Horácký zimní stadion naplnilo krasobruslařské mládí. Starlets mají zlato!

21.02.2013 / Vladimír Šťastný (Jihlavské listy)

Tradiční svátek jihlavského krasobruslení Jihlavský ježek 2013 proběhl na Horáckém zimním stadionu v neděli 17. února. Soutěžilo zde patnáct týmů z České republiky a Maďarska. Jihlavské juniorsky Starlets z oddílu Dukla Jihlava - mládež zajely skvělé jízdy a braly ve své kategorii zlato. Na závěr nedělního podniku předvedly svoji jízdu krasobruslařky Orionu Praha, které budou reprezentovat Česko na mistrovství světa v USA.

Pestré barvy kostýmů, bílé krasobruslařské brusle a rozesmáté tváře více než dvou stovek dívek a jednoho chlapce byly k vidění na ledové ploše jihlavského zimáku. K již 19. ročníku soutěže Jihlavský ježek se sjelo do Jihlavy patnáct týmů z tradičních bašt synchronizovaného bruslení v České republice – kromě pořadatelského klubu Dukla Jihlava – mládež, měly zastoupení týmy z Brna, Prahy, Pardubic, Příbrami a nechyběly zástupci maďarského krasobruslení z Budapešti.

⇒ Konečné pořadí

Mladší žactvo
1. Amazonky, KK Pardubice
2. Pážata, BK Příbram

Základní žactvo
1. Kometa, USK Praha
2. Ice Atoms, BK Příbram
3. Snowdrops, Brno
4. Bublinky, SC Brno
5. Ice Flowers, Dukla Jihlava – mládež
6. Jegyes-vegyes, Maďarsko

Junior
1. Starlets, Dukla Jihlava – mládež
2. Jegyes-vegyes, Maďarsko

Senior Non ISU
1. Orion, KK Pardubice
2. Balance, SC Brno

Dospělí
1. Goldies, USK Praha
2. All Stars, Ice Club Brno

Smíšený věk
1. Hot Lines, Ice Club Brno

Celý program soutěže začal již od nedělního rána, kdy se všechny týmy seznamovaly v tréninku s kvalitou jihlavského ledu. Po obědě se začalo krátce před čtrnáctou hodinou krátkým programem juniorek a poté úderem čtrnácté hodiny ředitel soutěže Pavel Maláč při slavnostním zahájení dal všem týmům zelenou v cestě za medailemi.

Patnáct družstev se předvedlo v šesti věkových kategoriích, z toho v pěti z nich měly týmy cestu ke zlatu usnadněnou tím, že startovní listina čítala jen dva týmy, v jedné kategorii startoval dokonce jen jeden celek. Pocit soutěžení tak měly pouze týmy nováčků, kterých se v Jihlavě předvedlo šest.

Jihlavské družstvo Ice Flowers, vedené trenérkou Vlaďkou Pokornou se předvedlo právě v nováčkovské kategorii, druhý tým Starlets koučovaný trenérkami Věrou Paulusovou a Jitkou Poukarovou startoval v kategorii juniorek.

Právě Starlets měly za soupeřky tým Jeges–vegyes z Budapešti. Maďarky budou startovat na blížícím se mistrovství světa v Helsinkách, ale jihlavský dívky je předčily na celé čáře a v konečném hodnocení zvítězily propastným rozdílem třiceti bodů.

„Jsem spokojena s výsledkem, ale hlavně s výkonem děvčat, ten byl bezvadný,“ řekla po závodech trenérka vítězek Věra Paulusová a pokračovala: „Děvčata jezdí pohromadě již deset let a nyní je vidět výsledek jejich tvrdé práce. Mohli jsme jet na mistrovství světa ve Finsku, ale bohužel z finančních důvodů se ho nezúčastníme, což velká škoda. Uvažujeme ale, že se pojedeme ještě na jeden klubový závod do Belgie.“

Spokojená byla také trenérka týmy Ice Flowers Vlaďka Pokorná, přestože její svěřenkyně vyjely až páté místo. „Dívky zajely pěknou jízdu, sice se nevyvarovaly některých chyb, ale před domácím publikem si jízdu užily.“

Tříhodinový blok vystoupení všech týmů vygradoval v 17 hodin, kdy se početnému publiku představil v exhibiční jízdě s krátkým programem tým seniorek USK Olympia Praha. Tento tým bude reprezentovat Českou republiku na dubnovém mistrovství světa v USA.

„Letošní ročník Jihlavského ježka byl devatenáctý, takže se jednalo o jakousi generálku na příští jubilejní ročník. Vše proběhlo bez problému, vyhnuly se nám zranění a atmosféra byla příjemná. Byl jsem překvapen množstvím diváků, kterých si našlo cestu na stadion téměř čtyři sta. Nesmím zapomenout na pomoc rodičů jihlavských závodnic, bez kterých bychom takovou akci nebyli schopni uspořádat,“ zakončil spokojeně ředitel závodu Pavel Maláč.

JIHLAVSKÝ JEŽEK 2013. Duklu reprezentovala děvčata z oddílu krasobruslení Ice Flowers (nahoře) a Starlets. Foto: Vladimír Štastný (Jihlavské listy)

Další fotogarfie si můžete prohlédnout ve fotogalerii Jihlavských listů.