Pozvánka na čtvrtfinále, část druhá: Letošní vzájemné zápasy Dukly a Kladna

17.02.2015 / Tomáš Lysý

Série mezi čtvrtým a pátým týmem tabulky bývá před prvním zápasem čtvrtfinále označována jako nejvyrovnanější. Není se čemu divit, oba soupeři totiž od sebe mají, oproti ostatním dvojicím, nejmenší bodový odstup. O sérii Dukle proti Kladnu to platí dvojnásob. Jihlava se v tabulce umístila na čtvrtém místě s náskokem pouhého jednoho bodu, který jí zajistil úvodní dva zápasy čtvrtfinále před domácím publikem. Vyrovnaná je také bilance letošních vzájemných zápasů. Oba týmy si připsaly dvě výhry, z toho jednu doma a jednu na soupeřově ledě.

Na každém soutěžním zápasu této sezony mezi Duklou a Kladnem by se dal najít zajímavý, rovněž i klíčový moment. Kladenští kvůli rekonstrukci zimního stadionu odehráli Rytíři prvních třiadvacet zápasů na venkovních kluzištích a v osmém kole poprvé zamířili na Horácký zimní stadion. První soutěžní zápas po téměř patnácti letech rozhodla Jihlava hned v první třetině, ujala se v ní vedení 3:0 a po zbytek zápasu si náskok držela. Rytíři v závěru pouze snížili na konečných 3:1. Druhý vzájemný zápas se konal opět na ledě Dukly. Před tímto zápasem Kladno podlehlo v Litoměřicích 3:6 a majiteli klubu Jaromíru Jágrovi došla trpělivost. Ze zámoří vzkázal, že „Kdo se neprobudí, tak v týmu končí,“ a dal se do výrazného posilování. Stále častěji se spekulovalo o angažmá obránce Tomáše Kaberleho, realitou se stalo okamžité posílení týmu o Jana Hlaváče či beka Tomáše Kloučka, který však v utkání způsobil Davidu Březinovi otřes mozku. Duklu sice poslal do vedení Petr Šidlík, ale nabuzení Rytíři ve druhé třetině otočili stav zápasu a vyhráli 2:1.

Třetí zápas se již hrál na kladenském ledě, navíc byl specifický v tom, že oba týmy nastoupily v retro dresech při příležitosti oslav 90 let založení kladenského hokeje. Jihlava sice měla po celý zápas gólové šance, jenže hlavní rozdíl byl v jejich proměňování. Kladno nelítostně trestalo každou jihlavskou chybičku a před vyprodanými ochozy slavilo výhru 4:0, když první dva góly vstřelilo už v první třetině. Těžko kdo mohl po tomto zápasu čekat, že se ještě Dukla tabulkově dostane před svého soka. Jenže stalo se. Na sérii výher Jihlavy v závěru základní části doplatilo i Kladno. Ve čtvrtém zápase si Dukla odvezla z ledu soupeře tři body, když v padesáté minutě sice domácí stáhli skóre během půlminuty z hrozivých 0:3 na 2:3, červenožlutí přidali poté čtvrtý gól v přesilovce a zvítězili 4:2.

Bilance letošních vzájemných zápasů je tak vyrovnaná. Dvakrát se radovala z výhry Dukla, dvakrát Rytíři. Oba týmy vyhrály jednou doma, jednou si pak přivezly tři body z ledu soupeře. Pouze ve skóre se dá nalézt malý rozdíl, Kladno jej má pozitivní, a to 9:8.

1. zápas: Jihlava – Kladno 3:1

Kladenští hokejisté sice byli v úvodu zápasu na ledě Jihlavy aktivnějším celkem, ale po první třetině odcházeli do kabiny s třígólovým deficitem. V osmé minutě se totiž prosadil svým prvním gólem v sezoně Marek Prokš, poté využil Tomáš Čachotský přesilovku a v závěru první periody přesně zamířil Filip Seman. Druhá dvacetiminutovka i přes řadu šancí na obou stranách branku nepřinesla. Třetí třetina přinesla již jen kosmetickou korekci skóre, když se v přesilovce pět na tři prosadil bývalý jihlavský hráč Tomáš Pitule. Ani jeho gól již nemohl na třech bodech pro červenožluté nic změnit.

Dukla: Sáblík – Zadražil, Dobrovolný, Podlipnik, Urbanec, Dundáček, Štebih, Čáp – Čachotský, Zeman, Malec – Mikeš, Seman, Důras – Prokš, Melenovský, Březina – Štěpánek, Kuřítko, Jarůšek
Kladno: Chábera – Růžička, Kania, Kehar, Kužel, Chalupa, Kolařík – Eberle, Dragoun, Rudovský – Tenkrát, Melka, Hořava – Redlich, Pitule, Dalecký – Lukáč, Strnad, Havlíček
Branky a nahrávky: 8. Prokš (Čáp, Melenovský), 15. Čachotský (Urbanec, Zeman), 19. Seman (Mikeš, Důras) – 50. Pitule (Melka, Tenkrát). Rozhodčí: Škrobák - Čížek, Křivohlavý. Vyloučení: 5:6. Využití: 1:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 1856. Střely na branku: 36:30. Průběh utkání: 3:0, 3:1. Třetiny: 3:0, 0:0, 0:1.

