Ztráceli jsme hodně zápasů, sezona nebyla povedená, sděluje trenér mladšího dorostu Petr Svoboda

30.04.2018 / Tomáš Kalas

Tradičně přicházíme po sezoně se zhodnocením uplynulého ročníku napříč všemi kategoriemi. Tentokrát dotazům čelil trenér nejmladší dorostenecké kategorie Petr Svoboda. Oproti minulé sezoně, kdy se mladší dorostenci dostali až do semifinále, tento rok skončili již v nadstavbové skupině B bez možnosti postupu. „Ztráceli jsme hodně zápasů, herně se nám navíc nedařilo, holt ta sezona nebyla povedená,“ je mírně zklamán z průběhu ročníku 2017/2018 kouč, jenž je odchovancem jihlavského hokeje a zahrál si i ve slavné NHL.

Mladší dorostenci se chtěli probojovat do první čtyřky, která by zaručila účast v prvních dvou nadstavbových skupinách a také účast v play-off. V tradičně náročné skupině Střed se to ale nepovedlo, tým obsadil 7. místo z 10 účastníků s 19 body, na čtvrté místo, na kterém se usadil českobudějovický Motor, ztrácel rovných 10 bodů. „Když vezmu ten začátek, tak jsme se chtěli probojovat do první čtyřky, ale bohužel se nám to nepovedlo, o deset bodů nám to uteklo. Ztráceli jsme hodně zápasů, herně se nám navíc nedařilo,“ začíná hodnocení Petr Svoboda.

Zavděk tak musel tým vzít nadstavbovou skupinou D, kde, pokud chtěl pomýšlet ještě na vyřazovací boje, museli jít z prvního místa. Ztráta devíti bodů na Kometu, která vyhrála celou skupinu D, ještě narostla na konečných 18 bodů a od jistého kola bylo jasné, že si Brňané budou v pohodě hlídat postup před Havlíčkovým Brodem. „Do těch nadstavbových zápasů jsme šli s tím, že chceme vyhrát každý. Bohužel, Kometa nás vždy porazila, tahali jsme se s Brodem. Letos jsme Brod porazili dvakrát, z toho jednou po nájezdech, takže tam byly rozhodující body, s kterými jsme se mohli poprat o postup. Víme ale, že v té nadstavbě musíme jít z prvního místa, protože z druhého nemáme šanci, neboť skupiny okolo jsou slabší. Na těch druhých pozicích mají týmy daleko více bodů, o 10 či 12 více než vždy ve skupině Střed,“ je si vědom trenér toho, že by ani druhé místo nemuselo stačit na postup (do play-off jde i nejlepší celek z druhého místa z nadstavbových skupin C, D, E - pozn. red.) Ale i přes dílčí neúspěch je kormidelník bárky mladšího dorostu rád, že neměl starosti záchranářské. „De facto jsme rádi, že jsme měli klid na práci, nemuseli se strachovat o záchranu a snažili jsme se s kluky pracovat, aby to bylo ku prospěchu jejich vývoje.“ Stejně jako všechny kategorie, tak i mladší dorostence zastihla epidemie příušnic, ač tedy nejmenším dílem ze všech, přesto se ale utkání odkládala. „Myslím, že tam už to nemělo moc velký vliv. Samozřejmě nám příušnice kabinou prošly, bylo to ale jenom čtyři nebo pět lidí, ale pak to bylo hektické, furt jsme hráli a kluci na to nejsou navyklí, aby hráli tři zápasy v týdnu s minimem odpočinku,“ nehledá příčinu neúspěchu v odložení utkání.

Dukla šla do sezony s nelehkou pozicí, minulý rok totiž skončila až v semifinále, v posledním kroku před finále celé soutěže. „V této kategorii je to práce ročník od ročníku,“ je si vědom Svoboda. „Ročník 2001 jsou kvalitní hráči, kteří se prosazují i v reprezentaci. Samozřejmě my i v ročníku 2002 máme například Tomáše Chlubnu, byl tam i Patrik Čermák, kteří koketovali s národním týmem. Bohužel tam rozhodovala i zranění a ten tým, co jsme se bavili s kolegou Honzou Dršatou, tak nebyl kompletní. Vždy, když jsme potřebovali zabrat, tak někdo z těch lídrů chyběl,“ mrzí kouče. Co se ale doplnění kádru týče, mohlo trenérské duo vybírat z B-týmu mladšího dorostu, hrajícího Regionální ligu. „Jsem spokojen vždy, když kluci hrají. Samozřejmě má B-tým smysl a tady je vidět, že když bylo málo hráčů, nebo se hrálo hodně zápasů, tak jsme se snažili kluky zapojit. Jednak abychom je viděli, jak si budou počínat v extraligové konkurenci a také jsme se s nimi snažili pracovat na příští sezonu. Jsem tak spokojen s tím, že tady ten mladší dorost B byl a bude,“ doufá Svoboda v pokračování „béčka“.

