Stanislav Neveselý, trenérská legenda Dukly a národního týmu, slaví osmdesáté narozeniny

17.05.2016 / Tomáš Lysý

Úspěšnějšího trenéra, než je Stanislav Neveselý, Dukla Jihlava nezná. Do Dukly přišel zásluhou další trenérské legendy Jaroslava Pitnera v roce 1964 ze Sparty Praha a získal s ní jedenáct titulů mistra ligy. Další úspěchy si připsal jako trenér národního týmu, se kterým má zlato ze světového šampionátu v Praze 1985 nebo olympijské stříbro ze Sarajeva 1984. Stanislav Neveselý byl zároveň u zatím největšího triumfu české reprezentace – zlatých medailí na olympiádě v Naganu 1998, kde plnil roli manažera týmu. Dne 17. května 2016 oslaví kulaté osmdesátiny.

Stanislav Neveselý je podepsán pod jedenácti z dvanácti mistrovských titulů Dukly

S hokejem začínal Stanislav Neveselý na zamrzlých rybnících v Břilicích u Třeboně, kde se 17. května 1936 narodil. V letech 1959 – 1964 nastupoval za Spartu Praha, poté již spojil svojí kariéru s jihlavskou Duklou. V letech 1964 – 1982 působil jako asistent trenéra Jaroslava Pitnera (z toho v prvních tří letech jako hrající asistent), který si jej do Dukly vytáhl. „O můj příchod do Jihlavy se zasloužil Jaroslav Pitner, který v Dukle trénoval. On tady byl jako trenér sám, neměl žádného asistenta. V té době ho lákali už k národnímu mužstvu. Tady to bylo tehdy opravdu v plenkách, nebyl masér, nebylo tu nic. Já už se tehdy zúčastňoval trenérských seminářů. Pitner si zjistil, kdy budu na fakultě promovat, a dal mi nabídku, abych šel do Jihlavy. Já jsem tady ještě tři roky hrál a dělal jsem mu zároveň hrajícího asistenta. Pitner trénoval národní mužstvo, a to mělo tehdy hodně akcí i přes léto, kdy se trénovalo. Tak jsem do toho vlétl rovnýma nohama,“ vzpomínala trenérská legenda Dukly, která získala s Jihlavou osm titulů jako asistent

Další tři mistrovské trofeje nastřádal Stanislav Neveselý s Duklou jako hlavní trenér, jenž měl za asistenta další legendu Jaroslava Holíka. Z celkového počtu jedenácti vyhraných mistrovských titulů pro něj byl nejhezčí hned ten první. „Samozřejmě ten první. To je jasná věc. Všechny tituly ale byly hezké. Byly to tituly, kdy odcházela stará garda. Končili Jarda Holík, Honza Klapáč, Jirka Holík, Honza Hrbatý, Honza Suchý, Láďa Šmíd. Hokejová veřejnost pak očekávala, že Dukla Jihlava ztratí takový ten punc a dobré výsledky a výkonnost. Podařilo na to ale navázat. Přišli hráči z okolí. Olda Válek, Gusta Žák, nesmím zapomenout na Miloše Nováka, který je rodilým Jihlavákem, přišel Karel Dvořák. S tímto obměněným mužstvem se nám podařilo udělat titul v roce 1982, 1983, 1984 a 1985. Měl jsem slušný přehled o osmnáctkách a dvacítkách. Byli tady Petr Klíma, Petr Rosol, kterým bylo devatenáct let, když přišli na vojnu. Tihle mladí kluci, sice to byli rošťáci, ale měli talent a udrželi výkonnost týmu. Klíma byl dobrý už před vojnou, ale v Litvínově byl takový přetlak útočníků, že se těžko dostával do sestavy. Tady v Jihlavě mladí dostávali šanci hrát v základní sestavě hned. A využili toho. Vyvrcholilo to v roce 1985. Ať se to vezme z kterékoliv strany, tenhle rok byl vrcholem,“ pokračoval ve vzpomínání Stanislav Neveselý.