2. zápas: Jihlava – Kladno 1:2

První třetina zápasu jednadvacátého kola mezi Jihlavou a Kladnem nabídla na obou stranách několik zajímavých šancí. Gól však padl jediný, a to z hole Petra Šidlíka v přesilovce. Druhá třetina patřila hostům, kterým se díky dvěma gólům podařilo otočit průběžný stav zápasu. Protože se ve třetí dvacetiminutovce nerozvlnila síť ani jednou, zvítězili Rytíři 1:2.

Dukla: Sáblík – Čáp, Dobrovolný, Šidlík, Řezníček, Schejbal, Zadražil, Dundáček – Důras, Diviš, Čachotský – Březina, Zeman, Semorád – Vysloužil, Mikeš, Malec – Kuřítko, Štěpánek, Přidal
Kladno: Chábera – Kolařík, Klouček, Růžička, Moravčík, Kužel, Gutwald – Rudovský, Dragoun, Hořava – Lukáč, Stach, Tenkrát – Švaňhal, Pitule, Eberle – Strnad, Redlich
Branky a nahrávky: 8. Šidlík (Zeman, Semorád) – 29. Strnad (Kužel), 33. Stach. Rozhodčí: Petružálek - Rozlílek, Kokrment. Vyloučení: 3:4, navíc Klouček (KLA) 10 min. OT. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1693. Střely na branku: 27:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2. Třetiny: 1:0, 0:2, 0:0.

3. zápas: Kladno – Jihlava 4:0

Do dlouho očekávaného utkání Jihlavy na ledě Kladna, které před zaplněnými tribunami sehrály oba celky v historických dresech připomínající jejich slavné časy, vstoupili lépe domácí. Rytíři se na začátku devátého minuty dostali do vedení díky Davidu Stachovi, které ještě v téže části navýšil Miroslav Hořava. Ve výborné atmosféře viděli diváci v prostřední části jeden gól, který opět vstřelili Kladenští. Konečnou podobu výsledku dal devět minut před koncem Jan Eberle. Kladno tak oslavilo devadesát let své existence výhrou 4:0.


Kladno: Lukáš – Kolářík, Kaberle, Lukáč, Růžička, Jaroměřský, Krejčí – Rudovský, Dragoun, Bahenský – Horna, Stach, Tenkrát – Eberle, Pitule, Hořava – Strnad, Švaňhal, Redlich
Dukla: Sáblík – Štebih, Kaláb, Schejbal, Čáp, Grman, Dobrovolný, Zadražil – Mikeš, Zeman, Čachotský – Seman, Melenovský, Důras – Prokš, Štěpánek, Březina
Branky a nahrávky: 9. Stach (Horna, Kaberle), 17. Hořava (Tenkrát, Růžička), 34. Horna (Kaberle, Rudovský), 51. Eberle (Hořava). Rozhodčí: Jílek – Štofa, Beneš. Vyloučení: 5:8. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 5200 (vyprodáno). Střely na branku: 33:21. Průběh utkání: 4:0. Třetiny: 2:0, 1:0, 1:0.

4. zápas: Kladno – Jihlava 2:4

Po dvou vítězných zápasech na ledě Šumperka zamířila Dukla znovu na venkovní kluziště, tentokrát do Kladna. Ve čtrnácté minutě se červenožlutí ujali vedení přesilovkovou střelou Zdeňka Čápa. Druhá třetina byla z pohledu Dukly ještě veselejší. Ve třiatřicáté minutě se prosadil Ondřej Malec a o čtyři minuty později vstřelil, jak se později ukázalo, vítězný gól Marek Melenovský. Kladno sice stihlo v jednapadesáté minutě během 27 vteřin snížit na rozdíl jedné branky, ale tři body si hosté vzít nenechali. Tomáš Čachotský jako správný kapitán pečetil výhru svého týmu. Pátá Dukla tak po tomto zápase ztrácí na třetí Kladno už jen dva body.


Kladno: Chábera – Klouček, Kaberle, Kolářík, J. Zeman, Lukáč, Jaroměřský – Horna, Dragoun, Rudovský – Hořava, Pitule, Eberle – Tenkrát, Stach, Kindl – Redlich, Dalecký, Strnad
Dukla: Rittich – Korím, Schejbal, Čáp, Dobrovolný, Šidlík, Čermák – Čachotský, A. Zeman, Diviš – Matula, Semorád, Matai – Prokš, Melenovský, Seman – Březina, Malec, Kuřítko
Branky a nahrávky: 51. Pitule (Kolářík, Hořava), 51. Stach (Jaroměřský) – 14. Čáp (Prokš, Semorád), 33. Malec (Šidlík, Čermák), 37. Melenovský (Dobrovolný, Čáp), 56. Čachotský (Šidlík, Diviš). Rozhodčí: Čech, Trombík – Lukš, Novák. Vyloučení: 4:6, navíc Klouček (KLA) trest ve hře. Využití: 0:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 2421. Střely na branku: 34:34. Průběh utkání: 0:3, 2:3, 2:4.

Čtěte také: Předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off

Čtěte také: První zápas proti Kladnu zahájí lasershow

Čtěte také: Pozvánka na čtvrtfinále, část první: Vzestupy a pády Jihlavy a Kladna v posledních sezonách