Postup do extraligy je srovnatelný s titulem, říká loučící se gólman Miroslav Svoboda

27.04.2017 / Tomáš Lysý

Patřil k základním stavebním kamenům jihlavského postupu do extraligy. Stejně tak jako Jakub Škarek a vůbec celá gólmanská parta – Lukáš Sáblík, Jan Brož a trenéři maskovaných mužů Petr Jaroš, Roman Peschout a Jan Dršata. Je jasné, o kom je řeč. Dvaadvacetiletý gólman Miroslav Svoboda si radost z postupu užil dosyta, podobně jako ostatní členové úspěšného týmu. „Je to velké, ale třeba se nám to už nepovede nikdy zažít,“ řekl pro YouTube Dukly. Krátce po zveřejnění videa přišel redakci Dukly od Miroslava Svobody tento vzkaz:„Jsem strašně šťastný, že jsem mohl aspoň ten jeden rok být součástí Dukly a poznat, co tento klub pro mnoho lidí znamená.“ Jak je všeobecně známo, talentovaný gólman bude v nové sezoně strážit branku Plzně.

Jeden jediný bod. Jihlava jich v právě končící sezoně získala mnoho, ovšem právě tento nejmenší bodový zisk dělil Duklu před utkáním jedenáctého kola proti Energii Karlovy Vary od postupu do extraligy. Tak blízko a zároveň tak daleko. Podařilo se však a Horácký zimní stadion se zahalil do euforie. „Celou sezonu jsme tohle strašně chtěli. Dávali jsme do toho tolik energie, že úleva po získaném bodu byla opravdu velká. Můžeme za to být rádi,“ ohlíží se za nezapomenutelným okamžikem Miroslav Svoboda. „Postup do extraligy je srovnatelný s titulem. Kdoví, jestli se nám něco takového ještě někdy povede,“ dodává gólman, jenž ve svých posledních třech utkáních za Duklu pochytal 112 ze 117 střel.

V závěrečném utkání sezony na ledě Pardubic tak dostal první šanci v jihlavském A-týmu gólman Jan Brož, letos výborně chytající za juniory. „Přál jsem Honzovi, ať mu premiéra vyjde. Pamatuju si na svojí, když jsem chytal za Třinec a na Spartě jsme prohráli 5:6. To nebylo dobré, ale jemu to vyšlo trošku lépe,“ je rád za svého gólmanského parťáka. „Jsem za něho strašně šťastný, protože na to bude vzpomínat do konce života. Je to pro něj strašně velká věc,“ doplňuje hned vzápětí.

Slova Miroslava Svobody opět potvrzují, co bylo o letošní sezoně Dukly několikrát řečeno. Táhnutí za jeden provaz, radost z úspěchu spoluhráče. Žádné povyšování. V celém A-týmu, gólmanskou partu nevyjímaje. Již v průběhu října si gólman draftovaný Edmontonem Oilers pochvaloval, na jak vysoké úrovni klub pracuje s gólmany. Miroslavu Svobodovi, Jakubu Škarkovi a v závěru sezony také Janu Brožovi kryl záda velezkušený Lukáš Sáblík, jehož oddanost a přístup k tréninkům a hokeji je nevídaná, a jenž je na začátku trenérského řemesla. Maskované muže v Jihlavě opečovává trenérské trio Petr Jaroš, Roman Peschout a Jan Dršata.

Videorozhovor s Mírou byl natáčen na ledě Horáckého zimního stadionu, kde hokejisté Dukly oslavovali po návratu z posledního utkání sezony v Pardubicích postup se svými fanoušky. Po zveřejnění videa na klubovém YouTube přišla jihlavské redakci přes sociální síť tato zpráva. „Jsem strašně šťastný, že jsem mohl aspoň ten jeden rok být součástí Dukly a poznat, co tento klub pro mnoho lidí znamená,“ vzkazuje Miroslav Svoboda, jenž se s Jihlavou loučí. V příští sezoně totiž bude hájit branku plzeňské Škody. Takže na závěr... Míro, děkujeme!

Gólman Miroslav Svoboda o postupu Dukly Jihlava do extraligy

Autor videa: Tomáš Lysý


Po již zmiňovaném závěrečném klání Dukly na ledě Pardubic vítali fanoušci autobus s A-týmem před Horáckým zimním stadionem. Čtyři stovky příznivců červenožlutých barev se poté přesunuly přímo na ledovou plochu, kde se navzájem radovali s hráči. „Měli jsme nějaké informace, kolik tu je asi lidí. Druhý den vstávají do práce a stejně jich přišlo tolik. Opravdu klobouk dolů před nimi,“ děkuje na dálku jihlavským fanouškům Miroslav Svoboda.

Vítání autobusu s A-týmem Dukly po návratu z posledního utkání sezony v Pardubicích

Autor videa: Vítězslav Toman


Fanoušci Dukly Jihlava vítali hráče při návratu z posledního utkání postupové sezony

Autor videa: Facebook HZStv1