Stáhne Dukla ztrátu na soupeře před sebou: Půjde Olomouc přímo do play-off? Otázky zodpoví poslední kolo

03.03.2018 / Tomáš Kalas, Tomáš Lysý

Předposlední 51. kolo definitivně rozhodlo o tom, kdo se podívá do play-off a na koho zbydou boje o záchranu. Ten se bude týkat i Jihlavy, která má před posledním kolem devět bodů ztráty na příčku zaručující předčasný konec sezony. To Olomouc má úplně jiné starosti. V případě výhry za tři body může pomýšlet na přímý postup do play-off, ale může také jít do předkola. Kdo bude šťastnější a odnese si z utkání více bodů než soupeř? Vše se dozvíme v neděli 4. března 2018, utkání začíná netradičně v 16:20. A nezapomeňte - za každého návštěvníka zápasu dá pojišťovna Generali 25 Kč na konto statečně bojující Barunky Dočkalové, více zde nebo zde.

V 51. kole nečekal Duklu jednoduchý soupeř. Zajížděla na led Hradce Králové, se kterým v sezoně ani jednou nebodovala. Před nepříliš zaplněnou ČPP Arenou však hosté předvedli koncentrovaný výkon po celých šedesát minut, ač nebyli v úvodu lepším týmem, díky povedené první třetině, po které vedli 3:0, dovedli utkání do vítězného konce a z Hradce si odvezli výhru 4:2. Zároveň Jihlavští snížili ztrátu na 12. místo znamenající záchranu po play-out, neboť Mladá Boleslav v souběžně hraném utkání na Spartě prohrála 2:6.

HC Olomouc

Olomouc zažívá po sezoně strávené v play-out ten lepší ročník a momentálně je na hraně šestky zaručující přímý postup do play-off. Kohouti sice ztráceli v poslední čtvrtině body více, než by bylo záhodno, ale díky souhře ostatních výsledků se v postupové desítce udrželi. Definitivní podobu následujícího průběhu sezony dali Olomoučtí až v posledních čtyřech zápasech, které vyhráli a díky tomu tak jedou do Jihlavy s jistotou postupu, ale také otázkou, zda je bude čekat předkolo, či nikoli. Před olympijskou pauzou to ale tak jistě nevypadalo, z devíti zápasů vyhráli Moravané pouze dva (Chomutov 5:3, Dynamo 5:3 - pozn. red.). Ve dvou utkáních na Spartě a v Mladé Boleslavi to ale na žádnou radost nevypadalo. V prvním utkání vedla Sparta po dvaceti minutách 2:1, jenže hosté dokázali ve třetí třetině srovnat a v prodloužení dokonat zmar Pražanů. Další utkání v Mladé Boleslavi bylo ještě horší pro olomoucké barvy, po 40 minutách vedli domácí 3:0 a nic nenasvědčovalo tomu, že by se měl udát obrat. Jenže se stal a Boleslavi zbyly oči pro pláč - 3:4 po prodloužení. Poslední utkání doma předvedla Olomouc exhibici a Kometu rozstřílela 7:2.

Soupiska Olomouce
Realizační tým Olomouce

Téma: Pády a vzestupy Mory v extralize

Čtyřsezonové působení Olomouce v extralize lze označit za velmi turbulentní. V první sezoně 2013/2014 plnila Mora roli nováčka a svoji příslušnost musela hájit až v baráži, za účasti Chomutova, Slavie Praha a Českých Budějovic extraligu uhájila. Následující ročník byl ale o něčem jiném, Kohouti se dostali až do play-off, kde narazili ve čtvrtfinále na tehdejšího úřadujícího mistra z Plzně a byli vyřazeni 1:4 na zápasy. Poslední sezonu strávili Olomoučané opět v play-out, díky velkému náskoku na Pardubice a Karlovy Vary ale bylo dávno rozhodnuto o tom, kdo půjde do baráže. Letošní sezona ale vypadá dobře a Olomouc ještě může pomýšlet na přímý postup.

Statistické okénko

Poslední vzájemná utkání

Ačkoliv Jihlava dokázala Olomouc dvakrát v sezoně porazit, bodově je na tom lépe Mora. Důvod je jednoduchý. První zápas totiž vyhrála před svým publikem 3:0 a Dukla poté zapsala dvě vítězství 3:2, ale v prodloužení. V rámci 52. kola se oba celky utkají již posedmé v sezoně, a také naposled. Nyní půjde o čtvrté vzájemné měření sil v extralize, mimo to se oba celky třikrát střetly v rámci přípravy, naposledy před několika dny v Olomouci, kde zápas skončil výsledkem 2:2.

