Předposlední den hokejové školy trénovali hráči techniku bruslení, čtvrtý zápas opět vyhráli Blue Emperors

29.07.2016 / Tomáš Lysý

Nezdá se to, ale Mezinárodní česko-finská hokejová škola se pomalu blíží ke svému konci. Dopoledne pátého dne bylo znovu vyhrazeno tréninkům na ledě a na suchu. Hokejisté ale byli tentokrát rozděleni jinak než do týmů. Hráči v poli (obránci a útočníci) si vyzkoušeli trénink zaměřený na techniku bruslení. Po obrátce čekal gólmanský trénink na muže v masce. Po středečním dni volna v zábavním parku Särkänniemi pokračoval kemp čtvrtým zápasem, ve kterém se znovu radovali Blue Emperors. Poslední páteční den vyvrcholí kemp Oficiálním zápasem IIHS 2016, který můžete sledovat prostřednictvím textového onlajnu.

Čtvrteční program Mezinárodní česko-finské hokejové školy opět přinesl drobnou úpravu. Dopolední dvoufázové tréninky nebyly rozděleny na White Kings a Blue Emperors, ale jednu velkou skupinu hráčů a druhou, o poznání menší, gólmanskou. Na led nejprve vyjeli obránci a útočníci; jejich trénink byl zaměřen na techniku bruslení. První polovina byla bez puku, druhá s pukem. Poté se obě grupy vyměnily, ledová plocha patřila šestici gólmanů.

Dopoledne pátého dne IIHS procvičovali hráči techniku bruslení. Foto: Tomáš Lysý

Stejně jako v předchozích letech, i nyní navazují čeští a finští hráči nová kamarádství. Hledají se na sociálních sítích a vyměňují si slovíčka z obou jazyků. Asi nepřekvapí, že většina z nově naučených výrazů naprosto odlišné řeči nejde příliš publikovat. „S finskými kluky již komunikuji anglicky, pár z nich jsem si přidal na facebook. Samozřejmě mě naučili i několik slov, stejně jako já je. Ale jmenovat je nemůžu,“ směje se obránce Matyáš Sapík. „Líbí se mi tady. Hokejová škola je super, protože si můžeme zahrát s hráči z jiné země. Spoluhráči jsou také skvělí, stejně jako trenéři,“ říká další z obránců Tobias Adam, který také přitakává, že už se s novými finskými kamarády spojil přes sociální síť. „Je tady dobrá parta a dobří trenéři,“ shrnuje vlastně za všechny české účastníky

Nová česko-finská kamarádství

Po několika dnech strávených ve Finsku se již mladí čeští hráči rozkoukávají a zajímají se o odlišnosti hostitelské země. A že jich není málo. Téměř všechny plechovky i pet lahve jsou vratné, vidět je do třiadvacáté hodiny večerní a teplota mnohdy úspěšně atakuje třicetistupňovou hranici. „Výborné je, že se mohou vracet flašky a dostanete za ně peníze. Také mě překvapilo, jak moc velké teplo tady je,“ zamýšlí se gólman Daniel Král a jeho spoluhráč z kempu Tomáš Slanař připojuje další zajímavost. „Když jsme se chodili koupat, tak uprostřed jezera v Pirkkale byla velká fontána. Když se nad tím tak zamyslím, ve Finsku může být bohatý i bezdomovec, když se dají vracet lahve. Také jsem tady žádného ještě neviděl a láhve poctivě sbírám, abych je mohl vrátit a něco si koupit,“ rozpovídá se mladý obránce.

Čtvrtý zápas IIHS 2016:

Již ve středu se v obou týmech prohodili čtyři hráči. Čtvrteční čtvrtý zápas IIHS 2016 opět začal lépe pro White Kings, kteří se ujali vedení. Ovšem Blue Emperors stihli ještě na konci první třetiny (3x15 minut) vyrovnat a ve druhé části dvěma góly otočit zápas. Třetí dějství skončilo stejně jako úvodních dvacet minut, Modří tak zvítězili 4:2.

White Kings – Blue Emperors 2:4 (1:1, 0:1, 1:2)
Góly a asistence:
2. Tadeáš Hrnčíř (ts), 40. David Moravec (Matěj Kravec) – 13. Matyáš Sapík, 24. Adam Rauš (Josef Dáňa, Niklas Koskensalo), 33. Niko Korkola (ts), 34. Daniel Pavelec (Matouš Menšík). Rozhodčí: Jiří Ondráček, Elias Paso. Vyloučení: 2:2. Využití (trestná střílení): 0:1.

White Kings: Jakub Pazderka (1.-15.), Alvar Havukari (16.-30.) Tuukka Niskanen (31.-45.) – David Moravec, Niklas Aarnio, Mikko Piikki, Marek Chvátal, Tobias Adam, Aake Leppä, Roope Oksanen, Tomáš Slanař – David Polodna, Markus Koskinen, Samuel Pecka – Mikael Sorsa, Matěj Kravec, Tommi Helassalo – Tadeáš Holenda, Nico Rautio, Marek Melenovský – Niklas Nurminen, Tadeáš Hrnčíř. Trenéři: Jyri Saarinen, Ville Tolvanen, Karel Nekvasil, Daniel Šťastný.

Blue Emperors: Tommi Roslöf (1.-15.), Daniel Král (16.-30.), Filip Maláč (31.- 45.) – Matvey Ulanen, Martin Zych, Atte Hyttinen, Václav Macek, Lari Lahtinen, Matyáš Sapík, Tini Kopra, Adolf Růžička – Niko Veittikoski, Matouš Menšík, Samuli Tolonen – Adam Rauš, Niklas Koskensalo, David Dolníček – Matias Leppänen, Josef Dáňa, Nea Tervonen –Daniel Pavelec, Niko Korkola, Vladislav Juřica. Trenéři: Jarkko Mattila, Matti Ranta, Jiří Štourač.

Nejlepšími hráči byli vyhlášeni Markus Koskinen (White Kings) a Matyáš Sapík (Blue Emperors). Ceny pro nejlepší hráče zápasu předávala Sara Säkkinen, jenž se účastnila prvního "finského" ročníku hokejové školy 2012. Hokejový klub Pirkkalan Pingviinit, kde vyrůstala, na ní může být pyšný. Sara je totiž nyní útočnicí finského národního A-týmu žen, loni za něj na mistrovství světa odehrála šest zápasů. Foto: Tomáš Lysý


Ohlasy českých trenérů na Mezinárodní česko-finskou hokejovou školu 2016

Na česko-finském kempu mladých hokejistů působí i dvojice českých trenérů. Z Dukly Jihlava byl na kemp vyslán trenér Karel Nekvasil, jenž trénuje B-tým mladšího dorostu a je asistentem u jihlavské juniorky. Jeho trenérským kolegou je Jiří Štourač, který má ve Velkém Meziříčí na starosti starší žáky, mladší žáky a přípravku. Na vlastní náklady odcestoval do Finska také Daniel Šťastný, gólman staršího dorostu Dukly, který pomáhá s trénováním gólmanů a v době volna se stará o třiadvacítku českých hokejistů.

Karel Nekvasil

Jiří Štourač

Daniel Šťastný