Jsem rád za překonání rekordů právě tady v Dukle. Moc jsem si to tady oblíbil, povídá Jiří Říha

18.02.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

50 zápasů a v nich získaných 44 bodů za 20 gólů a 24 asistencí. Výborná bilance, takového útočníka by chtěl v kádru každý tým. Tato čísla se základní části sezony 2016/2017 patří Jiřímu Říhovi, který však nehraje v útoku, ale je pilířem obrany Dukly. Čtyřiadvacetiletý zadák překonal prvoligový rekord v počtu bodů i v počtu gólů obráncem za sezonu. „Vůbec jsem nečekal, že se to takhle bodově povede. Připadám si jako ve snu a hrozně si to teď užívám,“ sdělil bezprostředně po zápase v Přerově v pondělí 13. února 2017, kdy překonal bodové maximum. Od dalšího dne už má v hlavě jen play-off. V něm chce, stejně jako celý tým, dojít co nejdále.

O tom, že by Jiří Říha mohl útočit na gólový rekord, se začalo mluvit v průběhu prosince, kdy zaznamenal čtyři góly a celkem jich měl na svém kontě již jedenáct. Dvacet let staré šestnáctigólové maximum ze sezony 1996/1997 překonal jihlavský zadák o měsíc později. Nyní již bývalý držitel rekordu Pavel Bláha (současný kustod Českých Budějovic) na vlastní oči sledoval, jak se mu jihlavský bek v polovině ledna v utkání na Horáckém zimním stadionu přiblížil na jednu branku. Proti Kladnu byl rekord vyrovnán a padl hned v dalším kole, kdy Jiří Říha v prodloužení rozhodl zápas proti Slavii Praha. Předsezonní posila Dukly z Benátek navíc rekord výrazně vylepšila, nové maximum je stanoveno na rovných 20 branek!

Nejlepší střelci-obránci v historii WSM Ligy za sezonu:

1. Jiří Říha (HC Dukla Jihlava, 2016/2017) 20 gólů
2. Pavel Bláha (Karlovy Vary, 1996/1997) 16 gólů
3. Petr Martínek (Chomutov, 1998/1999) 14 gólů
4. Aleš Holík (Prostějov, 2016/2017) 13 gólů


Jiří Říha zaznamenal i jasně nejvíce přesilovkových gólů z celé WSM Ligy – třináct. Dukla Jihlava ovládla hned devět individuálních hráčských statistik soutěže - čtěte zde. Podrobnější přehled přineseme na začátku příštího týdne.


Vzhledem k tomu, že Jiří Říha nasbíral během ledna osm bodů za pět gólů a tři nahrávky, rázem se začalo povážlivě klepat i loňské bodové maximum kanadského obránce Brandona Nashe. Tehdejší obránce Kladna zaznamenal 43 bodů (8+35), nutno ovšem podotknout, že rekord získal až dodatečně po tom, co mu byly připsány tři asistence. V předposledním kole základní části na ledě Ústí zapsal jihlavský zadák gól a dvě přesné nahrávky, čímž Nashe vyrovnal – byť měl výrazně více vstřelených branek. Aby o dalším rekordu Jiřího Říhy nebylo pochyb, zapsal v 52. kole na ledě Přerova asistenci a osamostatnil se v čele bodového maxima. „Vůbec jsem nečekal, že se to takhle bodově povede. Připadám si jako ve snu a hrozně si to teď užívám. Je to paráda. Dneska (pondělí 13. února 2017 – pozn. aut.) si to ještě užiju, ale potom už zas přepnu. Protože začíná play-offa to je úplně jiná soutěž. Chci se na to dobře připravit,“ povídal obránce Dukly ihned po zápase v Přerově.

Historické bodování obránců WSM Ligy za sezonu:

1. Jiří Říha (HC Dukla Jihlava, 2016/2017) 44 bodů (20+24)
2. Brendon Nash (Rytíři Kladno, 2015/2016) 43 bodů (8+35)
3. Tomáš Sedlák (Šumperk, 2013/2014) 41 bodů (12+29)
4. Jan Klobouček (Ustí, 2012/2013) 40 bodů (10+30)


Hned v další odpovědi upřímně podotknul, že je rád, že jeho rekordy přišly právě nyní v jihlavském dresu. „Nevím, co bude příští sezonu. Tohle se může stát jednou za život, jednou za kariéru. Jsem moc rád, že se to stalo právě tady v Dukle, protože jsem si to tady moc oblíbil a je to tady super,“ nedá na jihlavské angažmá dopustit. Vždyť i v předešlých rozhovorech, kterých měl za poslední dobu několik, přiznal, že mu to v Jihlavě neskutečně sedlo. Nyní by určitě chtěl, aby to jemu a celému týmu sedlo i v hlavním vrcholu sezony, který začíná v neděli 26. února 2017. „Musíme výborně potrénovat, nabrat síly a pořádně se psychicky i fyzicky připravit na play-off, protože to bude těžké,“ ví moc dobře Jiří Říha.


Videoohlasy s Jiřím Říhou o jeho dvou rekordech

Videorozhovor vznikal ihned po vítězném utkání Dukly Jihlava v Přerově v pondělí 13. února 2017. Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Čtěte také:

Čtvrtfinálový soupeř Dukly vzejde z trojice Prostějov, Benátky nebo Frýdek-Místek

Přeju si znovu baráž. Pokud se do ní Dukla dostane, přijedeme s celým fanklubem, říká švýcarský fanoušek Chris Habegger

Deset prvenství! Hráči Dukly ovládli téměř všechny statistiky základní části WSM Ligy

Autogramiáda A-týmu Dukly před play-off 2017 proběhne ve čtvrtek v jihlavském City Parku

Bouře se blíží! Dukla Jihlava zahajuje předprodej vstupenek na čtvrtfinále play-off