1:3
(1:0, 0:1, 0:2)

17.12.2010 / Jan Šimek

17.12.2010 17:30, NOEN Extraliga juniorů - 39. kolo

HC Slezan Opava

Trenčan - Faksa, Vitásek, Spusta, Žídek, Lichý, Dohnal - Trčka, Vaněk, Procházka, Vítek, Šimkovič, Otipka, Baďura, Džemla, Koschatzký, Seidler
1

HC Dukla Jihlava

Jíra - Šidlík, Tobola, Kolda, Martínek, Hlaveš, Randa - Prokš, Vysloužil, Protasenja, Zeman, Polcar, Kuřítko, Mikeš, Kasalý, Pometlo
3
Branky a nahrávky: 17. Šimkovič (Vítek) - 26. Kuřítko (Protasenja, Pometlo), 44. Zeman (Polcar), 50. Protasenja (Pometlo, Martínek). Rozhodčí: Mikula - Gebauer, Poruba. Vyloučení: 2:2. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 90. Střely na branku: 32:37. Průběh utkání: 1:0, 1:3.

Průběh utkání

Aktivněji začali zápas hosté z Jihlavy, rychlými průniky po křídlech dělaly opavské defenzivě problémy. K ještě větší útočné aktivitě měla hostující juniory přivést přesilovka. V té ale Dukla působila spíše jako pacafistická jednotka, než jako úderné ofenzivní komando. Po konci početní výhody se však v gólové šanci objevil Protasenja. Radost z gólu mu ale po úspěsném blafáku na Trenčana překazila boční síťka branky, díky které nemohl doklepnout kotouč do opavské klece. Postupně se hra vyrovnala a do dobrých střeleckých pozic se dostávali také domácí.

V 15. minutě zabránil téměř jistému gólu v jihlavské síti vynikajícím zákrokem Jíra, jenž v pololeže fantasticky vykopl betonem puk z hole dorážejícího Vítka. O dvě minuty později se už domácí hokejisté mohli radovat. Jíra v brance Jihlavy totiž střelu domácího Vítka vyrazil pouze před sebe a na puk si počíhal Šimkovič, který jej v klidu uměrnil do branky - 1:0. Okamžik nato to z rychlé otočky zkusil i zadák Vitásek, Jíra byl ale tentokráte připraven, a první dějství tak vyhrál Slezan.

Ve druhé tercii byli o něco lepší hostující mladíci, kteří si už v probíhající 23. minutě vytvořili další velikou šanci. Vyrovnávající gól měl na hokejce Kasalý, ale jeho dorážku z mezikruží bravurně zlikvidoval Trenčan. V pořadí druhá početní výhoda Dukly však již vyrovnání přinesla. Protasenja v rychlosti obešel obránce Opavy a zpoza branky nádherně vyzval ke skórování Kuřítka, který neodmítl a neomylně zavěsil k levé tyčce domácí branky. Další veliká šance Jihlavy přišla na konci 32. minuty, kdy nahození Vysloužila málem Trenčanovi propadlo až do branky. Naštěstí pro Slezan však Trenčan puk nakonec přece jenom našel a schoval pod lapačkou. Jihlavští byli i nadále co se týče ofenzivy aktivnější, ale většinu jejich střeleckých pokusů zneškodnil Trenčan.

Do třetí dvacetiminutovky se tak šlo za nerozhodného stavu 1:1, ale ten příliš dlouho nevydržel. Ve 44. minutě totiž po chybě opavského zadáka vstřelil gól hostující Zeman, čímž prakticky rozhodl o vítězi tohoto klání. Domácí se sice snažili o rychlou odpověď, ale moc úspěšně si nevedli. Dukla spoléhala na rychlé brejky a z dalšího takového vstřelila svou třetí branku. Trenčana totiž se štěstím prostřelil technicky zdatný Protasenja. V závěru střetnutí se ještě v kvalitní pozici před brankou Jihlavy ocitl Koschatzký, ale jeho přízemní bombu zlikvidoval bleskovým rozklekem gólman Jíra. Když se tedy domácím mladíkům nepodařilo využít ani tuto šanci, stáhla se nad jejich ambicemi před tímto duelem černá mračna. Hostující hráči si totiž dvoubrankový náskok vzít nenechali a po dobře takticky zvládnutém souboji si z Opavy odvážejí tři body za vítězství 3:1.

Ohlasy trenérů

Kamil Konečný (trenér HC Slezan Opava):

Myslím si, že dnes po zásluze vyhrálo lepší mužstvo. Hosté byli daleko lepší jak bruslařsky, tak kombinačně a my jsme jim dnes nestačili snad v žádném směru.

Petr Svoboda (trenér HC Dukla Jihlava):

Do zápasu jsme vstoupili hodně laxně, což soupeř potrestal gólem. Pak jsem ale klukům v kabině důrazně vyčinil některé věci a od té doby už to bylo lepší, vstřelili jsme důležité branky, a otočili tak zápas. Musím ale říci, že Opava nehrála vůbec špatně a jsem rád, že z naší strany nedošlo k žádnemu podcenění.