3:2
(0:1, 3:0, 0:1)

05.03.2014 / Tomáš Lysý

05.03.2014 18:00, NOEN Extraliga juniorů - 42. kolo

HC Dukla Jihlava

Fučík – D. Vala, Čermák, Půža, Dundáček, Žáček, Tobola, Košař – Březina, Jícha, Severa – J. Vala, Mahút, Střecha – Sladký, Vantuch, Lupač – Molnár
3

HC Dynamo Pardubice

Vejmelka – Petira, Bažant, Kalous, Vácha, Pilný, M. Voženílek, Procházka – Bureš, D. Voženílek, Veselý – Panna, Poulíček, Pipek – Schneider, Chvojka, Kysela – Fiala
2
Branky a nahrávky: 33. Mahút (Březina), 34. Jícha (Březina), 37. Jícha (Čermák, Březina) – 15. D. Voženílek (Poulíček, M. Voženílek), 55. Poulíček (D. Voženílek). Rozhodčí: Čech – Reich, Skopal. Vyloučení: 5:5, navíc Schneider (Pardubice) 5 minut + do konce utkání. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 124. Střely na branku: 32:33. Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2.

Průběh utkání

Utkání v tabulce páté a poslední Dukly od třetích Pardubic, mezi kterými byl rozdíl šesti bodů, začali lépe hosté. Chvojka se dostal mezi kruhy ke střele, Fučík však dobře zasáhl pravým betonem. V páté minutě ujížděl po chybě domácích na útočné modré sám na branku červenožlutých Jan Veselý, kličkou do pravé strany si ale na gólmana Jihlavy nepřišel. Na druhé straně vypálil z pravého kruhu Střecha, Vejmelka však jeho pokus schovaný za beka zneškodnil. Na obou stranách byla poté k vidění jedna přesilová hra, ale bez výraznějšího ohrožení branky. Za zmínku stojí jen rána Dundáčka, kterou zastavil gólman Pardubic a proti dotírajícím hráčům domácích raději zalehl puk. Jinak se Jihlava do šancí téměř nedostávala. Pardubičtí hokejisté postavili při rozehrávce Dukly ve středním pásmu, resp. u útočné modré, obranný val, přes který se domácí příliš neprosazovali. Při dalším vyloučení červenožlutých se už skóre měnilo. Poulíček napoprvé bezúspěšně nahazoval od modré puk na Fučíka, napodruhé se ale ke kotouči dostal Daniel Voženílek a zblízka poslal svůj tým do vedení - 0:1. V závěru první třetiny mohla Jihlava vyrovnat při přesilovce, pokus Březiny ale prolétl jen těsně vedle levé tyče hostující klece.

Úvodní minuty druhé třetiny přinesly šanci Severy, který byl ale příliš blízko Vejmelky a moc prostoru k zakončení neměl. Pardubice měly možnost třetí přesilové hry, ale na rozdíl od předchozí početní výhody jí nevyužily, i když zejména nahození Petiry nebo střela Jana Veselého nadělali obraně domácích dost starostí. Před další přesilovou hrou si hosté vyžádali oddechový čas, Dukla se však prezentovala dobrou obranou hosty téměř před Fučíka nepustila, navíc se po minutě síly na ledě srovnaly.

Krátce po polovině zápasu se domácí přece jen častěji dostávali před branku svého soka. Výsledkem byla šťastná vyrovnávací trefa v čase 32:22, kdy po individuální akci Březiny zůstal puk u pravé tyče Vejmelky. Hostující gólman jej však nepokryl a Ján Mahút díky svému důrazu se štěstím propasíroval puk do klece - 1:1. O šedesát dva vteřin později již Jihlava vedla. Březina poslal puk před branku, kde se nejlépe orientoval Lukáš Jícha – 2:1. Po vražení na hrazení byl potrestán pětiminutovým trestem Schneider a Dukla dlouhou přesilovku využila. Lukáš Jícha obkroužil branku a při snaze o zasunutí puku do prázdné branky mu nechtěně pomohla hokejka pardubického obránce - 3:1. Během čtyř minuta a dvaceti vteřin tak hráči s ježkem ve znaku rázem vedli o dva góly.

