5:1
(2:1, 2:0, 1:0)

Mladší dorost vstoupil do play-off vítězně, doma nedal šanci Vsetínu

08.03.2017 / Tomáš Lysý

Ačkoliv se vstup do prvního čtvrtfinále mezi domácí Jihlavou a Vsetínem více podařil hostům, kteří se v sedmé minutě dostali do vedení, Dukla se zaskočit nenechala. Inkasovaný gól jí probudil a za minutu a půl srovnal Filip Křišta. Stejný hráč poté asistoval u gólu Vítězslava Brože, který byl nakonec vítězný. Ve druhém dějství přidali domácí další dvě branky. Nejprve se prosadil Adam Najman, který poté zapsal asistenci u gólu Matouše Menšíka. V závěrečné třetině si Dukla jasně hlídala první výhru v sérii, navíc Tomáš Chlubna v přesilovce ještě zvýšil náskok červenožlutých na konečných 5:1. Jihlava tak bere první výhru v sérii a v pátek 10. března bude moct na ledě Vsetína postoupit do semifinále.
08.03.2017 15:45, ELIOD extraliga mladšího dorostu - 0. kolo

HC Dukla Jihlava

Chaloupek – P. Brož, Rašín, Winkler, Smolko, Křišta, Piskač – Chlubna, Juda, Pigl – V. Brož, Najman, Menšík – Svoboda, Čermák, Zadražil – Mihulka
5

VHK ROBE Vsetín

Lidák – Kunst, Kuboš, Mikulík, Navrátil, Houser, Vávra, Sviták – Adámek, Jenáček, Lobodowski – Lukačka, Půček, Šánek – Pochylý, Mlýnková, Dohnal – Calaba, Hradil.
1
Branky a nahrávky: 8. Křišta, 16. V. Brož (Křišta), 25. Najman (Menšík), 34. Menšík (V. Brož, Najman), 48. Chlubna (Najman, Menšík) – 7. Lobodowski (Adámek). Rozhodčí: Pilný – Klouda, Pechánek. Vyloučení: 4:3. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 172. Střely na branku: 43:14. Průběh utkání: 0:1, 5:1.

Průběh utkání

Již ve druhé minutě se do zakončení z kruhů dostal domácí kanonýr Vítězslav Brož, kterýžto svůj pokus z kruhů mezi tři tyče nevměstnal. Jinak se oba týmy do střeleckých pokusů příliš nedostávali a spíše se oťukávali, co by asi mohli od soupeře čekat. V polovině sedmé minuty tak zčistajasna udeřilo. Jenáček přihrál rozjetému Peteru Lobodowskému, jenž si projel podél brankoviště a zamířili kolem vyrážečky gólmana do sítě. Nicméně jak se později ukázalo, šlo o jedinou vsetínskou radost dnešního klání. Hned za minutu a půl bylo na domácí střídačce rázem veseleji. Filip Křišta si našel mezi kruhy odražený puk a prezentoval se ránou do bližší šibenice.

Chvilková nekoncentrovanost domácích povolila dvě střely Adámkovi, nicméně forvard Valachů puk přes čtyři jihlavské hráče na branku nenasměřoval. Neuspěl ani Chlubna, tvrdě pálící z levého kruhu vedle vzdálenější tyčky. Vyrovnaný stav se pramálo líbil Vítězslavu Brožovi, proto se ho jihlavský šikula rozhodl změnit. Křišta vypálil a po teči nejproduktivnějšího forvarda Dukly rázem domácí ekipa vedla - 2:1. Skóre mohlo být ještě navýšeno po tom, co se týž hráč na pravé straně dostal nejrychleji k touši, leč Lidák ukázal, že svojí vyrážečku nemá na okrasu. Stejně tomu bylo u Chaloupkova levého betonu, jenž vystavil stopku Lobodowského dorážkám.

