Junioři odehrají v extralize více zápasů, boje o body vypuknou už v polovině srpna

25.05.2014 / Zdeněk Drla

V nadcházející sezoně bude v juniorské extralize působit namísto sedmnácti pouze šestnáct týmů. Ty ale odehrají více zápasů. Ostré boje navíc nezačnou zkraje září, jak bylo v posledních letech zvykem, ale už 18. srpna 2014. Všechny celky odehrají minimálně 54 utkání.

Model extraligy juniorů dozná pro nadcházející soutěžní ročník výrazných změn. Tou hlavní je nižší počet účastníků. Namísto sedmnácti bude nejvyšší mládežnickou soutěž u nás hrát pouze šestnáct klubů. V sezoně 2014/2015 je čeká pořádná porce zápasů - každý klub má garantováno 54 utkání. Hracími dny budou podle navržené termínové listiny čtvrtek a sobota, chybět nebudou ani vložené pondělky. Soutěž bude čtyřikrát přerušena reprezentační pauzou.

Základní část NOEN extraligy juniorů začíná nezvykle již 18. srpna 2014. V základní části odehraje šestnáctka týmů systémem každý s každým doma/venku 30 zápasů. Základní část končí na konci listopadu.

Od začátku prosince pak startuje nadstavbová část. V této chvíli se dělí tabulka na dvě části. V první skupině budou hrát týmy, které po odehrání základní části skončí na prvním až osmém místě. Ve druhé skupině pak týmy na devátém až šestnáctém místě. V těchto skupinách se střetnou opět systémem každý s každým (14 utkání), přičemž body získané v základní části všem zůstávají. První osmička má jistou účas v další fázi soutěže, kterou jsou skupiny o play-off. Jsou zde ale čtyři volná místa pro čtyři nejlepší ze skupiny B (9.-16. místo).

O "postupujících" do skupin o play-off bude jasno na konci ledna. Od 10. února (po další reprezentační pauze) pak začne avizovaná třetí fáze soutěže. Zde ve skupině A budou hrát týmy, které po nastavbě skončí na prvním, čtvrtém, páté, a osmém místě, k nim se přidají devátý a dvanáctý tým (z druhé skupiny). Skupinu B pak tvoří zbývající týmy (2., 3., 6., 7., 10., 11.). Skupiny o play-off se hrají opět systémem každý s každým doma/venku s tím, že se začíná od nuly. Do play-off tak má šanci proniknout i kupříkladu tým, který po nadstavbě skončil na 12. místě.

Čtvrtfinále play-off se bude hrát na tři vítězné zápasy (1A-4B, 2A-3B). Semifinále a finále pak na dva vítězné zápasy. Nový mistr extraligy juniorů bude znám nejpozději 4. dubna 2015.

Týmy, které obsadí po nadstavbové části 13. - 16. místo, budou hrát dvoukolově skupinu o udržení. V této skupině jim zůstávají všechny do té doby získané body, po odehrání šesti zápasů padá šestnáctý tým do tříčlenné baráže (nejhorší tým z extraligy a dva vítězové skupin ligy juniorů). V baráži se začíná od nuly a každý z týmů odehraje čtyři utkání. Nejlepší z trojice získává právo účasti v extralize pro následující soutěžní ročník.

Kluby s právem účasti v NOEN extralize juniorů v sezoně 2014/2015

České Budějovice, Chomutov, Jihlava, Kladno, Kometa Brno, Liberec, Litvínov, Mladá Boleslav, Olomouc, Pardubice, Plzeň, Slavia Praha, Sparta Praha, Třinec, Vítkovice, Zlín (abecedně).