Práce s gólmany je v Dukle na vysoké úrovni. Ještě jsem nezažil, aby to takhle někde fungovalo, pochvaluje si Miroslav Svoboda

11.10.2016 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Když v předsezonním přípravném období přicházel do Dukly, do nového prostředí se vyloženě těšil. Miroslav Svoboda totiž konečně mohl a může využít služeb trenéra gólmanů, kterého v průběhu loňské sezony postrádal. Tím spíše, že v Jihlavě působí uznávaný Petr Jaroš, jenž vede brankáře i u českého národního týmu. Spolupráci nejen s ním, ale i s dalšími jihlavskými gólmanskými kouči si nemůže vynachválit. „Opravdu je to tady dobře udělané, práce s gólmany je tu na vysoké úrovni. A to i v mládeži,“ říká jednadvacetiletý strážce jihlavské svatyně, který byl v roce 2015 draftován Edmontonem Oilers. Právě česká fanouškovská stránka tohoto tradičního klubu NHL požádala gólmana Dukly o rozhovor.

Mezi gólmany Dukly Jihlava se dá najít jedna zajímavá skutečnost. Miroslavu Svobodovi je v současnosti jednadvacet let, jeho gólmanskému kolegovi Jakubu Škarkovi bude 10. listopadu teprve sedmnáct. Jejich věkový součet dává nyní dohromady 37 let, což je méně, než u třetího gólmana do party, čtyřicetiletého rutinéra Lukáše Sáblíka. „Já na to ještě navážu, on je totiž Lukáš asi o měsíc starší i než náš trenér gólmanů Petr Jaroš. Je to taková perlička,“ usmívá se Miroslav Svoboda a má pravdu. Lukáš Sáblík, který loni naskočil do tří zápasů extraligové baráže a obdržel v nich jen čtyři góly, je o dva a půl měsíce starší než Petr Jaroš.

Pro svoje kolegy v bráně má Miroslav Svoboda, který v roce 2015 ve dvou utkáních hájil branku české reprezentace na mistrovství světa juniorů v Kanadě, jen slova uznání. „Kuba Škarek je mladý kluk. Je strašně veselý, dobrý, má všechno před sebou. Jsem opravdu překvapený, jak je férový, mladý a pracuje na sobě, což je jenom dobře. Lukáš Sáblík toho má naopak hodně za sebou. Myslím, že já i Kuba můžeme být rádi, že je tady takový gólman, který nám poradí, snaží se poradit, se vším vyhovět nebo nám pomůže s výstrojí,“ říká o svých parťácích v brance, talentovaném mladíkovi Jakubu Škarkovi a ostříleném extraligovém mistrovi z roku 2009 s karlovarskou Energií Lukáši Sáblíkovi.

Miroslav Svoboda o práci s gólmany v Dukle Jihlava

Autoři videa: Zdeněk Drla, Tomáš Lysý

Vůbec celá práce s gólmany Dukly Jihlava je podle Miroslava Svobody, jenž byl v roce 2015 draftován Edmontonem Oilers, na výborné úrovni. A to nejen v rámci A-týmu, ale i kompletně celé mládeže. „Opravdu jsem ještě nezažil, aby to takhle u trenéra gólmanů fungovalo. Nemůžeme si nikdo stěžovat, práce s gólmany je tady na vysoké úrovni. Ale i v mládeži, kde je třeba Roman Peschout. Opravdu je to tady dobře udělané,“ říká odchovanec vsetínského hokeje, který již má zkušenost s vyhlášenými a neotřelými metodami Petra Jaroše. „Snažíme se s Petrem o všem mluvit, na všem pracovat. Je dobré dělat pořád dokola to, co Vás může posunout. Brankářina je o denodenním opakování základních věcí. Jenom to Vás může posunout dopředu. Pak už můžete jenom doufat, že forma přijde a něco vás trefí,“ usmívá se na závěr.

Brankářskou školu v Jihlavě tvoří již zmiňovaný Petr Jaroš a Roman Peschout, dále Jan Dršata a na začátku trenérského řemesla je také Lukáš Sáblík, jenž působí jako regionální trenér gólmanů.

O rozhovor s Miroslavem Svobodou požádal redakci Dukly Jihlava oficiální český a slovenský fanouškovský web klubu NHL Edmontonu Oilers. Právě Olejáři na mladého gólmana vlastní práva, vybrali si jej v sedmém kole draftu 2015. Strážce jihlavské svatyně v dresu Edmontonu absolvoval již dva nováčkovské kempy. Kompletní videorozhovor s Miroslavem Svobodou nejen o organizaci Edmontonu, dále o brankářských vzorech, stylech nebo o tom, která cesta do NHL je mu bližší, můžete shlédnout zde.

TVÁŘE MIROSLAVA SVOBODY. I přes svůj mladý věk toho má za sebou Miroslav Svoboda poměrně hodně. Zúčastnil se juniorského mistrovství světa 2015, kde mj. byl u vítězství Česka nad Ruskem 4:1 v základní skupině (horní foto). Absolvoval dva nováčkovské kempy Edmontonu Oilers, jímž je draftovaný. V současnosti hájí branku Dukly Jihlava ve WSM Lize, kde je statisticky nejlepším gólmanem v procentuální úspěšnosti zákroků i průměru obdržených branek. Foto: Getty Images (horní foto), archiv Miroslava Svobody (prostřední foto) a Tomáš Buksa