Rozhodl větší zájem ze strany Jihlavy, nebo jsem to tak aspoň cítil, říká útočník Tomáš Jiránek, který zůstává v Dukle

30.04.2017 / Tomáš Lysý

Přišel, viděl, s Jihlavou vybojoval extraligu a prodloužil smlouvu. Přesně tohle by se dalo říct Radku Hubáčkovi, jehož Dukla získala do postupového kádru na konci ledna. Totožné se dá říct o dalším útočníkovi Tomáši Jiránkovi. Pětadvacetiletý útočník bude také pokračovat v jihlavském dresu, smlouvu prodloužil o rok. „Hrozně moc jsem si přál postoupit, protože se mi to už dvakrát nepodařilo. A když už Boleslav postoupila, byl jsem vyměněný do Znojma. Moc jsem to chtěl zažít. Baráž je strašně náročná, vezme spoustu sil, ale ta třešnička na konci je něco neuvěřitelného,“ říká o úspěšném konci sezony a opětovně děkuje fanouškům za neuvěřitelnou podporu.

V průběhu baráže o extraligu 2017 vyšel v jednom sportovním periodiku článek, že Mladá Boleslav má zájem o dva hráče z úspěšného jihlavského kádru. Všeobecně se tušilo, že jedním z nich bude útočník Tomáš Jiránek, jenž přišel do Dukly v závěru přestupního období v lednu na hostování právě z Bruslařského klubu. Vše je ale jinak. Nové trenérské duo „Bolky“ Patrik Augusta (v loňské sezoně trenér jihlavských juniorů) a Viktor Ujčík (v ročníku 2016/2017 asistent trenéra juniorů a A-týmu) urostlého útočníka v kádru nepřivítá. „Nějaké informace jsem měl, probírali jsme to s mým agentem. Vím, že o mě byl v Boleslavi zájem a někde v novinách bylo napsané, že už tam odcházím, ale já sám ještě nevěděl, jak to bude. Stejně jsem se chtěl soustředit hlavně na Jihlavu a říkal jsem, že všechny věci budeme řešit až po sezoně,“ prozrazuje pětadvacetiletý hokejista.

Nyní mohou být jihlavští fanoušci spokojení, jelikož fanoušci Dukly se při nedávném offline rozhovoru s rodákem z Kopřivnice často ptali, zda zůstane. „Rozhodl asi větší zájem ze strany Jihlavy, nebo jsem to tak cítil. Novou smlouvu mám na rok,“ prozrazuje okolnosti prodloužení kontraktu.

Čtete také: Offline rozhovor s Tomášem Jiránkem

Právě pro Tomáše Jiránka platí pořekadlo o tom, že do třetice je všeho dobrého. Do baráže se v minulosti podíval již dvakrát, ovšem postup z prolínací soutěže zažil až v Jihlavě. „Strašně jsem si přál postoupit, protože se mi to předtím v Mladé Boleslavi a na Slavii nepodařilo. A když Boleslav postoupila, tak jsem to nezažil, protože jsem byl v průběhu sezony vyměněný do Znojma. Hrozně jsem to chtěl zažít,“ povídá upřímně a srovnává baráž s extraligovým play-off. „Někteří trenéři Vám řeknou, že postoupit je těžší než vyhrát titul. Já mohu říct jen to, že baráž je strašně náročná jak psychicky, tak fyzicky. Vezme spoustu sil, ale třešnička na dortu v podobě postupu je něco neuvěřitelného,“ myslí si „Jiras.“

Stejnou charakteristiku má i pro příznivce červenožlutých barev, kteří s týmem doslova žili. Však také své hrdiny vítali na Horáckém zimním stadionu, když se A-tým vracel z posledního utkání sezony v Pardubicích. „Návrat do Jihlavy byl neskutečný. S kluky v autobuse jsme si mysleli, že tam bude tak dvacet lidí, ale tohle z nás nikdo nečekal,“ usmívá se Tomáš Jiránek. „Hrozně jsme si to všichni užívali. Jsme rádi, co fanoušci udělali pro nás a pro Jihlavu. Patří jim za to obrovské DÍKY,“ chválí příznivce červenožlutých barev a zároveň jim posílá přání. „Doufám, že tuhle podporu navážou i v příštím ročníku.

Ten bude pro Duklu extraligový. Poprvé od sezony 2004/2005, kdy šlo pouze o roční epizodu. Cíl tak bude zřejmě jasný – zachránit se. „Nad tím jsem ještě neměl čas přemýšlet,“ směje se, protože si chce od hokeje na chvíli odpočinout. „Určitě ale budeme chtít být důstojným soupeřem pro každého a nebýt v extralize za otloukánky,“ uzavírá 188 centimetrů vysoký útočník.

Tomáš Jiránek během postupového zápasu doma proti Karlovým Varům (nahoře) a poté při oslavách s fanoušky na Horáckém zimním stadionu po návratu ze závěrečného utkání sezony v Pardubicích (první zleva). Foto: Tomáš Buksa