Dva týmy z konce extraligy proti sobě. V zápase o naději jede Dukla do Litvínova

23.01.2018 / Tomáš Lysý

Nůžky mezi týmy Tipsport extraligy ledního hokeje se začínají povážlivě rozevírat. Prvních pět celků jasně míří za přímým postupem do play-off. Šestá Olomouc bude přímou vstupenku hájit proti několika týmům, vždyť dvanáctý Liberec na ní ztrácí jen 8 bodů s utkáním k dobru. Poslední dva celky tabulky – Litvínov a Jihlava – už sledují spásné dvanácté místo, po play-out znamenající vyhnutí se baráži, s povážlivým odstupem. A právě tyto dva týmy se počtvrté v sezoně utkají proti sobě. Čtrnáctá Dukla, jede na led Vervy, na kterou ztrácí tři body. Utkání předehrávaného 49. kola TELH startuje v úterý 23. ledna 2018 na Zimním stadionu Ivana Hlinky od 17:30.

Z předešlého utkání se jihlavští hokejisté nepoučili. Doma se Spartou totiž prohrávali po první třetině 0:3. Stejně nepříznivý průběžný výsledek si Dukla odnášela do druhé třetiny i v posledním kole v Třinci. Úvodní trefa Ocelářů přišla v první minutě, za další čtyři minuty druhý inkasovaný gól a v sedmnácté minutě bylo prakticky po zápasu, jelikož třinečtí hokejisté vedli 3:0. Však se také František Zeman, asistent trenéra Petra Vlka, na pozápasových ohlasech pořádně zlobil. „Přijeli jsme do Třince s tím, že budeme hrát výborně dozadu, poctivě v defenzívě, a začali jsem utkání jako nazdárci. Tak zkušený tým, jako je Třinec, nás potrestal.“ První třetiny se Dukle nedaří prakticky celou sezonu, ale bude je muset zlepšit, pokud bude chtít pomýšlet v dalších zápasech na body. Na třináctý Litvínov totiž ztrácí tři body, ale oproti dvanáctému Liberci má již čtrnáctibodové manko. Na zimním stadionu Ivana Hlinky tak půjde oběma týmům o naději, jak ještě zkusit odehnat nepříjemnou barážovou budoucnost.

HC Verva Litvínov

Ani Litvínov na tom není nikterak dobře. Chemici, kteří odehráli 42 utkání a mají tak o zápas více než Dukla, aktuálně nasbírali 43 bodů. I Litvínov si je moc dobře vědom důležitosti zápasu. Tým, který táhne trio Viktor Hübl (nejproduktivnější hráč, 11+20) s Františkem Lukešem (9+17) a nejlepším střelcem Františkem Gerhátem (13+6), totiž prohrál posledních osm zápasů a bodoval pouze v prvním z nich, když doma podlehl Chomutovu 2:3 na samostatné nájezdy. V útoku to ještě litvínovským jakž jde, blíží se stovce vstřelených branek, ale obrana zatím hodně vázne. Se 136 obdrženými góly jsou černožlutí nejvíce inkasujícím týmem TELH.

Soupiska Litvínova
Realizační tým Litvínova

Zkraje sezony měla Verva podobnou bilanci, prohrála totiž devět zápasů v řadě s pouhým jedním bodem, ale tu ještě trenér Radim Rulík ustál. Vedení neuvažovalo, že by odvolalo kouče, který tým v sezoně 2014/2015 dovedl k historicky prvnímu titulu. Současné špatné výsledkové období mu už podlomilo trenérskou židli a 7.1. přebral tým dosavadní asistent Jiří Šlégr, olympijský vítěz z Nagana a člen Triple Gold Clubu. Chemikům zatím nepomáhá ani změna na trenérském postu. Aktuální realizační tým ve složení Jiří Šlégr – Darek Stránský, Ondřej Weissmann, Radim Skuhrovec má za sebou další čtyři porážky v řadě.

Téma: ODVOLÁNÍ TRENÉRA RADIMA RULÍKA

Psalo se 15. kolo sezony 2013/2014, když Litvínov jmenoval do funkce hlavního trenéra Radima Rulíka. Po osmizápasové sérii bez výhry se poroučel kouč Vladimír Jeřábek a nahradil jej výše uvedený trenér. Litvínov pokaženou sezonu nezachránil, zakončil jí v play-out. Kdo by ale o rok později řekl, že bude Verva na zcela opačném pólu tabulky. Chemici skončili po základní části druzí, ve čtvrtfinále sťali Pardubice (4:1 na zápasy), stejným poměrem v semifinále Kometu a šli do finále. S Třincem sice promarnili v pátém a šestém utkání mečbol, ovšem v sedmém zápase na stadionu Ocelářů zvítězili 2:0 a Radim Rulík se navždy zapsal zlatým písmem do historie tamního hokeje – jako kouč extraligových mistrů. O rok později se však Verva musela zachraňovat v baráži (kde byla i Jihlava), kterou suverénně zvládla. Loni sice dotáhl Rulík tým na páté místo a do čtvrtfinále (porážka 1:4 od Mountfieldu HK), ovšem letos nad litvínovským hokejem znovu tkví barážový strašák a vedení klubu se rozhodlo pro změnu. Dlouho bez angažmá ale dvaapadesátiletý kouč nebyl, nedávno rozšířil realizační tým Sparty.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy:

