Šel jsem v Třinci za vedením a poprosil je, zda by byla možnost pustit mě do Jihlavy, prozrazuje gólman Miroslav Svoboda

03.08.2016 / Tomáš Lysý

Další novou tváří v kabině jihlavské Dukly je gólman Miroslav Svoboda. Jednadvacetiletý strážce svatyně, který je kmenovým hráčem Třince, si příchod do kádru loňského účastníka extraligové baráže pochvaluje. I kvůli Petru Jarošovi, jenž je trenérem gólmanů nejen v Dukle, ale i u české reprezentace „Je opravdu neskutečný rozdíl, když máte v klubu trenéra brankářů, který s Vámi trénuje každý den. Gólmana to posune strašně dopředu,“ říká odchovanec vsetínského hokeje, který v dresu Ocelářů nastoupil do dvou extraligových zápasů a loni chytal za Havířov a Šumperk.

Stejně jako loni bude Jihlava spoléhat na mladou gólmanskou dvojici. Ostřílený matador Lukáš Sáblík, extraligový mistr ze sezony 2008/2009, bude krýt záda šestnáctiletému talentu Jakubu Škarkovi a nově i Miroslavu Svobodovi. Příchod jednadvacetiletého gólmana do Dukly nebyl dílem náhody, s klubem z krajského města Vysočiny byl v kontaktu již před minulou sezonou. „Loni jsem byl v Jihlavě na srazu pro mladé adepty národního týmu. Dali jsme se do kontaktu s Petrem Jarošem (trenérem gólmanů Dukly a české reprezentace – pozn. aut.), něco jsme zkoušeli, ale nevyšlo to. Letos jsem šel v Třinci za vedením a poprosil je, jestli by byla možnost pustit mě do Jihlavy,“ prozrazuje mladý gólman, jak se zrodilo jeho angažmá v týmu s ježkem ve znaku.

První dny v jihlavském klubu si pochvaluje. I díky trenérovi gólmanů, kterého loni v Šumperku, kde odchytal téměř půl sezony, postrádal. „Když máte takového trenéra gólmanů, který s Vámi každý den pracuje, tak je to neskutečný rozdíl. Může to dělat až padesát procent výkonu,“ myslí si gólman, který byl v roce 2007 draftován Edmontonem Oilers. A pochvaluje si také přivítání spoluhráčů. „Některé z nich jsem znal z dřívějška nebo jsme proti sobě už hráli. Jsou to super kluci. Hned se ptali, jestli nepotřebuju s něčím pomoct. V novém městě hned pomůže, když Vám někdo poradí, co a jak,“ je spokojený po všech stránkách Miroslav Svoboda, účastník juniorského mistrovství světa 2015, který bude muset v nejbližší době "zapracovat" na designu své gólmanské masky, neb jí stále ještě zdobí logo AZ Havířov a Havířovské Zvěře.

Miroslav Svoboda o angažmá v Dukle, o Petru Jarošovi, o nových spoluhráčích a dosavadní remíze na nájezdy s Tomášem Čachotským

Autor videa: Tomáš Lysý

Úvodní foto: Ladislav Jonák