HC Dukla Jihlava - HC Olomouc
Body z utkání 4:5 při skóre 6:7
Vyloučení: 9:15
Využití: 1:3
V oslabení: 0:0
Produktivita:
Body: Adam Zeman 3 - Vilém Burian, Martin Vyrůbalík, Jan Eberle, Jan Knotek, Miroslav Holec 2
Góly: Vlastimil Dostálek, Adam Zeman, Lukáš Žálčík, Tomáš Čachotský, Lukáš Anděl, Zach Hamill 1 - Vilém Burian 2
Asistence: Adam Zeman 2 - Martin Vyrůbalík 2 Dostálek 1+1, Zeman 1+2, Žálčík 1+1, Čachotský 1+1, Skořepa 0+1, Anděl 1+1, Hamill 1+0, Kajínek 0+1, Šidlík 0+1

Poslední vzájemný zápas

39. kolo TELH: Olomouc - Dukla 2:3 pr. (1:1, 1:1, 0:0 - 0:1)
Branky a nahrávky: 17. Burian (Irgl, Houdek), 28. Holec (Herman) – 13. Hamill (Zeman, Kajínek), 38. Zeman (Čachotský, Šidlík), 62. Žálčík (Anděl). Rozhodčí: Hribik, Souček – Lhotský, Hanzlík. Vyloučení: 5:2. Využití: 1:1 V oslabení: 0:0. Diváci: 4180. Střely na branku: 39:35. Zblokované střely: 13:10. Hity: 12:8. Vhazování: 35:27. Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:3.

HC Olomouc: Konrád – Vyrůbalík, Škůrek, Ondrušek, Houdek, J. Galvas, Jaroměřský, Čáp – Laš, J. Knotek, Eberle – Burian, Strapáč, Irgl – Holec, Herman, Jergl – Ostřížek, Sundher, Mráz
HC Dukla Jihlava: Volden – Suchánek, Kajínek, Bryhnisveen, Stříteský, Šidlík, de la Rose, Váňa – Zeman, Hamill, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Rabbit – Anděl, Hlinka, Žálčík – Rys, Diviš, Kubalík

Vyjma prvního vzájemného zápasu, který Olomouc vyhrála doma 3:0, byly další dvě utkání velice vyrovnaná. Rozhodovalo se až v prodloužení a v obou případech byla lepší Dukla. Tentokrát půjde poměrně o dost, Jihlava totiž bude chtít stáhnout ztrátu na soupeře před sebou, naopak Olomouc stále bojuje o šestku nebo alespoň o zahájení předkola play-off před domácím publikem. Jasno bude první březnovou neděli večer. Foto: Michal Boček/Jihlavské listy

Následující zápasy Dukly Jihlava

Neděle 4. března 2018, 16:20: HC Dukla Jihlava – HC Olomouc - Vstupenky zde
Úterý 6. března 2018: Piráti Chomutov/BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava
Pátek 9. března 2018, 17:30: HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov/BK Mladá Boleslav

52. kolo TELH, neděle 4.3.2018, společný začátek 16:20:

BK Mladá Boleslav – HC Oceláři Třinec
HC Dukla Jihlava – HC Olomouc
HC Vítkovice Ridera – Bílí Tygři Liberec
HC Škoda Plzeň – Aukro Berani Zlín
HC Dynamo Pardubice – Mountfield HK
HC Kometa Brno - HC Verva Litvínov
Piráti Chomutov – HC Sparta Praha

Rozpis play-out 2018:

1. kolo, úterý 6.3.2018:
Chomutov/Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov
Chomutov/Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava

2. kolo, pátek 9.3.2018:
HC Verva Litvínov - Chomutov/Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava - Chomutov/Mladá Boleslav (17:30)

3. kolo, neděle 11.3.2018:
11. - 12.
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava

4. kolo, pátek 16.3.2018:
12. - 11.
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov (17:30)

5. kolo, neděle 18.3.2018:
HC Verva Litvínov - Chomutov/Mladá Boleslav
HC Dukla Jihlava - Chomutov/Mladá Boleslav (16:00)

6. kolo, pátek 23.3.2018:
Chomutov/Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov
Chomutov/Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava

Tabulka TELH po 51. kole: