Jakub Škarek zažil v dresu Sparty vítěznou extraligovou premiéru, navrch přidal čisté konto

17.11.2016 / REDAKCE

Lépe si svůj extraligový debut snad ani nemohl přát. V neděli 12. listopadu se dozvěděl, že má hned následující den přijet na trénink Sparty a o den později hájit její branku v utkání na ledě Zlína. Premiéra vyšla sedmnáctiletému brankáři na jedničku – vychytal čisté konto. „Musím říct, že mi kluci strašně pomohli. Zblokovali hrozně moc střel a utkání mi hodně ulehčili. Atmosféra byla skvělá a já si zápas moc užil,“ sděluje talentovaný mladík, který byl vyhlášen nejen sparťanským hráčem utkání, ale Českou televizí i jako hráč kola. „Je to úžasné a moc to Kubovi přeji. Fandil jsem mu, aby první zápas za Spartu nejen vyhrál, ale vychytal i čisté konto,“ říká jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban a v rozhovoru dále mluví k budoucnosti talentovaného odchovance klubu.

To srovnání započali v loňském roce novináři, kteří si všimli, že tehdy teprve patnáctiletý gólman Jakub Škarek hájí při mistrovských zápasech WSM Ligy branku Dukly Jihlava. O jaké srovnání talentovaného jihlavského strážce svatyně jde? S nikým menším než s jedním z nejlepších gólmanů historie Dominikem Haškem. Tenkrát ještě milovníci statistik používali srovnání premiéry Haška v extralize a premiéry Škarka v druhé nejvyšší české hokejové lize. Nyní mají možnost porovnávat oba dva v extraligovém klání.

Dominik Hašek nastoupil k prvnímu zápasu v extralize dne 1.12.1981. Tehdy mu bylo 16 let, 10 měsíců a dva dny. Tehdy se zranila gólmanská jednička Pardubic Jaroslav Radvanský a Dynamo tak cestovalo na led Sparty Praha s brankářskou dvojicí Milan Kečkeš a Dominik Hašek. Protože Pardubice prohrávaly po dvou třetinách 1:3, poslal trenér Zdeněk Uher na třetí třetinu do branky právě Haška, který inkasoval dvakrát a Sparta tak vyhrála 5:2. Hned v dalším kole dne 4. prosince 1981 již budoucí olympijský vítěz z Nagana nastoupil jako jednička a shodou okolností si také v Gottwaldově (dnešním Zlíně) připsal výhru 5:1. Po Vánocích už Dominik Hašek nechytal, do branky se dostal až v následující sezoně 1982/1983.

Jakub Škarek již má s extraligou zkušenosti, když v dubnu hájil branku Dukly Jihlava v baráži 2016. Prolínací klání je samo o sobě extraligovou soutěží a musí splňovat podmínky české nejvyšší soutěže, ale do extraligových statistik se nepočítá. Premiéru se vším všudy si tak odbyl 15. listopadu 2016 v dresu Sparty Praha na ledě PSG Zlín. Mladičký gólman, který pět dní předtím oslavil teprve sedmnáct let, zneškodnil všech 18 pokusů Ševců a vychytal tak čisté konto. Po zápase byl úspěšný debutant v obležení médií. „Kluci hráli fantasticky. Zblokovali hrozně moc střel a utkání mi hodně ulehčili. Hráči Zlína mi clonili při přesilovkách, bylo těžké vidět na puky, ale jinak si soupeř skoro nic nevytvořil, protože spoluhráči hráli skvěle. Také atmosféra byla skvělá a já si zápas moc užil. Za šanci v extralize jsem strašně rád a chtěl bych za ní podekovat trenérům,“ říká skromně v rozhovorech pro www.hokej.cz a Českou televizi.

Že by ale po čistém kontě létal v oblacích, to u talentovaného gólmana gólmana určitě nehrozí. I zásluhou jeho otce, který již několikrát říkal, že základem je škola. Podle toho také další program Jakuba Škarka vypadá. „Musím dodělat školu, musím se jako každé dítě v mém věku učit. Příjemné to není, ale budu dělat vše pro to, abych jak hokej tak školu zvládal dobře. Zítra (16.1 listopadu 2016 – pozn. aut.), jdu na sedmou do školy, takže budu vstávat brzo,“ povídá s úsměvem obrovský brankářský talent, jenž druhý den po svém gólmanském debutu absolvoval trénink s Duklou a v jedenáct hodin již vstřebával na jihlavském gymnáziu dějepis – konkrétně látku zaměřenou na Vikingy.


