Ve zbývajících dvou kolech play-out bude Dukla hájit 13. místo. Nejprve doma proti Mladé Boleslavi

17.03.2018 / Tomáš Lysý

Extraligová část účastníků baráže je jasná. Litvínov přišel o teoretickou naději na vyhnutí se prolínací soutěži po prvním kole play-out, Jihlava po čtvrtém. Stále je ale o co hrát. V baráži může hrát roli cokoliv, třeba i lepší postavení extraligových týmů. Vždyť třeba 13. místo dává jistotu dvou z prvních tří zápasů baráže na domácím ledě. A právě loni byli jihlavští fanoušci na vyprodaném zimním stadionu pomyslným dalším hráčem Dukly na ledě. Před závěrečnými dvěma koly má třináctá Jihlava pouze bodový náskok na čtvrtý Litvínov. O jeho udržení nebo navýšení se bude snažit již v neděli 18. března 2018 v domácím utkání proti Mladé Boleslavi, které začíná v tradičních nedělních 16 hodin.

Je zbytečné se již ohlížet do minulosti a hledat, které zápasy stály Duklu lepší konečné postavení po základní části nebo v průběhu play-out. Některé slibně rozehrané zápasy ztratila Jihlava v závěrečných minutách, někdy jí naopak scházel kousek k tomu, aby zápas dotáhla do prodloužení. Parta bojovníků pod vedením trenérského dua Petr Vlk – František Zeman si leckdy sáhla na samé dno svých sil. Někdy to na body stačilo, někdy nikoliv. Jihlava, po dvanácti letech extraligový nováček, si napříč tuzemskou hokejovou smetánkou dokázala získat respekt a nebyla žádným otloukánkem, jako třeba v sezoně 2004/2005.

Nyní je třeba co nejvíce pozitivních věcí přenést do baráže o extraligu, kterou si Dukla zahraje třetím rokem po sobě. Své by o tom mohl vyprávět třeba „barážový matador“ Richard Diviš, jenž absolvuje náročnou soutěž o bytí a nebytí poosmé v řadě. Jasné je, že Dukla začne barážová utkání v úterý 27. března od 17:30 na domácím ledě a o tři dny později v pátek pojede k zápasu na kluziště soupeře (Karlovy Vary, Kladno, České Budějovice nebo Slavia). Dále rozhodne, zda Jihlava udrží 13. místo nebo nikoliv. Pokud ano, uzavře první třetinu baráže v neděli 1. dubna doma proti Litvínovu. V opačném případě pojede směr Zimní stadion Ivana Hlinky. Bylo by záhodno třinácté místo udržet, vždyť ve vyrovnané soutěži mohou hrát roli maličkosti, třeba i první dva zápasy ze tří na domácím ledě. Loni byl právě Horácký zimní stadion nedobytnou tvrzí, červenožlutí na něm v baráži vyhráli všech pět zápasů a šestý ztratili až v prodloužení, kdy už bylo jasné, že jim postup nemůže uniknout.

BK Mladá Boleslav

Mladoboleslavští jsou jistě rádi, že barážovou účast nemusí řešit. V minulém období si zažili prolínacích soutěží také více než dost. Nicméně na letošní sezonu asi tým nebude vzpomínat úplně v dobrém, přece jen ambiciózní klub chtěl víc než zachránit se v play-out. V základní části se ale Mladá Boleslav pohybovala na hraně postupu a nepostupu alespoň do předkola play-off a nakonec na desátou Spartu Praha ztratila šest bodů. Právě v play-out již hráči trenéra Vladimíra Kýhose žádné překvapení nedopustili. V prvním zápase porazili dotírající se Duklu 5:1, vytvořili si dostatečný bodový polštář a po třech utkáních byla jejich záchrana jasná. V minulém domácím zápase již dal Bruslařský klub příležitost širšímu kádru. Tým hrající na tři pětky s debutantem Grohem v brance podlehl doma Chomutovu 4:5.

Poslední vzájemný zápas:

1. kolo play-out TELH 2018, úterý 6.3.
BK Mladá Boleslav – HC Dukla Jihlava 5:1

Branky a nahrávky: 21. Klepiš (Orsava, Žejdl), 24. Klepiš (Pabiška), 32. Kotvan (Pacovský, Pabiška), 36. Pacovský (Klepiš, Nahodil), 40. Pacovský – 38. Zeman (de la Rose, Čachotský). Rozhodčí: Hribik, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 7:5, navíc Nedomlel (MBL) 10 min. a do konce utkání - Kajínek (JIH) 5 minut a do konce utkání. Využití: 3:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 1853. Střely na branku: 29:25. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hanzlík, Nedomlel, Němeček, Eminger, Dlapa, Kotvan, Kurka – Orsava, Žejdl, Valský – Pacovský, Nahodil, Klepiš – Pabiška, Němec, Urban – Flynn, Volf, Kousal
HC Dukla Jihlava: Škarek (41. Kořenář) – Stříteský, Šidlík, Suchánek, Váňa, Půža, Kajínek, de la Rose – Seman, Zeman, Čachotský – Jiránek, Skořepa, Straka – Anděl, Hamill, Rabbit – Diviš, Hubáček, Žálčík

V minulém kole Dukla nenavázala na předchozí dva domácí zápasy s Vervou. Litvínov v základní části Tipsport extraligy ledního hokeje dvakrát porazila, ovšem v play-out byli úspěšnější Chemici. Jihlava tentokrát věří, že podobný výsledek se nepřihodí v utkání proti Mladé Boleslavi, jelikož Dukla v základní části také Bruslaře dvakrát porazila (4:3 pr., 3:0). Foto: Tomáš Lysý

Rozpis zápasů Play-out 2018:

1. kolo, úterý 6.3.2018, 17:30:
Piráti Chomutov - HC Verva Litvínov - 3:4 v prodl. (2:1, 0:2, 1:0 - 0:1)
BK Mladá Boleslav - HC Dukla Jihlava - 5:1 (0:0, 5:1, 0:0)

2. kolo, pátek 9.3.2018, 17:30:
HC Verva Litvínov - BK Mladá Boleslav - 2:3 v prodl. (2:0, 0:1, 0:1 - 0:1)
HC Dukla Jihlava - Piráti Chomutov - 3:1 (1:0, 0:1, 2:0)

3. kolo, neděle 11.3.2018, 15:30:
Piráti Chomutov - BK Mladá Boleslav
HC Verva Litvínov - HC Dukla Jihlava - 2:0

4. kolo, pátek 16.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - Piráti Chomutov
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - 0:1

5. kolo, neděle 18.3.2018:
HC Verva Litvínov - Piráti Chomutov (15:30)
HC Dukla Jihlava - BK Mladá Boleslav (16:00) - vstupenky zde

6. kolo, pátek 23.3.2018, 17:30:
BK Mladá Boleslav - HC Verva Litvínov
Piráti Chomutov - HC Dukla Jihlava

Tabulka play-out 2018 po 4. kole