Petr Svoboda bude asistentem u reprezentace do 17 let

02.05.2012 / Zdeněk Drla

Šéftrenér mládeže a trenér juniorského týmu Dukly Jihlava Petr Svoboda je novým asistentem kouče Jiřího Vebra u reprezentačního výběru do 17 let. Jedenatřicetiletý bývalý obránce se k reprezentaci připojí již o tomto víkendu, kdy mládežnický výběr čeká přípravný kemp v Třemošné. „Petr je typ tvrdého, progresivního, přímého trenéra. Mé doporučení má a moc mu to přeji. Svojí typologií se hodí k této kategorii hráčů," uvedl ke jmenování Svobody do funkce asistenta národního týmu do 17 let jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban.
„Je to velká výzva, nároďák se neodmítá," řekl krátce po jmenování trenér Petr Svoboda, mistr světa do 20 let z roku 2000.

Jmenování Petra Svobody asistentem u reprezentace do 17 let se částečně dotkne i mládežnických kategorií Dukly. „Musíme se nyní znovu zamyslet nad rozdělením trenérů u jednotlivých týmů tak, aby Petrova práce u národního týmu neomezila klubový chod. Rádi to ale uděláme, národní tým se neodmítá a my to vnímáme i jako celkové ocenění práce Dukly Jihlava. Nějaké varianty obsazení trenérů u mládeže na stole už jsou,“ řekl k nominaci Petra Svobody Bedřich Ščerban.

Ke změně dojde na pozici trenéra juniorů, kde Petr Svoboda působil. Juniorský tým převezme Štěpán Moravec, šéftrenér sportovních tříd. „Petr zůstává šéftrenérem mládeže, nově do jeho působnosti přecházejí i sportovní třídy. Bude ještě působit coby asistent u mladšího dorostu u trenéra Jiřího Jungwirtha," vysvětlil Bedřich Ščerban.

„Budu sledovat všechny kategorie. Od juniorů až po žákovské týmy," popsal svoji pozici u klubu Petr Svoboda, který je se svým novým "šéfem" v kontaktu. Za pár dnů je čeká první společná akce - přípravný kemp nově se rodící "sedmnáctky" v Třemošné u Plzně. „S Jiřím Vebrem jsem již mluvil. Na kemp pojedu den předem, abychom se dohodli na programu a dalších záležitostech," nastínil svůj nejbližší program Svoboda. Druhým asistentem u "sedmnáctky" bude brněnský trenér Karel Beran.

Spokojenost nad jmenováním Petra Svobody k reprezentaci do 17 let neskrývá ani jednatel Dukly Bedřich Ščerban. „Pro klub je to ocenění jeho práce s trenéry. Vychovává tak nejen hráče pro národní týmy, ale i trenéry. Je to potvrzení, že nastolený směr, styl práce a koncepce je správná a uznávaná i na ČSLH," dodal Ščerban.

Petr Svoboda dovedl mladíky Dukly Jihlava v uplynulé sezoně až do čtvrtfinále play-off NOEN extraligy juniorů. Foto: Josef Plechatý