Bedřich Ščerban: Průběh utkání jsem sledoval. Když se zápas vyvíjel tak, jak se vyvíjel, přál jsem Kubovi, aby ho nejen vyhrál, ale udržel i čisté konto

Co říkáte na premiéru Jakuba Škarka, který si v prvním extraligovém utkání za Spartu Praha nejenže připsal výhru, ale navíc vychytal čisté konto?
Je to úžasné a moc mu to přeji. Fandil jsem mu a sledoval jsem průběh utkání na onlajnech. Když se zápas vyvíjel tak, jak se vyvíjel, od poloviny utkání jsem mu začal držet palce, aby vychytal nulu. Za stavu 3:0 pro Spartu jsem tušil, že její vítězství je skoro jasné, ale pořád byla ve vzduchu nula. Přál jsem Kubovi nejen v tom, aby první zápas za Spartu nejen vyhrál, ale udržel i čisté konto.

Po utkání se asistent trenéra Sparty Zdeněk Moták nechal slyšet, že momentálně počítá s Jakubem Škarkem do dalších dní. Můžete to z pohledu jednatele Dukly Jihlava upřesnit?
Kuba je ve Spartě na střídavé starty, takže Sparta musí komunikovat s námi. My jsme se obecně zavázali, nejen v případě Kuby Škarka, že se budeme naše hráče snažit vychovávat tak, aby dosáhli co nejvyšších met. Pokud jim bude v uvozovkách zatím Dukla malá, protože A-tým nehraje extraligu, tak nebudeme nikomu v extralize bránit. Naopak budeme každému aktivně pomáhat. Na druhou stranu si myslím, že se v Dukle rodí dobrý a slušný základ týmu, který by mohl v budoucnu extraligu vybojovat. Pokud bude o Kubu Škarka zájem, tak se o tom můžeme bavit a uvidíme. Ale rozhodně to není tak, že asistent trenéra Sparty řekne, že s ním počítá a je to hotová věc. To určitě ne.

Jakub Škarek má v poslední době pořádně nahuštěný program. Byl s reprezentační dvacítkou na turnaji ve Švédsku, po návratu chytal dva zápasy za Duklu Jihlava. Do Ústí dnes cestuje gólmanská dvojice Miroslav Svoboda – Lukáš Sáblík. Je zde tedy prostor pro to, aby si Jakub Škarek trošku odpočinul?
To je případ, který budeme zažívat, a na který chci já osobně dohlédnout. Musíme Kubovi pomoct v jeho rozvoji a nezapomínat na to, že mu před pár dny bylo šestnáct let. Je to ještě teenager, který potřebuje zažívat i normální starosti dospívajících. Vždy budeme jednat a myslet tak, aby to bylo ve prospěch jeho dalšího růstu. Nemíním nijak tlačit na pilu ve směru dlouhodobé strategie jeho vývoje.

Když to trošku odlehčím, vy sám jste hrál extraligu jako obránce, zažil jste také extraligovou premiéru. Dokážete si představit, kolik Jakuba Škarka bude do pokladničky jak Sparty, tak Dukly stát první zápas v extralize a hned s čistým kontem?
Je to výrazný úspěch, na který pamatují všechny kluby nějakým příjmem do klubové pokladničky (směje se). Určitě se to bude Kuby týkat také. Na druhou stranu předpokládám, že Sparta ocení Jakubův přínos a nulu, tak by snad měl skončit v plusu (usmívá se).


Čtěte také:

ČT sport: Sedmnáctiletý talent Škarek při extraligovém debutu vynuloval zlínské střelce>

Hokej.cz: Debut jako hrom. Škarek v extralize vychytal nulu, ráno půjde do školy

HC Sparta Praha: Škarek zazářil. Neskutečně jsem si to užil!

iDnes.cz: Talentovaný Škarek při premiéře vychytal nulu, přesto půjde do školy

Sestřih zápasu PSG Zlín - HC Sparta Praha 0:4

¨