Druhá půlka baráže začíná. Do Jihlavy znovu přijede Kladno

09.04.2018 / Tomáš Kalas, Tomáš Lysý

Po čtvrtém kole vypadala tabulka pro Duklu hodně nadějně. Měla 10 bodů, náskok čtyř bodů na druhý Litvínov a pěti na třetí Energii... Jenže následující dvě kola vrátila myšlenky fanoušků zpět na zem. Jihlava nebodovala na Kladně a v dalším utkání doma prohrála s karlovarskou Energi. Co je ale důležité, svěřenci trenérů Vlka a Zemana i přes dvě porážky stále vede tabulku, byť jen o bod. Protože jsou rozestupy mezi týmy minimální, dá se říct, že baráž začíná prakticky od znova – svojí druhou polovinou. Jihlava jí načne domácím zápasem proti Kladnu. Využije v domácím prostředí Horáckého zimního stadionu šanci poodskočit svým soupeřům? Sedmé kolo se rozehraje v úterý 10. dubna od 17:30.

První půlku baráže uzavírala Jihlava domácím zápasem s Karlovými Vary. Aktivita hostí rezultovala ve dva góly během úvodních sedmnácti minut a domácí dlouho hledali nějakou skulinu, možnost skórovat. Energie jim sama nabídla návrat do utkání, když dvakrát v rychlém sledu faulovala a přesilovku 5 na 3 dlouhou 70 sekund „dotlačil“ do gólu Richard Diviš. Jihlava se sice snažila ve třetí třetině dostat Vary pod tlak, místy se to i dařilo, jenže vyjma bomby Kajínka končící na tyčce neměl Závorka až do konce utkání tolik práce a diváci odcházeli ze stadionu velmi zklamáni. Dukla prohrála o jedinou trefu a baráž se tak srovnala.

Po utkání sice bylo na jihlavské straně znát zklamání. Jak by také ne, vždyť šlo o prohraný zápas. Na druhou stranu, hráči rozhodně nemají hlavu dole. Jestliže trenéři upozorňují, že po vyhraném zápasu se slaví do půlnoci, stejné je to s porážkou. Vždyť sedmé kolo, ve kterém budou hrát týmy hájící extraligu znovu doma, může opět řádně zamíchat barážovými kartami. Což dobře tuší také Richard Diviš. „Všechny zápasy jsou důležité. Pro nás je klíčové, abychom se nenachystali ani tak na soupeře, ale na sebe. Aby byl každý z nás schopen podat alespoň svůj průměrný výkon. Pak to přijde, pak uděláme dobré výsledky,“ ví, jak nastartovat vítěznou sérii „Divoch“.

Rytíři Kladno

To Kladno se zpočátku krčilo na posledním místě tabulky, postupně však dorovnalo krok se soupeři a sbírá body. Dokonce natolik, že má naprosto vyrovnanou bilanci, 3 výhry a 3 porážky a je na třetím místě jenom díky horšímu skóre. Do baráže vstoupili Rytíři hodně špatně a prakticky zaplatili nováčkovskou daň, že prolínací soutěž dlouho nehráli. V Jihlavě prohráli jasně 0:4. Výsledkově nebyl lepší ani další zápas doma proti Litvínovu, byť bylo Kladno střelecky aktivnější. Jenže Verva otočila z 0:1 na 2:1 a šla do čela baráže.

Poté čekal kladenské hokejisty dvojzápas proti Energii. Tým majitele Jaromíra Jágra v krizovém momentu poprvé zabral a přehrál soupeře 3:1, jenže vzápětí padl stejným poměrem v Karlových Varech. Kladenští tak v pátém kole proti Dukle nutně potřebovali vyhrát a po šedesáti minutách byl a ukazateli stavu znovu výsledek 3:1 – pro Rytíře. V posledním utkání dovezlo Kladno první body z venku, když Litvínovu oplatilo domácí porážku 1:2 stejný výsledkem po stejném průběhu.

