Juniorská extraliga se bude nově hrát ve skupinách, čtyři nejlepší týmy se utkají na závěrečném turnaji o titul

17.07.2015 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Po rozšíření počtu účastníků z šestnácti týmů na osmnáct zná DHL extraliga juniorů svůj systém a rozpis zápasů. Nejvyšší juniorská soutěž územně rozdělena do tří skupin, podobně jako extraliga staršího či mladšího dorostu. V základní části odehrají všechna mužstva 44 duelů, šestnáct týmů z osmnácti poté postoupí do play-off. Čtyři nejlepší družstva si zajistí účast na závěrečném turnaji, ze kterého vzejde nový mistr extraligy. Nejvyšší tuzemská mládežnická hokejová soutěž odstartuje v sobotu 5. září 2015.

DHL extraliga ledního hokeje, jak zní celý název nejvyšší juniorské hokejové soutěže, doznala před touto sezonou velkých změn. Výkonný výbor Českého svazu ledního hokeje nejprve vyšel vstříc návrhům klubů a na květnovém zasedání rozhodl o navýšení počtu účastníků ze šestnácti na osmnáct a nesestupovém modelu extraligy (více zde). Výrazných změn doznal také herní systém soutěže, jehož základní část bude podobná nižším extraligovým kategoriím.

Tři skupiny po šesti týmech, play-off pro 16 celků

Osmnáctka družstev juniorské extraligy je nyní dle územního principu rozdělena do tří skupin po šesti týmech. V rámci každé skupiny se všechny kluby utkají čtyřikrát proti sobě (dvakrát doma a dvakrát venku), což činí dohromady dvacet zápasů. Souběžně s tím odehrají dalších čtyřiadvacet zápasů s celky ze zbylých dvou skupin, dvoukolově systémem doma - venku. V základní části se tedy odehraje celkem 44 zápasů.

Do play-off se kvalifikuje hned šestnáctka týmů, která vytvoří osm osmifinálových dvojic. Osmifinále se hraje na tři vítězné zápasy, stejně jako čtvrtfinále. Čtvrtfinálové duely se dají nazvat malým bojem o medaile, jelikož čtyři úspěšni čtvrtfinalisté se kvalifikují na závěrečný turnaj o titul Mistra České republiky v kategorii juniorů.

Čtveřice nejlepších juniorských týmů na něm odehraje čtyři utkání (jednou každý s každým) započítávané do tabulky, která bude rozhodující pro zápas o zlato a o bronz. První a druhý tým tabulky sehraje bitvu o nejcennější medaile, třetí a čtvrtý mančaft si to rozdá o bronz. Pokud bude po šedesáti minutách nerozhodný stav, následuje dvacetiminutové prodloužení. Jestliže se ani v něm nerozhodne o vítězi, určí vítěze samostatné nájezdy.

Letošní ročník se sedmnáctka týmů bude snažit o sesazení Chomutova z pomyslného piedestalu. Piráti totiž vyhráli poslední dva ročníky extraligy. Ačkoliv chomutovský klub deklaroval zájem hrát ruskou Mládežnickou hokejovou ligu (obdobu KHL), nakonec zůstal v tuzemské extralize a bude se snažit o zlatý hattrick.

Rozdělení týmů DHL extraligy juniorů do skupin v sezoně 2015/2016


Skupina A (západ)             Skupina B (střed)            Skupina C (východ) 
Piráti Chomutov               HC Sparta Praha              PSG Zlín
HC Litvínov                   BK Mladá Boleslav            HC Oceláři Třinec
Rytíři Kladno                 TJ Bílí Tygři Liberec        HC Vítkovice Steel
HC Plzeň 1929                 HC Dynamo Pardubice          HC Kometa Brno
HC Energie Karlovy Vary       Mountfield HK                HC Olomouc
HC Slavia Praha               HC Motor České Budějovice    HC Dukla Jihlava

Junioři vyjedou na led příští týden, v přípravě je čeká i turnaj v Litvínově

Poprvé před sezonou vyjedou jihlavští mladíci na led ve středu 22. července. Necelé dva týdny nato už začnou svěřenci trenéra Patrika Augusty měřit síly se soupeři v přípravných zápasech. Těch je na programu devět.

Dvakrát se jihlavská juniorka střetne s Dynamem Pardubice, dvakrát se Znojmem, které působí v mezinárodní EBYSL (juniorská obdoba EBEL - pozn. aut.). Předposlední srpnový víkend stráví Dukláci na turnaji na severu Čech ve městě aktuálních extraligových šampionů. Zde je čekají čtyři souboje s domácím Litvínovem, Českými Budějovicemi, Slavií Praha a Plzní. Přípravné období zakončí zápasem s Havlíčkovým Brodem.

Přípravné zápasy juniorů Dukly Jihlava

úterý 4. srpna 2015          HC Dynamo Pardubice - HC Dukla Jihlava (14:15)
úterý 11.srpna 2015          HC Dukla Jihlava - HC Dynamo Pardubice (14:15)
pátek 14. srpna 2015         HC Dukla Jihlava - Orli Znojmo (11:00)
čtvrtek 20. srpna 2015       Orli Znojmo - HC Dukla Jihlava 
čtvrtek 27. srpna 2015       BK Havlíčkův Brod - HC Dukla Jihlava 

Pozn.: O víkendu 22. a 23. srpna se juniorský tým Dukly Jihlava účastní turnaje v Litvínově.