Junioři Dukly zůstávají v extralize. Soutěž bude osmnáctičlenná a nesestupová

21.05.2015 / Tomáš Lysý

Opět po roce se mění systém nejvyšší české mládežnické hokejové soutěže. Místo stávajících šestnácti týmů ji bude hrát osmnáct družstev a nebude se z ní sestupovat. „Výkonný výbor ČSLH schválil na čtvrtečním jednání rozhodnutí, podle kterého bude nejvyšší juniorská soutěž, DHL extraliga juniorů, osmnáctičlenná a nesestupová. Nesestupový model soutěže vychází vstříc návrhům klubů, aby se mohly věnovat více koncepční práci s juniorskými hráči a zapracování nejlepších z nich v mužstvech dospělých," píše se v tiskové zprávě svazu. Nově se v soutěži představí postoupivší Hradec Králové a vracející se Karlovy Vary, zůstává Dukla Jihlava a Chomutov, který uvažoval o účasti v MHL.

Jihlavským juniorům se sice minulá sezona vůbec nevydařila, když se nedokázali vyhnout baráži a v ní se museli sklonit před ambiciózním Hradcem Králové, ale nejvyšší hokejovou mládežnickou soutěž České republiky si zahrají i v sezoně 2015/2016. Stějně jako Piráti z Chomutova, kteří vyhráli poslední dva ročníky a byl o ně logicky zájem v Mládežnické hokejové lize (MHL - mládežnická obdoba KHL, pozn. aut.). Piráti ale nakonec v MHL působit nebudou a zůstávají v extralize juniorů. Staronovým účastníkem juniorské extraligy jsou Karlovy Vary, které působily právě v MHL poslední tři roky. V letošní sezoně se Karlovarští pohybovali na špici tabulky, jenže jejich působení v "Malaďožce" bylo ukončeno kvůli finančním problémům.

O novém modelu soutěže a účastnících pro příští rok informuje tisková zpráva Českého svazu ledního hokeje (ČSLH) ze dne 21.5.2015. „Výkonný výbor ČSLH schválil na čtvrtečním jednání rozhodnutí, podle kterého bude nejvyšší juniorská soutěž, DHL extraliga juniorů, osmnáctičlenná a nesestupová. Nesestupový model soutěže vychází vstříc návrhům klubů, aby se mohly věnovat více koncepční práci s juniorskými hráči a zapracování nejlepších z nich v mužstvech dospělých," píše se v ní.

Neznamená to však, že by soutěž zůstala uzavřená, což je v tiskové zprávě upřesněno. „Soutěž zůstane otevřená, od sezony 2015/2016 získá právo účasti klub, který zvítězí v lize juniorů a jehož dospělé mužstvo bude účastníkem Tipsport extraligy nebo klub splní podmínky Akademie ČSLH," upřesňuje tisková zpráva.

K novému systému soutěže se vyjádřil i jednatel Dukly Bedřich Ščerban: „Juniorská soutěž jako nesestupová byla navrhovaná už v přípravě materiálu na výchovu hráčů v roce 2012. Tehdy komise, která navrhovala materiál Hokej 2015 (Bedřich Ščerban komisi předsedal - pozn. autora), navrhovala mimo jiné pozitivní diskriminaci mladých hráčů, známou jako pravidlo nasazování mladých hráčů v TELH a I. lize. Dnes víme, a potvrdilo se, že je prospěšné. Produktem toho pravidla je třeba Dominik Simon. Aby však mohlo fungovat úplně bezproblémově, navrhovali jsme již před třemi roky uzavření juniorské soutěže. Očekávali jsme, a ukázalo se, že správně, že kluby obávající se o umístění v DHL extralize juniorů budou držet mladé hráče v juniorce jen kvůli výsledku toho družstva a ze strachu o sestup. Tím pádem to půjde proti našemu záměru. Tenkrát toto pravidlo neprošlo, nyní ano. Rozšíření na osmnáct týmů je logické z důvodu návratu Karlových Varů z MHL zpět do juniorské extraligy. Schválené rozhodnutí stanovuje počet týmů na osmnáct, tedy sudé číslo. Zároveň tak dojde k naplnění požadavku, aby týmy TELH a Akademií ČSLH měly družstva juniorů v DHL extralize,“ říká Bedřich Ščerban.

Účastníci DHL extraligy juniorů sezony 2015/16:

HC ČSOB Pojišťovna Pardubice
HC Dukla Jihlava
HC Kometa Brno
HC Litvínov
HC Motor České Budějovice
HC Oceláři Třinec
HC Olomouc
PSG Zlín
HC Slavia Praha
HC Sparta Praha
HC Škoda Plzeň
HC Vítkovice Steel
Rytíři Kladno
TJ Bílí Tygři Liberec
Mountfield HK
HC Energie Karlovy Vary
Piráti Chomutov

V DHL extralize juniorů tak bude v sezoně 2015/2016 působit čtrnáct týmů, jejichž mužstva dospělých hrají Tipsport extraligu a čtyři „prvoligisté" (Dukla Jihlava, Slavia Praha, České Budějovice a Kladno).

EXTRALIGA. Junioři Dukly Jihlava zůstávají v extralize juniorů. V nadcházející sezoně tak budou znovu svádět boje s patnáctkou týmů, které potkávali v sezoně uplynulé (na snímku jihlavský Jan Marcilis v souboji s českobudějovickým Milanem Břečkou). Nově se v nejvyšší soutěži představí hradecký Mountfield, po třech letech se vrací Karlovy Vary. Foto: Juniorský hokej SK/CZ