Den Mistrů byl fantastický. Nádherné, říká Svoboda

08.03.2010 / Pavel Zeman, Ladislav Hájek

V sobotu se na Horáckém zimním stadionu sešla smetánka mezi hokejovými legendami. V Jihlavě proběhla dlouho očekávaná akce s názvem Den mistrů 1985. A všichni zúčastnění si nemohli vydařené odpoledne vynachválit. „Klobouk dolů, bylo to něco nádherného setkat se s klukama po tolika letech. S některými jsme se neviděli celých těch 25 let,“ říká bývalý hráč jihlavské Dukly Radoslav Svoboda.

Den mistrů se setkal s velkým zájmem fanoušků. Na stadion jich dorazilo přes čtyři tisíce. „Atmosféra byla super. Diváci byli parádní. Mně se to ohromě líbilo, opravdu perfektní,“ chrlil Svoboda superlativy.

Každý správný fanda jihlavské Dukly rád zavzpomíná na časy, kdy nájezdy protivníků zastavovala známá obranná dvojice Uvíra-Svoboda. Právě na svého parťáka z obrany se Svoboda těšil nejvíc. „Určitě jsem se na Edu těšil. Něco jsme spolu odehráli, takže jsme zavzpomínali na staré dobré časy. On ale hrál národní tým, takže jsme se utkali jako soupeři,“ říká.

Přestože se na ledě utkali už životem protřelí pánové, pořád se bylo na co koukat. „I když ten hokej nebyl tak kontaktní, diváci se bavili hezkými kombinacemi. Lidi se mohli podívat na pěkný český hokej,“ tvrdí Svoboda. Tribuny se bavily a na ledě to jiskřilo. Kromě bitky, kterou zařídil věčný bouřlivák Olda Válek, přišlo na řadu i tradiční hecování. „Samozřejmě že během zápasu padalo spoustu hlášek jako nejezdi tak rychle nebo zpomal, nestíhám,“ usmívá se Svoboda.

Hokej jako takový se od roku 1985 změnil. Dnešní hokejisté hrají více důrazně. Před dvaceti lety to byl především hokej technického rázu. „Vše se vyvíjí. Hokejová výstroj, hráči jsou mnohem odolnější. Naše éra zápasila s nabitým kádrem SSSR. Když jsme je dokázali porazit, tak jedině v případě, že jsme podali heroický výkon. Myslím si, že i dnešní špičkoví hokejisté by měli co dělat, aby tehdejší výběr SSSR porazili,“ přemítá charismatický muž, který v letošní sezóně stál na lavičce Havlíčkova Brodu.

Zvláštní poděkování patří Pivovaru Jihlava, Hitrádiu Vysočina, reklamní agentuře Yashica, Městu Jihlava a Kraji Vysočina, bez nichž by se tato výjimečná událost nemohla v tomto měřítku v žádném případě uskutečnit.

Ze Dne mistrů jsou k dispozici i fotografie, které najdete zde.