Reprezentaci do 18 let s třemi hráči Dukly v nominaci začíná mistrovství světa v USA

14.04.2016 / Tomáš Lysý

Vrcholový turnaj začíná reprezentaci do 18 let. Svěřenci Roberta Reichela a jeho asistenta Patrika Augusty, jinak trenéra juniorky Dukly, mají před sebou mistrovství světa v americkém Grand Forks. V jejich třiadvacetičlenné nominaci figurují také tři hráči jihlavské juniorky – gólman Josef Kořenář a jeho spoluhráči z útoku Ondřej Najman a Pavel Kousal. První utkání na šampionátu čeká Českou republiku v noci ze čtvrtka na pátek 15. dubna proti Finsku.

Prakticky po celou sezonu táhli jihlavský juniorský tým, ač by věkem ještě mohli nastupovat za starší dorostence, tedy o stupeň nižší mládežnickou kategorii. Josef Kořenář nastoupil v jihlavské svatyni k nejvíce zápasům základní části juniorské extraligy a v prvním kole play-off často držel na uzdě střelce Sparty, týmu, který se nakonec podíval na finálový turnaj o mistra ČR. Útočník Ondřej Najman se stal nejproduktivnějším mužem týmu o bod před svým dvojčetem z útoku Pavlem Kousalem, jenž naopak byl spolu s reprezentantem do 19 let Alešem Dufkem nejlepším střelcem týmu. Jihlavské trio bylo nominováno na všechny významné akce reprezentační osmnáctky v tomto roce, takže se nebylo čemu divit, že se všichni tři mohou těšit na vrchol celé sezony. V původní nominaci měl místo také další jihlavský gólman Jakub Škarek. Šestnáctiletý mladíček však na šampionát nepojede, jelikož je jedničkou Dukly v právě probíhající baráži o extraligu.

V první řadě musíme myslet na postup ze základní skupiny, shodují se jihlavští reprezentanti

Jaké jsou Vaše hlavní ambice na mistrovství světa?
Josef Kořenář: Půjdeme zápas od zápasu. Hlavním cílem je dostat se ze skupiny a poté dosáhnout co nejlepší umístění, jaké půjde.
Pavel Kousal: V první radě musíme myslet na postup ze základní skupiny. Poté uvidíme koho dostaneme a jak to bude dále probíhat.
Ondřej Najman: Náš první cíl je probojovat se ze skupiny do vyřazovacích bojů. Poté budeme dělat všechno pro to, abychom získali medaili.

V základní skupině se postupně utkáte s Finskem, Kanadou, Dánskem a Slovenskem. Co od těchto soupeřů můžete očekávat?
Josef Kořenář: Finsko, Kanadu a Slovensko známe. Fini s Kanadou mají hodně kvalitní mužstvo, jsou jedni z nejlepších v této kategorii. Víme, jak hrají, to budou nejtěžší zápasy ve skupině. Se Slovenskem jsme už párkrát hráli a také nejsou špatným týmem. Oproti Kanadě je to něco jiného, ale žádný zápas se nesmí podcenit. S Dány jsme nikdy nehráli a zatím nevíme, jak hrají, ale také to bude zajímavé utkání.
Pavel Kousal: S Finskem, Kanadou a Slovenskem jsme již odehráli několik zápasů, takže tyto soupeře již známe. Ale vůbec nevíme, co očekávat od Dánska. Určitě to budou se všemi týmy vyrovnané a bojovné zápasy.
Ondřej Najman: Na mezinárodní úrovni je každý zápas těžký. První tři soupeře známe, tak víme, co od nich čekat a jak proti nim hrát. Dánsko neznáme, ale určitě to bude také těžký zápas jako s ostatními týmy.

Může Vám pomoct nepodařená generálka na turnaji ve Finsku, stejně jako to, že nejste bráni jako favorité?
Josef Kořenář: Hlavně musíme hrát jako jeden tým (velmi důrazně) a potom můžeme dosáhnout nějakého většího úspěchu. Ve Finsku tomu tak úplně nebylo. A že nepatříme k favoritům? Favorité nefavorité, může vyhrát kdokoliv.
Pavel Kousal: Já osobně si myslím, že turnaj ve Finsku nemá na šampionát vůbec žádný vliv. Je dobře, že na nás není žádný tlak z médii apod. Můžeme jenom překvapit.
Ondřej Najman: Myslím, že nám to na jednu stranu pomohlo. Víme na čem máme zapracovat a co zlepšit. Na stranu druhou nám to na sebevědomí moc nepřidalo.

PROGRAM ČESKÉ REPUBLIKY NA MISTROVSTÍ SVĚTA U18 V GRAND FORKS, USA:

Pátek 15. dubna, 1:00: Česko – Finsko
Neděle 17. dubna, 2:30: Česko – Kanada
Úterý 19. dubna, 1:00: Česko – Dánsko
Středa 20. dubna, 1:00: Česko – Slovensko

Čtěte také: Finální nominace ČR na mistrovství světa U18

SYSTÉM TURNAJE:
Ve druhé skupině se střetnou celky USA, Ruska, Švédska, Švýcarska a Lotyšska. První čtyři týmy z každé skupiny si zajistí účast ve čtvrtfinále (čtvrtek 21. dubna 2016), kde bude hrát vítěz skupiny A proti čtvrtému celku skupiny B, druhý ze skupiny A proti třetímu ze skupiny B atd. Poslední týmy ze skupiny budou hrát mezi sebou baráž na dvě vítězství o udržení se v elitní skupině MS. Semifinále se koná v noci ze soboty na neděli 24. dubna a nový mistr světa do 18 let bude znám v pondělí 25. dubna nad ránem našeho času.

Oficiální stránky turnaje

TVÁŘE DUKLY NA MS: Zleva Patrik Augusta, asistent trenéra Roberta Reichela, gólman Josef Kořenář a útočníci Pavel Kousal a Ondřej Najman. Koláž: Tomáš Lysý.