Asi jsme chtěli více postoupit, protože hokej je v tomhle spravedlivý, myslí si gólman Miroslav Svoboda

25.03.2017 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Život je jen náhoda, jednou jsi dole jednou nahoře. Druhá část textu známé písně platí pro gólmana Miroslava Svobodu dokonale. Již několikrát říkal, že loňská sezona nebyla vydařená, když se v Šumperku trápil a s místními Draky nakonec musel zkousnout sestup do druhé ligy. Nyní je na tom zcela opačně, dvěma nulami v semifinále pomohl Dukle do baráže a může se těšit na výzvu v podobě extraligových Pardubic, Karlových Varů a prvoligového Motoru. „Pamatuji si, jaké je to jít z vrchu do barážové skupiny. Ta byla strašně otřesná a už bych jí nikdy nechtěl zažít. Letošní sezona je pro mě takové zadostiučiněný po té loňské,“ hlásí spokojeně mladý dvaadvacetiletý gólman.

V loňské sezoně se mohla Dukla spolehnout na jistotu v brankovišti. Mladíček Jakub Škarek se skvěle doplňoval s Davidem Honzíkem, mladé dvojici kryl záda velezkušený Lukáš Sáblík a muže v masce vedli jihlavští trenéři gólmanů v čele s Petrem Jarošem. Tečka, stop, posun o rok později. Totožná situace, jen místo Davida Honzíka čaruje v brance Miroslav Svoboda. Gólmanská parta se skvěle doplňuje, navzájem se dobírají. Nevynechají jedinou příležitost, jak na sebe nenechat v legraci suchou niť. Těší se ze vzájemných úspěchů, jeden druhému nic nezávidí, vymýšlí spolu nejrůznější skopičinky v podobě oslav vítězných zápasů. Stačí se podívat na postupové oslavy po výhře v sedmém semifinále proti Kladnu. Oba gólmani v radostné euforii přeskočili na ledě ležícího Petra Jaroše.

Postupová oslava Miroslava Svobody, Jakuba Škarka a trenéra gólmanů Petra Jaroše

Jakub Škarek (vlevo) a Miroslav Svoboda skáčou přes ležícího trenéra gólmanů Petra Jaroše. Foto: Tomáš Buksa

Autor videa: YouTube Vojtěch Vincze


Kdybyste na konci loňské sezony řekli Miroslavu Svobodovi, že si v následujícím ročníku bude užívat postupové oslavy do baráže o extraligu, patrně by si někdejší účastník juniorského MS klepal na čelo. Loni totiž zažil se šumperskými Draky sestup z WSM Ligy… „Pamatuju si, jak je z vrchu těžké jít do barážové skupiny. Loni se Šumperkem jsem zažil šest zápasů v barážové skupině (play-out WSM Ligy, 11.-14. tým základní části, 6 kol, poslední sestupuje – pozn. aut.). Ta skupina byla otřesná, opravdu už bych jí nikdy nechtěl zažít. Tady v Dukle je to lepší a je to pro mě takovézadostiučinění po loňské sezoně, kdy to v Šumperku nebylo vůbec jednoduché,“ srovnává gólman letošní ročník s loňským.

ČT Sport: Reportáž a ohlasy ze sedmého SF Dukla - Kladno

ČT Sport: Necháme na ledě život, burcuje před baráží jihlavský Jiří Říha

Však se také o postup do baráže pořádně zasloužil. Sérii skončil tak, jak jí začal – v prvním utkání semifinále vychytal doma nulu a Jihlava vyhrála 1:0, stejné tomu bylo i v sedmém a rozhodujícím zápase. „Vyhráli jsme 1:0, už druhý zápas doma. Asi jsme chtěli postoupit o kus více a prostě se nám to vrátilo. V Kladně jsme měli smůlu, doma jsme měli štěstí. Hokej je v tomhle spravedlivý,“ myslí si Miroslav Svoboda. „Udělali jsme o jednu chybu více v šestém utkání v Kladně a předtím doma v pátém zápase, oni udělali zase jednu chybu v prvním utkání. Rozhodovaly tam jen takové maličkosti. Série byla strašně těžká a můžeme být rádi, že jsme jí zvládli tak, jak jsme jí zvládli,“ dodává hned vzápětí.

Stejně jako celý tým, tak i Miroslav Svoboda vysekává obrovskou poklonu fanouškům. Sedmý a rozhodující zápas navštívilo 5911 diváků, což je největší návštěva v play-off na Horáckém zimním stadionu od finále první ligy 2004 proti Berounu. „Viděl jsem na facebooku nějaké stránky, že fanoušci chtěli naplnit stadionu. Klobouk dolů před nimi. Je super, že jich přišlo tolik. Chtěl bych vyzdvihnout čtvrtý zápas v Kladně, kam jich přijelo strašně moc a vytvořili nám domácí prostředí. Ten zápas, který byl v sérii asi stěžejní, jsme otočili i díky nim,“ vysekává příznivcům červenožlutých barev velkou poklonu.

Videoohlasy s Miroslavem Svobodou


Videoohlasy s trenérem Dukly Jihlava Petrem Vlkem

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla


Sestřih 7. semifinále: HC Dukla Jihlava – Rytíři Kladno 1:0

Autor videa: YouTube HZStv1


K tématu:

Dukla je znovu v baráži. O extraligu svede boj s Motorem, Pardubicemi a Karlovými Vary

Na baráž za 150 korun. Permanentka nabízí výraznou slevu

Postupová euforie na Horáckém zimním stadionu. Okamžiky po vítězném sedmém utkání obrazem i videem

Cítím obrovskou euforii, raduje se Richard Diviš bezprostředně po postupu do baráže