Netrvalo dlouho a Dukla se třetího zářezu přece jen dočkala. Adam Najman, kterému to pálí i ve starším dorostu, si našel v předbrankovém prostoru puk od Matouše Menšíka a usměrnil ho přesně tam, kam chtěl – za brankovou čáru. První vyloučení přišlo až zkraje sedmadvacáté minuty. Vsetínští hráli přesilovku, jenž byla po minutě umocněna druhým domácím vyloučením, nicméně do útočného pásma se Vsetín prakticky nedostal. Žádná horká chvilka se tak před Chaloupkovou klecí nenaskytla a Jihlava po zásluze trestala. Kategorií starší žák Matouš Menšík využil výškových propozic, za brankou vybojoval kotouč a zpoza hostující klece zastrčil holí drženou svými dlouhými rukami k pravé tyči, tím spíše, že Lidák kusu černé pryže ještě lehce pomohl - 4:1. V závěru prostředního dějství ještě počastoval sudí Pilný každou stranu dvěma minutami a šlo se do kabin.

Třetí část hry zpočátku přísného měřítka přílišně nesnesla, Vsetín neměl dostatek sil na vzdor a Jihlava si hlídala tříbrankový náskok. Vzruch tak vyvolal až v sedmačtyřicáté minutě gólman hostí Lidák. Vyjel si z branky hodně daleko pro puk, nicméně neposednou pryž zcela nepokryl a měl velké štěstí, že útočník Dukly Juda dostihl puk až za brankou. Odtud jej do volné klece samozřejmě směrovat nešlo. S časem 48:00 zároveň odtloukla pátá. Tomáš Chlubna vypálil po přihrávce Najmana a ukázal, že s tyčí udržuje kamarádský vztah. Od brankové konstrukce totiž kotouč doskotačil za čáru - 5:1.

Lehkou korekci stavu mohl zapříčinit Adámek. Zřejmě nejlepší hráč hostí si však u pravé tyče na Chaloupka nepřišel. Domácí gólman si asi usmyslel, že jeden gól hostím musí stačit, neboť po chvíli u stejné části branky dobře pokryl prostor a Adámek tak mohl z nulového úhlu leda tak poslat puk naslepo brankovištěm. Poslední šanci měl na svědomí domácí bek Rašín, jenž se vydal na útočné choutky. Jenže před brankou mu chyběl metr, aby trefil střílenou přihrávku. Vadit mu to ale nemuselo, Dukla zvítězila poměrně jednoznačně a v pátek 10. března bude mít na dalším stadionu, kde se psala česká hokejová historie, Lapači, možnost postoupit do semifinále.

Videoohlasy s obráncem Dukly Filipem Křištou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Ohlasy trenérů

Luboš Jenáček (VHK ROBE Vsetín): Do play-off jsme se dostali na poslední chvíli. Měli jsme ze začátku sezony jiné starosti, zejména abychom soutěž vůbec zachránili. Tato utkání jsou hodně nad plán a bereme je za odměnu. Pro naše kluky je to obrovská zkušenost. Od listopadu jsme takový zápas nehráli a Jihlava byla v nadstavbové skupině nad Zlínem, Havířovem, Třincem a Vítkovicemi, tedy čtyřmi soupeři, se kterými jsme hráli v základní části, a porážela je. Tomu odpovídal obraz hry na ledě. Jihlava byla lepší, měla více střel a nám zachytal dobře gólman. Naši kluci zahráli to, na co měli, nicméně věřím, že jsme schopní zahrát ještě lépe a v pátek doma sehrajeme vyrovnanější zápas s otevřenějším koncem. Samozřejmě je třeba brát v potaz, že nám chytal gólman 2003 (žákovská kategorie - pozn.aut.) a další tři hráči do pole byly také tohoto roku narození. Měli jsme sedm hráčů ročníku 2001 (druhý rok v mladším dorostu - pozn. aut.), naopak Jihlava jich měla dvanáct a dvatisícetrojku jednu. Máme mladší tým a na některé kluky to byl velký fofr. Ale je to pro ně velká zkušenost a jsme rádi, že jsme si takový zápas mohli zahrát. V pátek se doma budeme rvát dále.

Petr Svoboda (HC Dukla Jihlava): Kluci byli ze začátku trošku nervozní a bylo to na nich hodně vidět. Postupem času se trošku uklidnili a hodně nám pomohl gól, který jsme dostali. Hráči se začali trošku soustředit, přidali na tempu a dokázali zápas otočit. Udělali jsme první krok a tím bych to uzavřel.