná střílení): 0:1.

White Kings: Alvar Havukari, Tuukka Niskanen, Jakub Pazderka – David Moravec, Mikko Piikki, Tini Kopra, Tobias Adam, Václav Macek, Aake Leppänen, Tomáš Slanař, Roope Oksanen – David Polodna, Markus Koskinen, Samuel Pecka – Matěj Kravec, Mikael Sorsa, Tommi Helassalo – Niklas Koskensalo, Tadeáš Holedna, Marek Melenovský – Niklas Nurminen, David Dolníček. Trenéři: Jyri Saarinen, Karel Nekvasil, Daniel Šťastný.

Blue Emperors: Tommi Roslöf, Daniel Král, Filip Maláč – Matvey Ulanen, Martin Zych, Atte Hyttinen, Marek Chvátal, Lari Lahtinen, Matyáš Sapík, Niklas Aanio, Adolf Růžička – Samuli Tolonen, Niko Veittikoski, Matouš Menšík – Tadeáš Hrnčíř, Adam Rauš, Nico Rautio – Nea Tervonen, Matias Leppänen, Josef Dáňa – Vladislav Juřica, Daniel Pavelec, Niko Korkola. Trenéři: Jarkko Mattila, Matti Ranta, Jiří Štourač.

Na zápas IIHS se přišel podívat nový kouč finského národního A-týmu, předával ceny nejlepším hráčům

Na třetí zápas Mezinárodní česko-finské hokejové školy se přišla podívat jedna z osobností, na kterou bude v rámci finského hokeje upřen obrovský zrak. Je jím Lauri Märjamäki, nový trenér hokejové reprezentace Suomi. Návštěva rodáka z Tampere, momentálně žijícího v Pirkkale, znovu zvýšila prestiž kempu. Devětatřicetiletý trenér předával ceny nejlepším hráčům třetího utkání a v následném rozhovoru chválil myšlenku IIHS. „Slyšel jsem o tomto projektu mnoho dobrého, o tom, že je to již jeho šestý ročník a pořadatelské země se pravidelně střídají. Pro české a finské hráče je důležité, že spolu trénují, hrají a přitom musí zkoušet mluvit anglicky,“ odpověděl finský kouč na otázku ohledně školy.

Nejlepšími hráči třetího zápasu se stala jediná z dívčích účastnic kempu Nea Tervonen z týmu Blue Emperors a Miikko Piiki z White Kings. Ceny jim předávali Lauri Marjamäki (vpravo), nový kouč finského reprezentačního A-týmu, a Timo Haapanen (vlevo), manažer sítě hotelů Holiday Inn Tampere, jenž je jedním ze sponzorů kempu. Foto: Tomáš Lysý

Sportovní vyžití českých hokejistů však třetím utkáním rozhodně neskončilo. Na ubytovně v Pirkkale totiž bydlí také sedm finských hráčů, kteří nejsou z bezprostředního okolí. Na tyto mladíky dává pozor Tuomas Haapanen a právě jeho napadlo využít menší fotbalový plácek vedle ubytovny (hlavní fotbalové hřiště přímo proti stadionu prochází rekonstrukcí – pozn. aut.). Z původních několika střel na branku se nakonec vyklubaly dva zápasy, do kterých se zapojili i někteří finští hráči a část českého realizačního týmu. Vzhledem k tomu, že je nutné dodržovat týmové oblečení, rozlišení bylo jednoduché – jeden tým hrál oblečený, druhý do půl těla svlečený. Z vítězství v obou zápasech (5:4 a 5:2) se nakonec radovali „naháči.“

Protože v Pirkkale vládne během dne tropické počasí a ani během polárního dne navečer teplota o moc stupňů neklesne, bylo osvěžení jasné. Kdo chtěl, mohl naskákat do jezera v centru města. Opět se potvrdilo, že když jsou děti zabavené, nepotřebují mobilní telefony, tablety či elektroniku. Na původní informaci, že na ubytovně není internetové připojení, již většina z nich zapomněla. A nejinak tomu bude i během poslední červencové středy. V rámci čtvrtého dne IIHS vystřídá odpolední zápas oficiální program kempu.

Po fotbale se vítaným osvěžením stalo večerní koupání v pirkkalském jezeře. Ačkoliv se to z fotografie nezdá, označení vskutku sedí. Opravdu se jedná o večerní foto, ve Finsku nyní probíhá období polárního dne. Foto: Tomáš Lysý