Dukla – Kometa počtvrté v sezoně! Po Pardubicích si Jihlava chce vyšlápnout i na mistra

01.02.2018 / Tomáš Lysý

Druhý domácí zápas v právě probíhajícím týdnu čeká jihlavské hokejisty. Po vydřeném domácím vítězství nad Pardubicemi přijede do Jihlavy úřadující extraligový mistr – HC Kometa Brno. Dukla v této sezoně ještě Kometu neporazila, ovšem v posledním vzájemném utkání v DRFG Areně padla až v prodloužení 2:3, když dokázala smazat dvougólové manko. Zápas, který začíná v 17:30, bude mít o první přestávce slavnostní ceremoniál – na led nastoupí zlatí hoši Kraje Vysočina z her 8. zimní olympiády dětí a mládeže, kteří první únorový den porazili ve finále Moravskoslezský kraj a navázaly na zlato z předminulé olympiády.
Vstupenky na zápas můžete zakoupit přes síť Ticketportal, platí zvláštní Organizační opatření.
Před a během zápasu se fanoušci mohou těšit na několik soutěží s partnerem extraligy Radegastem - více zde.

Dukla hodila za hlavu porážku ve Zlíně a znovu navázala na vítězná utkání proti Litvínovu a Chomutovu, když vůbec poprvé v sezoně porazila Pardubice. Bylo to pořádné drama, červenožlutí totiž vyrovnali až minutě a půl před koncem a v prodloužení rozhodli o první výhře v sezoně nad Pardubicemi. Nyní stojí před Jihlavou další mančaft, který jí v sezoně porazil již třikrát – Kometa Brno. Dukla nejprve padla v DRFG Areně 2:4, poté doma prohrála 0:2 a ani druhý zápas v Brně se pro ní nevyvíjel nejlépe. Po první třetině prohrávala 0:2, ale nakonec brala bod za porážku v prodloužení 2:3. Pokud budou chtít jihlavští hokejisté znovu bodovat, budou muset navázat na slova Matěje Stříteského po předešlém utkání proti Dynamu. „Bojovali jsme, dřeli až do konce. Potřebovali jsme body, potřebujeme sbírat každý bod, takže dva jsou pro nás zlaté.“ Aktuálně je tým kouče Petra Vlka třináctý s náskokem čtyř bodů na poslední Litvínov a naopak s jedenáctibodovým mankem na dvanáctý Chomutov, byť s utkáním k dobru.

HC Kometa Brno

Brněnští hokejisté se na přelomu roku dostali do výborné formy a dali zapomenout na předešlé trápení, kdy v jedenácti zápasech vyhráli pouze dvakrát. Úřadujícího mistra nakopla již zmiňovaná výhra nad Jihlavou 3:2 pr., a následně dokázala Kometa zvítězit v dalších osmi zápasech, z toho hned třikrát s čistým kontem. Desáté vítězství v řadě však Jihomoravané nepřidali, doma podlehli Hradci Králové 3:4 v prodloužení, a vzápětí si z ledu soupeřů dovezli dvě nejvyšší prážky v sezoně – z Mladé Boleslavi 2:5 a z Liberce 2:6. Tři porážky v řadě uťali svěřenci Libora Zábranského výhrou nad Zlínem 3:1, následně ale padli v Chomutově 1:2. Poslední brněnský zápas byl pořádnou bitvou, v duelu dvou tradičních českých týmů vyhrála Kometa v o2 areně nad Spartou 4:3 v prodloužení.

Soupiska Komety Brno
Realizační tým Komety

Tým kolem jasně nejproduktivnějšího hráče Martina Erata (12+34), jenž by měl být jedním z českých lídrů na olympijských hrách, aktuálně figuruje na páté příčce a čeká ho ještě pořádný boj o to, aby začínal čtvrtfinále na vlastním ledě. Oproti čtvrtým Vítkovicím mají Brňané horší skóre, na body ve vzájemných zápasech však zatím vedou 6:3 (čtvrtý duel obou týmů se teprve bude hrát). Kometa však může směle pokukovat i o stupínek výše, neboť na třetí Třinec ztrácí čtyři body. Z hlediska skóre je Brno třetím nejlépe střílejícím týmem, dalo již 134 branek. Vyloženého snajpra Kometa nemá, nejlepším střelcem je třináctigólový Martin Zaťovič, jen o trefu méně mají Martin Erat a Alexandre Mallet. Pouze dva týmy (Hradec a Třinec) obdržely méně gólů než modrobílí, jenž inkasovali 106krát. Defenzívu Brna táhne zejména další hráč s jistotou olympijské nominace Jakub Krejčík (druhý nejproduktivnější bek TELH, 5+26) nebo gólman Marek Čiliak, jenž odchytal již 34 zápasů.