Foto: Markéta Křížová

Právě Chlubna s Čermákem dostali více prostoru ve starším dorostu, který to ze všech mládežnických kategorií jako jediný dotáhl do play-off - do osmifinále, kde podlehl Karlovým Varům 0:3 na zápasy (ve všech třech utkáních rozdílem jedné branky - pozn. aut.). Později se k těmto dvěma hráčům přidal i Matouš Menšík s Jiřím Kratochvílem. „Už když se nám povedlo zachránit, tak jsme se snažili dělat vše pro starší dorost, aby ten kádr měl, trénoval. Byl tam i tlak na ty hráče, výkony, aby se zvýšila konkurence. S tím jsem taktéž spokojen, ti kluci tam hráli slušně, ale to už musí zhodnotit někdo jiný,“ nechává zhodnocení působení mladších dorostenců ve vyšší kategorii na trenérovi staršího dorostu.

Tabulka mladších dorostenců: základní část a nadstavbová skupina D
Individuální statistiky mladších dorostenců Dukly

Právě tito hráči, zejména Matouš Menšík, se stali tahouny výběru hráčů z kraje Vysočina na zimní Olympiádě dětí a mládeže, prošli až do finále, kde skolili Moravskoslezský kraj 5:4 v prodloužení (Matouš Menšík byl střelcem vítězného gólu - pozn. red.) „Na Vysočině se s kluky pracuje dobře, není to jenom zásluha Jihlavy, ale i Havlíčkova Brodu, či Žďáru a dalších týmů. Je vidět, že kdyby se tu poskládal jeden kvalitní mančaft, tak se tady nemusíme tahat na spodku tabulky, ale byli bychom v patrech a každý rok hráli o titul,“ je si v této věci jistý Petr Svoboda.

Foto: Luboš Vácha

I na něj se dostala otázka v podobě revoluce v mládežnických kategoriích. Co si o této změně myslí jednak trenér mladšího dorostu, ale také asistent reprezentační U16? „Sám jsem na to zvědav. Samozřejmě se zvýší konkurence v juniorce, protože tam jsou pomalu čtyři ročníky, co jsem slyšel poslední info, že mají být 2 + 1 výjimky ročníku 1999, což se mi moc nelíbí. Svaz to ale takto schválil, uvidíme. Jak říkám, slibuji si od toho větší konkurenci a ty nejmladší ročníky budou muset opravdu zabrat. Ale dobrý krok od Dukly Jihlava je, že budeme mít juniory B a kluci se budou mít kde ohrát, budou mít vlastní soutěž a možnost hrát a zlepšovat se. Třeba příští rok, když se nedostanou do juniorského mančaftu letos, tak budou vyhraní a můžeme si je vzít později,“ pochvaluje si možnost výběru hráčů z B-týmu.

Poslední otázka v celém rozhovoru mířila na jeho pracovní vytížení. Již pět sezon působí v mládežnické reprezentaci U16 jako asistent trenéra, zároveň s tím má i mladší dorost Dukly. „Není to nijak náročné, spíše jde o čas, nebo pracovní vytížení. Když mají kluci volno, tak jsem na akcích, toho odpočinku tak není mnoho, už to dělám pátou sezonu a je to znát. Ale nijak to do mých klubových povinností nezasahuje, naopak jsem strašně rád neustále v kolotoči. Práci mám rád a snažím se věci z mezinárodní scény přenášet sem do klubu, což obohacuje nejenom mne, ale i klub,“ uzavírá Petr Svoboda celý posezonní rozhovor.

SEZONNÍ ROZHOVOR S TRENÉREM MLADŠÍCH DOROSTENCŮ DUKLY PETREM SVOBODOU

Autor videa: Tomáš Lysý