Vzájemná utkání mezi Duklou a Litvínovem jsou hodně vyrovnaná. Nejprve každý z týmů vyhrál doma rozdílem tří branek, poté Jihlava sťala Vervu při gólové přestřelce o jednu branku.
Jihlava – Litvínov
Celkem na body: 6:3 při bilanci 9:8
Vyloučení: 13:15
Využití a oslabení: 3:3 a 0:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Michal Hlinka (2+1), Tomáš Kubalík (2+1), Lukáš Žálčík (1+2) – František Lukeš (0+3)
Góly: Michal Hlinka, Tomáš Kubalík a Matěj Stříteský 2 – Viktor Hübl, Tomáš Matoušek a Richard Nejezchleb 2
Asistence: Lukáš Anděl, Zach Hamill a Lukáš Žálčík 2 – František Lukeš 3

Poslední vzájemný zápas:
36. kolo TELH: HC Dukla Jihlava – HC Verva Litvínov 5:4 (3:2, 2:1, 0:1)
>Branky a nahrávky: 2. Stříteský, 12. Stříteský (Bryhnisveen, Anděl), 17. Skořepa (Hamill, Kubalík), 34. Kubalík (Hamill, Skořepa), 36. Hlinka (Kajínek, Žálčík) – 4. Hübl (Lukeš), 5. Matoušek (Hunkes, Kubát), 32. Vandas (Válek), 52. Hübl (Lukeš). Rozhodčí: Hradil, Mrkva – Tošenovjan, Hanzlík. Vyloučení: 4:6. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 3575. Střely na branku: 31:23. Zblokované střely: 11:5. Hity: 4:2. Vhazování: 37:29. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 3:2, 3:3, 5:3, 5:4.

HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Hamill, Skořepa, Kubalík – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Diviš, Hubáček, Rabbit
HC Verva Litvínov: Petrásek (38. Kantor) – Kubát, Hunkes, Baránek, Sörvik, Sklenička, Pilař, Gula – Lukeš, Hübl, Gerhát – Trávníček, Hanzl, Jánský – Matoušek, Válek, Vandas – Dufek, Jícha, Havelka

Předešlý vzájemný zápas byl pořádnou přestřelkou. Jihlava vedla od druhé minuty, Litvínov do páté minuty otočil stav a po první třetině to bylo 3:2 pro Duklu. Ačkoliv Verva po polovině zápasu srovnala stav, Jihlava do přestávky odpověděla dvěma brankami - jednou i z hole Michala Hlinky (na obrázku). Ve třetí třetině už Chemici stačili pouze snížit a při závěrečném tlaku, umocněném litvínovskou přesilovkou, již červenožlutí vítězství uhájili. Od té doby čekají na tříbodový zisk marně. Foto: Tomáš Lysý

Následující zápasy Dukly Jihlava

Úterý 23.1.2018, 18:00: HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Pátek 26.1.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – Piráti Chomutov - vstupenky zde
Neděle 28.1.2018, 15:30: Aukro Berani Zlín – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde

49. kolo TELH, úterý 23. ledna 2018

Předehráno: HC Škoda Plzeň – HC Vítkovice Ridera 4:1 (10. ledna 2018)
HC Oceláři Třinec – HC Sparta Praha (17:00)
Aukro Berani Zlín – BK Mladá Boleslav (17:30)
HC Verva Litvínov – HC Dukla Jihlava (17:30)
Bílí Tygři Liberec – HC Kometa Brno (18:00, ČT sport)
Mountfield HK – Piráti Chomutov (18:00)
Dohrávka: HC Olomouc - HC Dynamo Pardubice (8.2.2018, 18:00)

Předehrávka 44. kola

HC Dynamo Pardubice - HC Vítkovice Ridera (23.1.2018, 18:00)

43. kolo TELH, pátek 26. ledna 2018

HC Vítkovice Ridera - HC Oceláři Třinec (17:20, ČT sport)
HC Škoda Plzeň - Mountfield HK (17:30)
HC Verva Litvínov - HC Sparta Praha (17:30)
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov (17:30)
HC Dynamo Pardubice - BK Mladá Boleslav (18:00)
HC Kometa Brno - Aukro Berani Zlín (18:00)
Bílí Tygři Liberec - HC Olomouc (18:00)

Tabulka TELH po 42. kole