Sportovec Jihlavska 2015: Kristýna Kaltounková vítězem jednotlivců do 15 let, Ice Flowers nejlepším kolektivem

22.03.2016 / Tomáš Lysý

Již tradičně se s příchodem prvních měsíců nového roku vyhlašuje anketa Sportovec Jihlavska. Dukla Jihlava zde získala dva velké úspěchy. Kristýna Kaltounková, hokejistka starších žáků a B-mladšího dorostu, byla vyhlášena se stala nejlepším jednotlivcem za rok 2015 v kategorii do 15 let. Anketu Jihlavských listů kolektiv roku vyhrál jihlavský oddíl krasobruslařek Ice Flowers pod vedením trenérky Vladimíry Pokorné.

Kristýna Kaltounková: Sportovec Jihlavska do 15 let za rok 2015

Třináctiletá hokejistka zažila parádní rok. V průběhu celého roku patřila k oporám ženské reprezentace do 15 let, se kterou získala zlaté medaile na turnaji ve švýcarské Ženevě. K týmovému úspěchu pomohla pěti góly a šesti asistencemi, z toho dvakrát přesně nahrála ve finále, kde Češky porazily Slovensko 3:1. Útočnice starších žáků Dukly a ženského A-týmu Slavie Praha dostala pozvánku také A-týmu žen české hokejové reprezentace.

Dalším velkým úspěchem Kristýny Kaltounkové je zlato z mistrovství světa v inline hokeji. Nadaná sportovkyně přitom inline hokej nikdy nehrála a veškeré vybavení si musela vypůjčit od známých. Ve svých třinácti letech byla ve vyřazovacích bojích mezi mnohem staršími spoluhráčkami hrdinkou. Během čtvrtfinále zaznamenala vítězný gól a semifinále proti Finsku ukončila postupovou trefou v prodloužení – celý rozhovor s Kristýnou Kaltounkovou o MS. Titul Sportovce Jihlavska v kategorii do 15 let za rok 2015 drží naprosto po právu.

Kristýno, co pro tebe vítězství v anketě Sportovec Jihlavska v kategorii jednotlivců do 15 let za rok 2015 znamená?
Dost si ocenění vážím, protože jsem vůbec nečekala, že bych se mohla nějak umístit, natož být první. Jsem samozřejmě strašně ráda.

Jak hodnotíš rok 2015, za který si ocenění získala?
Rok 2015 byl celkem úspěšný. Začal turnajem reprezentace do 15 let v Ženevě a končil pozvánkou do A-týmu ženské hokejové reprezentace. Myslím, že tento rok byl pro mě zatím nejúspěšnější. Velkým zážitkem bylo také mistrovství světa žen v inline hokeji v Argentině, které jsem si dost užila a bylo super, že jsme vyhráli.

Nejlepší dny jsem prožila při turnaji právě v Ženevě, kde jsme s holkami zaslouženě získaly první místo, závěrečné zakončení bylo skvělé. Hodně se mi líbily tři utkání s ženskou patnáctkou ve Finsku, kde jsme odehrály velmi kvalitní zápasy a tak krásnou krajinu jsem totiž dlouho neviděla. Skvělým zážitkem byla i premiéra v ženském reprezentačním A-týmu.

Komu bys chtěla za to, čeho jsi doposud dosáhla, poděkovat?
Chci moc poděkovat hlavně všem trenérům, protože bez nich bych asi nikde nebyla a děkuju jim za to, že mě vedou v mé hodně dlouhé cestě za úspěchy. Dále děkuji mé rodině, která pro mě moc znamená. I když jsem třeba na rodiče někdy ošklivá, tak mě to pak moc mrzí, protože vím, že bez nich bych nikdy nic nedokázala.

Chtěla bych také poděkovat všem, co mi poslali hlasy a také mým kamarádkám ze třídy nebo z reprezentace. Hlavně mé nejlepší kamarádce, protože díky ní a její podpoře, která mi hodně pomohla, jsem měla lepší výsledky. Chci také poděkovat vedení Dukly Jihlava, protože mi umožňuje a vyhovuje mi s různými reprezentačními akcemi.