Třetí třetina byla ve znamení pozorné jihlavské obrany opřené o výborný výkon Fučíka a snažení Pardubic o vsítění kontaktního gólu. V přesilové hře mohl po dvou asistencích přidat gól Březina, ranou z první vyprášil jen betony gólmana. Krátce na to se v nepřehledné situaci před brankou dostal k puku Vantuch, jeho pokus byl zblokován do ochranné sítě. Hokejisté ČSOB Pojišťovny se tlačili před Fučíka, v jednu chvíli vystřelili snad pětkrát během patnácti vteřin, Vácha, Panna a Poulíček ale trefili jen bránící domácí hráče. Na začátku dvaapadesáté minuty mohl snížit velký talent pardubického hokeje Daniel Voženílek, když se po buly dostal ke střele, Fučík však svůj tým znovu podržel.

Pět minut před koncem se již hosté prosadili. Po dalším vyhraném buly Daniela Voženílka se dostal k puku Patrik Poulíček a kapitán hostů prostřelil domácího brankáře - 3:2. Pardubice vycítily šanci na vyrovnání. Jan Veselý téměř napodobil druhý gól Dukly, když obkroužil branku a při pokusu o zakončení si Jihlavští málem srazili puk do klece. Hosté se snažili s výsledkem něco udělat. Dvakrát se jejich rány od modré odrazili od hokejek domácích mimo tři tyče, do střely Bureše ze stejného místa padl Dundáček. O výsledku mohl rozhodnout Severa, který se řítil sám na Vejmelku, kličkou však gólmana nepřelstil. Krátce na to zamířil strážce hostující svatyně na střídačku, srdnatě bojující hráči Dukly se však závěrečnému tlaku Pardubic ubránili a připisují si tak druhou výhru v řadě.

Tři kola před koncem se tak tabulka ve skupině o baráž výrazně zdramatizovala. Kladno vede se 49 body, druhé Pardubice a třetí České Budějovice mají shodně 44 bodů. Čtvrtý Vsetín za nimi zaostává pouze o bod a Jihlava má díky dnešní výhře celkem 41 bodů. Baráži se vyhnou první tři celky skupiny.

Ohlasy trenérů

Pavel Rohlík (HC ČSOB Pojišťovna Pardubice): Trošku nás nepotěšilo, že Dukla v předchozím kole po dlouhé době vyhrála, když porazila České Budějovice, a věděli jsme, že z nich asi spadla psychická deka. Zápas Jihlavy s Budějovicemi jsme měli natočený, takže jsme se na to připravovali. První třetina z naší strany byla výborná. Druhou třetinu rozhodla individuální chyba a dlouhá přesilovka, která určitě byla oprávněná – byl to faul. Do nějakého tlaku jsme se pak dostali až v závěru v posledních pěti minutách, kdy jsme dali gól, ale to už bylo pozdě. Mrzí mne, že jsme ten gól nedali dříve a nebyli jsme aktivnější dříve. Je to play-outové utkání, Jihlava bojovala, věděli jsme, jak budou hrát. Já však musím kluky pochválit, protože makali.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Dneska jsme se zase rozjížděli hodně pomalu. První třetina byla z obou stran taková hodně opatrná, i když jsme jí prohráli. V první třetině jsme moc šancí neměli, ve druhé se to zvedlo, začali jsme všechno dávat na bránu a tvořili jsme si díky tomu tlak. Tím, že kluci plnili věci, a že opravdu posílali všechno na bránu, tak vznikla trma-vrma a dali jsme z ní tři góly, což bylo super. V závěru to bylo trošku nervóznější a hodně vypjaté. Škoda gólu na 3:2, což soupeře určitě nakoplo. Myslím si ale, že kluci to zvládli a musíme takhle jít dál. Skupina se hodně zamotává, my máme ještě tři zápasy a jak jsme se bavili s trenéry, každý zápas je pro nás jako sedmý zápas play-off. Když ty tři zápasy urveme, máme se šanci baráži vyhnout a s tím do toho jdeme.