Statistické okénko

Nahlídneme-li do statistik, tak Kladenští mají ve svých řadách Adama Kubíka, který je spolu s Tomášem Čachotským, Richardem Divišem a Viktorem Hüblem nejproduktivnějším mužem baráže – nasbíral pět bodů. Vůbec nejvíc branek v polovině baráže nasbíral Petr Straka - čtyři a všechny do kladenské sítě. Nejvyšší průměrný čas na ledě ze všech hráčů baráže má obránce Kladna David Štich, který co zápas odehraje přes 22 a půl minuty. Pouze o deset sekund méně má jihlavský bek David Kajínek.

Kladenští se mohou pyšnit ubráněnými oslabeními jejich úspěšnost 91,30% je nejlepší v bitvách o 2 vstupenky do extraligy. Rytíře naopak trošku tlačí bota v obraně, kde nastupuje mj. útočník Svedlund. Navíc jediným bekem, který za Kladno v baráži bodoval, je Martin Kehar, jenž zaznamenal gól po třech a půl letech. V brance dostává příležitost pouze Lukáš Cikánek. Nastoupil totiž do všech šesti zápasů s bilancí 92,59% úspěšnosti zásahů a průměrem 2,01 obdržených gólů na zápas. Má jen o něco horší čísla než jihlavské duo mladíků Jakub Škarek, Josef Kořenář, které dohromady inkasovalo jen 11x, nejméně z barážového kvartetu. Jihlava se také může spolehnout na slušnou návštěvnost, její domácí průměr 5400 diváků na zápas je největší.

Poslední vzájemný zápas

5. kolo baráže o TELH 2018: Rytíři Kladno - HC Dukla Jihlava 3:1

Hned při prvním oslabení lovil Kořenář kotouč ze sítě. Gólový účet utkání otevřel ve čtvrté minutě Kubík. Hrálo se ale velice opatrně, oba týmy za úvodních dvacet minut vypálily celkem devětkrát. Druhého gólu se diváci dočkali až v 34. minutě, nevyužitou příležitost Kladenských potrestal na druhé straně Petr Straka. Utkání rozhodl přelom poloviny třetí třetiny, kdy rychle za sebou skórovali domácí Tůma a Strnad. Jihlava si tak připsala první prohru po šedesáti minutách, Kladnu podlehla 1:3.

Branky a nahrávky: 4. Kubík (Kloz, Tůma), 51. Tůma (Kubík, Kloz), 52. Strnad (Přikryl, Bláha) – 34. Straka (Diviš). Rozhodčí: Šír, Kika – Frodl, Zavřel. Vyloučení: 4:3. Využití: 2:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 4422. Střely na branku: 26:19. Zblokované střely: 8:11. Hity: 10:8. Vhazování: 27:37. Průběh utkání: 1:0, 1:1, 3:1.

Rytíři Kladno: Cikánek – Zelingr, Štich, Svedlund, Repe, Kehar, Lenďák – Redlich, Kaut, Kružík – Kloz, Kubík, Tůma – M. Hořava, Zikmund, Bláha – Pekr, Přikryl, Strnad
HC Dukla Jihlava: Kořenář – Suchánek, de la Rose, Šidlík, Stříteský, Váňa, Kajínek, Půža – Diviš, Skořepa, Straka – Jiránek, Zeman, Čachotský – Anděl, Hlinka, Žálčík – Seman, Hubáček, Rabbit

Následující program baráže o extraligu 2018:

7. kolo, úterý 10.4.2018, 17:30:
HC Dukla Jihlava - Rytíři Kladno - vstupenky zde
HC Verva Litvínov - HC Energie Karlovy Vary - ČT sport

8. kolo, pátek 13.4.2018:
HC Energie Karlovy Vary – HC Dukla Jihlava (17:30) - vstupenky zde
Rytíři Kladno – HC Verva Litvínov (18:00)

9. kolo, neděle 15.4.2018, 16:00:
HC Dukla Jihlava - HC Verva Litvínov - vstupenky zde
Rytíři Kladno - HC Energie Karlovy Vary

Tabulka baráže 2018 po 5. kole