Zvolte zlatého trenéra národního týmu. Mezi nominovanými jsou i Jaroslav Pitner a Josef Augusta

08.05.2018 / KLUB

Sportovní kanál České televize ČT sport přišel v průběhu probíhajícího mistrovství světa v ledním hokeji 2018 v Dánsku s prestižní anketou - Zvolte zlatého trenéra národního týmu. Mezi deseti legendami, které dovedly národní tým ke zlatým medailím na mistrovství světa a stáli tak u velkého příběhu československého, resp. českého hokeje, jsou i dvě legendy Dukly Jihlava - Jaroslav Pitner a Josef Augusta. Hlasovat můžete zde.

Jaroslav Pitner

Těžko říci, kde by byla Dukla a národní tým bez Jaroslava Pitnera. Dost možná by neměl ani dvanáct titulů, ani by nevychoval celou řadu reprezentantů. Naštěstí pro Duklu ale Jaroslav Pitner klub z Vysočiny dovedl až na samý vrchol slávy.

Když se roku 1926 Jaroslav Pitner narodil, těžko mohl někdo tušit, že z něj vyroste slavný hokejový trenér, který nejenže postavil nejúspěšnější domácí klub celé historie, ale ještě jako trenér dovede Československo k dlouho očekávanému titulu mistrů světa.

V Jihlavě se Pitner rozhodl vybudovat klub postavený na vlastních hráčích, přestože měla Dukla coby vojenský klub takřka neomezený přísun talentů. Pitner lovil nadějné hráče v nižších soutěžích a přiváděl si je do Jihlavy. Hráči jako Jan Hrbatý, Jan Klapáč či bratři Holíkovi přišli do Dukly jako mladíci z 2. ligy a až pod vedením Jaroslava Pitnera se z nich stali reprezentanti. Tato strategie měla úspěch, Dukle přinesla pod vedením tohoto muže osm titulů, další pak vybojovali Pitnerovi pokračovatelé.


Josef Augusta

V dresu Dukly odehrál celkem 552 zápasů, nastřílel 168 branek a na dalších 176 nahrál. K tomu připočtěme rovných sto reprezentačních startů a čtyřiadvacet gólů v národním týmu, osm ligových titulů a jedno olympijské stříbro. Když k tomu přidáme dva trenérské ligové tituly a tři zlaté medaile z MS, docházíme k bilanci, jakou se nemůže pochlubit žádný jiný kouč v dějinách československého hokeje.

Josef Augusta začal v Dukle jako hráč v roce 1965 a končil jako trenér v roce 2010. Svou trenérskou kariéru obohatil o titulem korunované angažmá v Olomouci a zejména o působení u národního týmu s nímž na MS v letech 1999 až 2001 dosáhl zlatého hattricku. Po ZOH v Salt Lake City si pak ještě „střihl“ angažmá v Havířově a Slovanu Bratislava.

Jaroslav Pitner (vlevo) a Josef Augusta. Foto: Archiv HC Dukla Jihlava