Reprezentace: Zlato na šampionáru 1985, naganské zlato z olympiády 1998

Není se čemu divit. V roce 1985 slavila Dukla svůj jedenáctý titul mistra ligy. Na pražském světovém šampionátu v téže roce bylo v národním týmu hned jedenáct hráčů z Dukly. Hrací model byl tehdy poněkud odlišný, všech osm týmů hrálo v jedné skupině, každý s každým a po sedmi odehraných zápasech se tabulka rozdělila na první čtyři a spodní čtyři. První čtyřka hrála o medaile, ale výsledky ze základní skupiny se mazaly. V základní skupině skončilo Československo třetí. Finálovou skupinu již opanovalo, když postupně porazilo SSSR 2:1, USA 11:2 a Kanadu 5:3. „Klidně jsme mohli prohrát zápas, ale nebyli jsme ze hry venku. Z tohoto pohledu to byl spravedlivější systém. Museli jsme si vybojovat účast mezi nejlepšími čtyřmi, teprve pak se jelo dál. Rozhodující byl zápas s Kanadou. Jirka Šejba se tehdy blýskl hattrickem, Jirka Lála dával gól do prázdné branky skoro přes celé hřiště,“ vyprávěl Stanislav Neveselý a vzpomínal i na další slavnou akci reprezentace, zlaté olympijské hry v Naganu 1998, kde působil jako manažer českého zlatého týmu a mj. domlouval účast s hráči a jejich kluby. „Ve čtvrtfinále jsme hráli také s USA. Když jsem se na to díval zhora z tribuny, bylo vidět jak Spojené státy mají šikovné hráče, měli ambice. My bychom po první třetině, kdyby nebyl v bráně Hašek, prohrávali 0:3. Jak nás tlačili a dusili. Byli rychlí, vyhrávali souboje. My jsme se k ničemu nezmohli. Hašek to vychytal, podržel to,“ ohlížel se za zlomovým momentem slavného Nagana. Po první třetině si vzal v kabině slovo kapitán Vladimír Růžička, Česko zápas proti Americe otočilo z 0:1 na 4:1 a nakonec si dokráčelo až pro zlato.

Proslulé ranní tréninkové rozcvičky Stanislava Neveselého

Ve svých vzpomínkách se Stanislav Neveselý ohlédl i za ranními rozcvičkami na Telečské ulici, kam chodil ráno v rámci rozcvičky běhat a denně se u studánky myl do půl těla ve studené vodě, ať už v létě nebo v zimě, ať už v dvaceti nebo v minus patnácti stupních. To samé vyžadoval i po hráčích. „Museli sem přiběhnout na půl sedmou a denně dělali rozcvičku. Dělali to stejně jako já, u studánky se do půl těla umyli. Pochopitelně v sezoně ne, ale celé léto tam chodili. Tehdy to vedl Milan Nový. Dostal celý tým na povel a vždycky ráno ho přivedl. Já už na ně čekal a už se jelo. Byla to vlastně první fáze tréninku,“ vyprávěla trenérská legenda.

TRENÉR A EL OBRO. Legendárního trenéra Stanislava Neveselého objímá při Dni Mistrů jeho svěřenec Oldřich Válek (dres č. 9). Akce se pořádala v březnu roku 2010 při příležitosti výročí 25 let mistrovského titulu Dukly a zlatého hokejového mistrovství světa v Praze. Den Mistrů byl velkou událostí, až z Ameriky přijel např. Petr Klíma. „Dokazuje to, jaký hráči měli a mají vztah k Dukle," podotkl Stanislav Neveselý. Foto: archiv Dukly Jihlava

Stanislav Neveselý

Narodil se 17. května 1936 v Břilicích u Třeboně v Jižních Čechách. V letech 1959-1964 nastupoval za pražskou Spartu, poté spjal svojí kariéru s Duklou Jihlava. Během roků 1964-1967 za Duklu hrál a zároveň zde působil jako hrající trenér. Od roku 1967 byl po dalších patnáct let asistentem trenéra Jaroslava Pitnera. V letech 1982-1987 vedl Duklu jako hlavní trenér, jeho asistentem byl Jaroslav Holík. V sezoně 1987-1988 si vyzkoušel trenérské angažmá ve švýcarském Klotenu. Byl u jedenácti ze dvanácti mistrovských titulů Dukly Jihlava, v osmi případech jako asistent trenéra (poprvé dokonce jako hrající asistent), v dalších třech letech jako hlavní trenér.

V letech 1973-1979 byl trenérem národního B-mužstva. Poté přešel k A-týmu. Stanislav Neveselý po boku trenéra Luďka Bukače dovedl národní tým ke zlatu na mistrovství světa 1985 v Praze, stříbru na šampionátech v letech 1982, 1983 a třetímu místu v roce 1981. Stejné trenérské duo získalo s reprezentací olympijské stříbro v Sarajevu 1984. V Naganu 1998, kde Česká republika získala historicky první hokejové olympijské zlato, byl Stanislav Neveselý manažerem týmu.