Předposlední utkání před olympijskou pauzou sehraje Dukla v dalekých Vítkovicích

04.02.2018 / Tomáš Lysý

Slovy televizního spotu – mezi čtvrtými Vítkovicemi a třináctou Jihlavou je sice velký bodový rozdíl, vzájemné zápasy ale hovoří ve prospěch Dukly. Svěřenci trenéra Petra Vlka totiž dvakrát vyhráli a jednou padli v prodloužení. Čtvrtý vzájemný zápas přichází v rámci 47. kola Tipsport extraligy ledního hokeje a bude ho přímým přenosem vysílat sportovní kanál České televize. Úvodní buly zápasu v moravskoslezské metropoli bude vhozeno v neděli 4.2.2018 v 16:30.

Dva domácí zápasy, pět bodů. Pět posledních zápasů, čtyři body. Jihlavští hokejisté aktuálně prochází nejlepší formou od začátku extraligového ročníku. Důkazem toho jest, že týmy před sebou sice stahují pozvolna, ale na poslední Litvínov nahráli během dvanácti kol rovných 16 bodů a oproti Vervě mají sedmibodový náskok. Ale nějaké dlouhodobé statistiky? S tím na borce v červenožlutých dresech nechoďte. „Já jsem výsledky posledního kola ani neviděl, takže nevím. Ono se dá čekat, že před koncem budou týmy dole vyhrávat. Chtějí utéct z play-out, od šestého do dvanáctého místa mají mezi sebou snad jen čtyři body. Je jasné, že si to budou brát navzájem a budou se snažit vyhrávat – stejně jako my,“ hlásil bezprostředně po vyhraném zápasu 2:0 nad Kometou kapitán Dukly Tomáš Čachotský. Jihlavští aktuálně ztrácí na jedenáctou Mladou Boleslav a dvanáctý Chomutov shodně 10 bodů.

HC Vítkovice Ridera

Čtvrté místo v právě probíhající sezoně. Svěřenci trenéra Jakuba Petra hrají po celou sezonu konstantně a vyjma jednoho období, kdy na přelomu září a října prohráli pět zápasů v řadě se ziskem pouhého jednoho bodu, bojují o špici extraligové tabulky. Ridera tak nechává zapomenout na nevydařený loňský ročník, ve kterém se poroučela již v předkole play-off. O účast ve vyřazovacích bojích se nyní nemusí Vítkovice vůbec obávat, jde spíše o to, zda čtvrtfinále začnou doma či nikoliv. Zisk 83 bodů a již uvedená čtvrtá pozice stačí na to, aby měli Vítkovičtí náskok 3 bodů před pátou Kometou a naopak na třetí Třinec ztráceli čtyři body. Jaká to změna oproti předešlé sezoně, ve které Vítkovice nasbíraly 76 bodů, po základní části jim patřila osmá příčka a poté nezvládly předkolo s Plzní.

Soupiska Vítkovic
Realizační tým Vítkovic

Při pohledu na vítkovickou soupisku by si leckdo mohl pomyslet, že na čele týmové produktivity bude duo Jakub Lev – Rostislav Olesz. První uvedený sedmadvacetiletý forvard se jistě blíží hranici 100 extraligových gólů; v letošní sezoně jich dal 19 a celkem se v české nejvyšší soutěži prosadil již 89x. Zkušený a zámořskou NHL ošlehaný Rostislav Olesz, jenž stihl i krátkou epizodu v jihlavském dresu, doposud stihl nasbírat 15 gólů a 13 asistencí. Statistikám Ridery ale vévodí jiný borec - Ondřej Roman. Osmadvacetiletý odchovanec Poruby, který do Vítkovic přišel v sezoně 2004/2005, zásobuje své spoluhráče zejména přesnými přihrávkami, kterých má již třiadvacet. V kádru je i několik produktivních obránců, vždyť trio beků Ivan Baranka, Karol Sloboda a Marek Hrbas dohromady nasázelo 13 branek a přidalo 52 asistencí. Brankovišti vládne Patrik Bartošák s dvěma vychytanými čistými konty a úspěšností zásahů přes 93%.

