Přeju si znovu baráž. Pokud se do ní Dukla dostane, přijedeme s celým fanklubem, říká švýcarský fanoušek Chris Habegger

15.02.2017 / Tomáš Lysý

Komunita fanoušků Dukly je rozmístěná v různých koutech Evropy. Silná základna je třeba ve švýcarském Bielu, kde má nejúspěšnější klub české (československé) historie svůj fan-club. Vede ho Christoph Habegger, který se kvůli Dukle naučil i česky a má českou manželku. Dlouholetý fanoušek červenožlutých nechal na zápas proti Motoru, který se nesl v rámci oslav výročí vzniku 60 let klubu, vyrobit a zaplatit speciální retro-dresy, ve kterých Dukla nastoupila. „Řekl jsem si, proč neudělat první dres, na kterém byl klasický starý znak Dukly,“ popisuje svůj nápad. A velice ho těšil i doprovodný program k utkání včetně autogramiády a nástupu legend klubu. „Bylo krásné se s legendami vidět. Vždyť oni byli moje mládí, kvůli tomu jsem začal Dukle v osmdesátých letech fandit,“ rozzáří se mu oči. Z Bielu to má na Duklu přesně 890 kilometrů a v únoru do ochozů Horáckého zimního stadionu zavítá opět.

Příznivci červenožlutých jsou i na Slovensku, Bělorusku či díky Mezinárodní česko-finské hokejové škole i ve Finsku. Na první zápas Jihlavy v roce 2017 proti Ústí nad Labem zavítala skupina fanoušků z německého Freiburgu. Ti dobře pamatují na současného jednatele Dukly Bedřicha Ščerbana, jenž v klubu na pomezí německých a francouzských hranic tři roky působil. Do Jihlavy jeli autobusem téměř osm set kilometrů – čtěte více zde. Ještě o stovku kilometrů delší cestu musí absolvovat členové fan-clubu Dukly ze švýcarského Bielu/Bienne. V ochozech Horáckého zimního stadionu byli naposled 14. ledna na očekávaném zápasu Jihlava – Motor České Budějovice. „Jeli jsme tisíc kilometrů a vzali jsme to přes Trenčín, kde jsme se jeli podívat na trenčínskou Duklu. Spojuje nás Dukla, mám rád tu jihlavskou i trenčínskou. Bylo to docela náročné, ale jsme rádi, že jsme to zvládli,“ vysvětluje lídr fan-clubu Christoph Habbeger. „Navíc zápas Jihlavy proti Motoru jsme si nemohli nechat ujít,“ dodává jedním dechem v rozhovoru, který vznikal 14. ledna 2017 ve druhé přestávce utkání hraného před kamerami České televize.

Ještě aby ne, vždyť se na utkání, jenž se neslo ve znamení oslav šedesátého výročí vzniku Dukly, významně podílel. Jihlavští hokejisté nastoupili v retro-dresech ze sezony 1960/1961, na kterých se poprvé objevil duklácký znak. Právě Chris Habegger nechal tyto unikátní repliky dresů s šitým znakem a nažehlenými čísly vyrobit a zaplatit. „Bavili jsme se o tom s Dušanem Pařilem (marketingové oddělení klubu – pozn. aut.). Chtěli jsme udělat první dres klubu – černočervený pletený svetr bez nápisu. To ale bylo časově a finančně náročné. Napadlo mě, proč neudělat první dres, na kterém byl klasický starý znak Dukly. Šel jsem do toho, měl jsem čas jen dva týdny,“ popisuje svůj nápad. Ten měl velkou odezvu. Historická sada se líbila nejen na ledě, ale i v následné aukci, kde se dresy vydražily za téměř 120 tisíc korun.

Velkou odezvu měl i doprovodný program zápasu Jihlava – České Budějovice. Na jihlavské radnici byly nejprve přivítány legendy šedesátileté éry Dukly, které poté šly s fanoušky pochodem na Horácký zimní stadion. Legendy klubu se poté podepisovaly na autogramiádě a před samotným zahájením zápasu nastoupily po červeném koberci na ledovou plochu. „Ti pánové, co se podepisovali a nastoupili na led, byli moje mládí. Kvůli nim jsem se o Duklu začal v osmdesátých letech zajímat, přesněji v roce 1982. Je krásné se s nimi vidět,“ září spokojeností.

Švýcar, kterému nikdo neřekne jinak než Chris, zavítá do Jihlavy znovu v únoru, pravděpodobně na čtvrtfinále play-off, které pro Duklu začíná poslední únorovou neděli a druhý domácí zápas je na programu hned o den později. A co jeho parťáci? „Pokud se dostaneme do baráže, tak samozřejmě přijedeme s fan-clubem,“ ujišťuje dopředu.

Videorozhovor s Chrisem Habeggerem

Autor videa: Tomáš Lysý


Čtěte také:

Čtvrtfinálový soupeř Dukly vzejde z trojice Prostějov, Benátky nebo Frýdek-Místek

Jsem rád za překonání rekordů právě tady v Dukle. Moc jsem si to tady oblíbil, povídá Jiří Říha

Deset prvenství! Hráči Dukly ovládli téměř všechny statistiky základní části WSM Ligy

Autogramiáda A-týmu Dukly před play-off 2017 proběhne ve čtvrtek v jihlavském City Parku

Bouře se blíží! Dukla Jihlava zahajuje předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off