Junioři znají jízdní řád extraligy. Formát soutěže se znovu mění

30.06.2017 / Zdeněk Drla

DHL extraliga juniorů mění pro sezonu 2017/2018 svůj formát, počet účastníků zůstává, ale v základní části se bude hrát méně zápasů, mění se systém play-off a vrací se hráči na výjimku.
Dukla začíná nový soutěžní ročník tripem po severozápadě Čech.
Sezona 2017/2018 odstartuje osmnáctce extraligových týmů v pátek 8. září 2017. Hracími dny budou tradičně čtvrtky, pátky a soboty. Nový extraligový mistr bude znám na začátku dubna. Oproti předchozí sezoně zavádí Český svaz ledního hokeje několik změn.

Tou hlavní je změna hracího systému v základní části. Zatímco v minulé sezoně bylo 18 týmů rozděleno územně do tří skupin po šesti (Dukla Jihlava byla přiřazena do skupiny Východ - pozn. aut.), kde mezi sebou jednotliví účastníci hráli častěji než se soupeři z osatních skupin. Letos skupiny nebudou. V první fázi sezony se tak utká každý s každým pouze jednou doma a jednou venku.

Po odehrání základní části (na programu je 36 kol, každý tým má dvakrát volno - Dukla ve 12. a 30. kole), se osmnáct účastníků rozdělí do tří skupin. A začíná se od nuly! Body ze základní části se do nadstavbových skupin nepřenášejí.

Týmy na třináctém až osmnáctém místě budou hrát o konečné umístění, dvě šestičlenné skupiny se porvou o osm míst v play-off (postupují vždy čtyři nejlepší).

A právě ve vyřazovací části dochází k další změně. Čtvrtfinále se bude nově hrát jen na tři vítězná utkání (v minulé sezoně se hrálo na čtyři a Dukla padla s Kometou Brno až v sedmém rozhodujícím duelu), od semifinále pak na dvě vítězství s tím, že se začíná na ledě hůře postaveného.

Extraliga juniorů je letos určena pro hráče ročníku narození 1998 a 1999, po roce se ale vrací výjimky. Do utkání budou moci zasáhnout i tři hráči ročníku 1997, kromě cizinců.

Zápasy juniorů v základní části DHL extraligy juniorů najdete zde.

NOVÝ SYSTÉM. DHL extraliga juniorů hlásí v nadcházející sezoně hned několik změn. Týmy odehrají v základní části méně zápasů, zkracují se série play-off, nastupovat budou moci znovu starší hráči na výjimku. Foto: Karel Švec (ČSLH)

Ještě před startem nového soutěžního ročníku sehrají jihlavští junioři devět přípravných zápasů. Dvakrát se utkají s Pardubicemi, Hradcem Králové, Mladou Boleslaví a Českými Budějovicemi, jednou pak s Kometou Brno.

Přípravné zápasy juniorů najdete zde.