Statistické okénko

Letošní vzájemné zápasy:

Jak již bylo psáno, letošní vzájemná utkání jdou za Jihlavou. Ta nejprve v domácím prostředí porazila Vítkovice 4:2. Ačkoliv Ridera ve druhé třetině dokázala otočit vedení Dukly po gólu Michala Hlinky, červenožlutým se výrazně povedla třetí třetina, kterou vyhráli 3:0, a body zůstaly na Horáckém zimním stadionu. Ihned po turnaji Karjala Cup přišel na řadu druhý mač těchto týmů. Vítkovice na svém ledě třikrát vedly, v každé třetině jednou, nicméně Dukla se vždy dokázala dotáhnout. To z její strany ale nebylo vše, 55 vteřin před koncem zápasu odmítl prodloužení úspěšnou tečí Tomáš Čachotský. Do domácího zápasu šla Dukla s pěti porážkami v řadě, naopak Slezané měli úspěšnou sérii osmi zápasů bez ztraceného bodu. Na Vysočině sice také vyhráli, ale až v prodloužení, když během základní části padl na každé straně pouze jeden gól.
Jihlava – Vítkovice
Celkem na body: 7:2 při bilanci 9:7
Vyloučení: 18:12
Využití a oslabení: 1:3 a 1:0
Nejproduktivnější hráči vzájemných zápasů:
Body: Michal Hlinka a Josef Skořepa 2+0, Lukáš Źálčík 1+1, Erik de la Rose a Tomáš Kubalík 0+2 – Rostislav Olesz 3+0
Góly: Michal Hlinka a Josef Skořepa 2 – Rostislav Olesz 3
Asistence: Erik de la Rose, Tomáš Kubalík 2 – Šimon Stránský, Roman Szturc 2

Poslední vzájemný zápas:
34. kolo TELH: HC Dukla Jihlava – HC Vířkovice Ridera 1:2 pr. (0:1, 1:0, 0:0 – 0:1)
Branky a nahrávky: 22. Hlinka (Kubalík) – 14. Klok (Sloboda, Roman), 64. Olesz (Szturc). Rozhodčí: Hodek, Mrkva – Bláha, Špůr. Vyloučení: 6:5. Využití: 0:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 5254. Střely na branku: 29:37. Zblokované střely: 10:7. Hity: 2:4. Vhazování: 47:29. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2.

HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, de la Rose, J. Zdráhal, Stříteský, Kajínek, Šidlík, Bryhnisveen – Rabbit, Hamill, Čachotský – Seman, Skořepa, Žálčík – Anděl, Hlinka, Kubalík – Diviš, Hubáček, Rys
HC Vítkovice Ridera: Bartošák – Klok, Sloboda, Krenželok, Hrbas, Urbanec, Trška – Bartovič, Lev, Olesz – Szturc, Roman, Květoň – P. Zdráhal, Kolouch, Kucsera – Stránský, Jáchym, Hudeček

V domácím utkání proti Vítkovicím představila Dukla bílé dresy, se kterými hrála celý leden na venkovních kluzištích a které během pár dní půjdou do aukce. Čtyři dny po Vánocích se Jihlava soupeře, který vyhrál 8x v řadě za tři body, nezalekla. Směle mu konkurovala a gól radujícího se Michala Hlinky stanovil stav po 60 minutách na 1:1. V prodloužení už byli úspěšnější hosté. Foto: Luboš Vácha

Následující zápasy Dukly Jihlava

Neděle 4.2.2018, 16:30: HC Vítkovice Ridera – HC Dukla Jihlava - vstupenky zde
Úterý 6.2.2018, 17:30: HC Dukla Jihlava – HC Škoda Plzeň - vstupenky zde
Pondělí 26.2.2018, 18:00: Bílí Tygři Liberec – HC Dukla Jihlava - Vstupenky zde

47. kolo TELH, neděle 4. února 2018

HC Verva Litvínov – BK Mladá Boleslav (15:30)
Bílí Tygři Liberec – HC Sparta Praha (16:00)
HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov (16:30)
HC Vítkovice Ridera – HC Dukla Jihlava (16:30 – ČT sport)
HC Olomouc – HC Oceláři Třinec (17:00)
HC Kometa Brno – HC Dynamo Pardubice (17:00)
Mountfield HK – Aukro Berani Zlín (17:00)

48. kolo TELH, úterý 4. února 2018

HC Oceláři Třinec – Aukro Berani Zlín (17:00)
Piráti Chomutov – HC Verva Litvínov (17:20 – ČT sport)
HC Vítkovice Ridera – HC Kometa Brno
BK Mladá Boleslav – Moutnfield HK (17:30)
HC Dukla Jihlava – HC Škoda Plzeň (17:30)
HC Dynamo Pardubice – Bílí Tygři Liberec (18:00)
HC Sparta Praha – HC Olomouc (18:00)

Tabulka TELH po 46. kole včetně předehrávaného 49. kola