Statistické okénko

Statistiky v grafické podobě

Letošní vzájemné zápasy:

Zápas sedmého kola Dukle zpočátku vůbec nevycházel. Již v jedenácté minutě vedla Kometa před vyprodaným publikem 2:0 a když zkraje druhé třetiny jásala DRFG Arena potřetí, vypadalo to s Jihlavou hodně bledě. Červenožlutí ale vzápětí snížili a devět minut před koncem vsítili kontaktní gól. V závěru se hosté z Vysočiny tlačili za vyrovnáním, ale nebylo jim přáno a Kometa pojistila tři body trefou do prázdné branky. Také zápas na Vysočině byl vyprodán a také s lepším koncem pro Brno. To poslal do vedení na konci první třetiny Alex Mallet. Jihlava mohla před druhou přestávkou snížit, jenže Lukáš Žálčík neproměnil trestné střílení a osm minut před koncem uskočili hosté na konečných 0:2. Stejným výsledkem vedli Brňané před svým publikem již v sedmnácté minutě třetího vzájemného zápasu. Ovšem Dukla se vzchopila, v polovině zápasu vstřelila kontaktní branku a jedenáct minut před koncem opařil vyprodaný stadion vyrovnáním Erik de la Rose. Vyrovnanou partii v prodloužení rozsekl úspěšným trestným střílením Vojtěch Němec.
Jihlava – Kometa
Celkem na body: 1:8 při bilanci 4:9
Vyloučení: 9:11
Využití a oslabení: 1:1 a 1:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: 9 hráčů po 1 bodu - Martin Dočekal 3+1, Vojtěch Němec 2+2
Góly: Radoslav Macík, Erik de la Rose, Josef Skořepa, Petr Šidlík 1 – Martin Dočekal 3
Asistence: Radek Hubáček, Tomáš Jiránek, Tomáš Kubalík, Wacey Rabbit, Jakub Suchánek 1 – Luboš Horký, Vojtěch Němec 2

Poslední vzájemný zápas:
33. kolo TELH: HC Kometa Brno – HC Dukla Jihlava 3:2 pr. (2:0, 0:1, 0:1 – 1:0)
Branky a nahrávky: 16. Dočekal (Horký), 17. Krejčík (Horký), 64. V. Němec (TS) – 28. Skořepa, 49. de la Rose (Rabbit). Rozhodčí: Pešina, Úlehla – Frodl, Klouček. Vyloučení: 3:3. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 7700 (vyprodáno). Střely na branku: 28:14. Průběh utkání: 2:0, 2:2, 3:2.

HC Kometa Brno: Langhamer – Barinka, O. Němec, Gulaši, Krejčík, Malec, Bartejs, Štencel – Zaťovič, V. Němec, Haščák – Svoboda, Hruška, Erat – R. Zohorna, H. Zohorna, Mallet – Dočekal, Čermák, Horký
HC Dukla Jihlava: Vejmelka – Suchánek, de la Rose, Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Rabbit, Hamill, Čachotský – Seman, Skořepa, Žálčík – Anděl, Zeman, Kubalík – Hlinka, Hubáček, Rys

Na konci předešlého domácího zápasu mohl za stavu 0:1 zařídit srovnání útočník Dukly Lukáš Žálčík. Vyprodaný stadion upřel zrak na jeho souboj s gólmanem Markem Čiliakem, jenž ale dopadl lépe pro brněnského gólmana. Ačkoliv to „Žálča“ neprovedl špatně, slovenský muž masce byl pozorný a pomohl svému týmu čistým kontem ke třem bodům. Foto: Tomáš Lysý

Následující zápasy Dukly Jihlava

Pátek 2.2.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Kometa Brno - vstupenky zde
Neděle 4.2.2018, 16:30: HC Vítkovice Ridera – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 6.2.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Škoda Plzeň - vstupenky zde

46. kolo TELH, pátek 2. února 2018

HC Oceláři Třinec - HC VERVA Litvínov (17:00)
Aukro Berani Zlín - HC Olomouc (17:20)
HC Dukla Jihlava - HC Kometa Brno (17:30)
Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec (17:30)
BK Mladá Boleslav - HC VÍTKOVICE RIDERA (17:30)
Mountfield HK - HC Sparta Praha (18:00)
HC Dynamo Pardubice - HC Škoda Plzeň (18:00)

47. kolo TELH, neděle 4. února 2018

HC Verva Litvínov – BK Mladá Boleslav (15:30)
Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (16:00)
HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov (16:30)
HC Vítkovice Ridera – HC Dukla Jihlava (16:30)
HC Olomouc – HC Oceláři Třinec (17:00)
HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (17:00)
Mountfield HK – Aukro Berani Zlín (17:00)

Tabulka TELH po 45. kole včetně předehrávaného 49. kola