ÚSPĚŠNÝ ROK KRISTÝNY. Za rok 2015 toho Kristýna Kaltounková stihla hodně. Oblékala dresy ženských reprezentací do 15 let i A-týmu žen (foto vlevo nahoře). Na Mezinárodní česko-finské hokejové škole byla jedním ze tří nejlepších hokejistů kempu a zároveň byla oceněna za svůj přístup k akci (foto nahoře uprostřed). Šikovná útočnice patřila k tahounům jihlavských starších žáků (foto dole uprostřed). Na MS v inline hokeji v Argentině získala zlatou medaili (foto vpravo), díky které převzala i ocenění za vzornou reprezentaci Dukly Jihlava (foto vlevo dole). Koláž: Tomáš Lysý.

Ice Flowers: Kolektiv Jihlavska za rok 2015 v anketě Jihlavských listů

Jihlavské synchronizované bruslení sbírá úspěchy na všech stranách. Právě kategorie žaček - Ice Flowers pod vedením trenérky Vladimíry Pokorné nyní získala ocenění i mimo uhlazenou ledovou plochu. V anketě Jihlavských listů Sportovec Jihlavska za rok 2015 v kategorii kolektiv obsadily Ledové květiny první místo a obhájily tak vítězství z předchozího roku.

Výčet jejich úspěchů v roce 2015 vydá na pořádnou řádku. V únoru 2015 i přes velkou konkurenci domácích i zahraničních týmů vyhrály závody SYS CUP ve švýcarském Zuchwillu. O měsíc později braly Ice Flowers stříbro na republikovém mistrovství ve Světlé nad Sázavou. Doslova snový víkend prožila trenérka Vladimíra Pokorná se svými svěřenkyněmi na konci března. Jihlavské žačky přivezly zlato z Budapest Cupu 2015, jenž proběhl pod hlavičkou mezinárodní bruslařské federace ISU. Na závěr roku pak Ice Flowers vyhrály Santa Claus Cup 2015 – Memoriál Táni Novotné v Brně.

Podruhé za sebou jste vyhráli anketu Sportovec Jihlavska v kategorii kolektiv. Jak si toho vážíte?
Ocenění má pro nás velkou hodnotu. Je hezké vidět to, že nás lidé takto podporují. Nejen, že je krásný pocit stát se Sportovcem Jihlavska za rok 2015 v kategorii kolektiv, ale také jsme krasobruslení představily mnoho dalším lidem. Díky této ceně jsme dokázaly, že i dívky v takto mladém věku jsou schopny něčeho dosáhnout.

Co pro Vás rok 2015 znamenal?
Podle našeho názoru byl pro nás rok 2015 velice úspěšný, a to zejména na zahraničních závodech, kde jsme sbíraly pouze první místa. V České republice jsme sice nevyhrály pouze zlaté medaile, ale i to ke sportu patří. Za tuto sezonu jsme nejen vypilovaly naší techniku bruslení, ale také jsme se zlepšily v týmové spolupráci, což je pro nás nejdůležitější.

Komu patří Vaše poděkování za úspěšný rok i za ocenění?
Největší dík patří na prvním místě určitě našim úžasným trenérkám. Nejenže jsou s námi trpělivé a vstávají na tréninky, ale dobře nás motivují a máme s nimi velice přátelský vztah, což je fajn a pouze ku prospěchu.

Na druhém místě musíme poděkovat všem rodičům za ochotu a lásku, kterou nám dávají už od úplného začátku až do nynějších dob. Samozřejmě nesmíme zapomenout na kamarády a všechny ty, co nás podporují. Také bychom měly zmínit Duklu Jihlava mládež a město Jihlava. Ještě jednou děkujeme.

Odpovědi na otázky daly dohromady společně všechny krasobruslařky oddílu Ice Flowers – pozn. aut.

ZLATÁ „ISU“ BUDAPEŠŤ. K jednomu z největších úspěchů – ne-li největšímu – jihlavského krasobruslařského týmu žaček Ice Flowers patří rozhodně zlatá medaile na Budapest Cupu 2015 konaném v hlavním městě Maďarska. Závody totiž patřily pod hlavičku International Skating Union (Mezinárodní bruslařské federace), která seskupuje bruslařské sporty skrz celým světem. Tedy i veškerá rychlobruslařská klání Martiny Sáblíkové. Foto: Archiv Ice Flowers.