Česko-finská škola pokračuje. Hokej bude v Jihlavě, florbal ve Finsku. Přijedou i Bělorusové

26.06.2018 / Tomáš Lysý

Počtvrté spolu pod jednou hlavičkou, poprvé každý do jiného státu. Mezinárodní česko-finská sportovní škola, která již osm let zahrnuje hokej a od roku 2015 také florbal, tentokrát dozná změn. Česko-finský hokejový kemp se potřeboval posunout výše, proto finští hokejisté budou nově z týmu KOOVEE (Tampereen Kilpa-Veljet), kvalitativně vyššího než stávající Tučňáci z Pirkkaly. Finové tak jedou znovu do Jihlavy, aby pochytili, jak celá organizace funguje. Florbal pokračuje v pravidelném střídání pořadatelství, hostitelem Mezinárodní česko-finské florbalové školy bude Pirkkala. Nejen o těchto změnách mluvil Bedřich Ščerban na Tiskové konferenci v sídle Kraje Vysočina jednatel Dukly a hlavní manažer akce. Další významnou novinkou je, že na stáž přijedou běloruští trenéři.

O hlavních důvodech změny jsme informovali čtenáře prostřednictvím článku: MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÁ HOKEJOVÁ ŠKOLA BUDE OPĚT V JIHLAVĚ. NA FINSKÉ STRANĚ PROBĚHLA ZMĚNA. Bedřich Ščerban zde uvedl hlavní důvody, které oznámil také na Tiskové konferenci. „Moc si vážíme spolupráce s Pirkkalou a že do toho s námi šli. Byť s nimi máme přátelské vztahy, tak jsme se dostali do situace, kdy už nám kvalitativně nestačí. Udělali jsme tady kus velké práce a kvalita našich hráčů se posunula. Spolupráce už neplnila svůj účel a sportovní přínos. Naším novým partnerem se stal klub KooVee, který tímto vítám. Za předchozích sedm let bych chtěl klubu Pirkkala Pingviinit poděkovat,“ sdělil Bedřich Ščerban na tiskové konferenci.

Další novinkou je také účast Bělorusů na hokejovém kempu. „Během akce tu bude na stáží 14 trenérů z Běloruska. Jde o spolupráci Kraje Vysočina s regionem v Minsku. Minská oblast vyjádřila přání velké přání podívat se na tréninkový proces, metodiku apod. Tento projekt se nám zdál jako nejlepší, protože zde máme k dispozici nejlepší hráče z kraje. Bude to náročné, protože z původního plánu dvou nebo čtyř běloruských trenérů jich zde bude čtrnáct,“ řekl šéf kempu.

Oznámen je též lidský rozsah celé akce. Hokejová škola zastřešuje 46 hráčů, čtyři trenéry (dva z Finska) a trenéra gólmanů. Novinkou jsou další dva trenéři, kteří se účastní vždy poloviny kempu. Ze severské země přijedou na stáž dva rozhodčí. Realizační tým čítá dohromady 14 person, několik z nich má během celého projektu na starosti více funkcí. Krásy Jihlavy, Kraje Vysočina a České republiky či hlavních měst sousedních zemí opět přijede poznávat skupina finských rodičů. Půjde o cca 20 lidí, jenž sem cestují a budou zde pobývat na vlastní náklady.

Florbalová část se bude týkat 34 hráčů a 9 členů realizačního týmu. Do Finska naopak cestují čeští rodiče, avšak ve výrazně menším počtu. Zájem poznávat zemi tisíců jezer projevilo 12 osob. Dohromady se Mezinárodní česko-finské sportovní školy bude v roce 2018 účastnit 144 lidí.

Celá akce opět zastřešuje hodiny těžké práce. Realizační tým česko-finského hokejového kempu by mohl za předešlých sedm let vyprávět. Stejně jako florbalisté, které letos čeká čtvrtý ročník. Celá organizace do sebe přesně zapadá, během roků zkušeností se prakticky všechny věci vychytaly do dokonalosti. Celá akce nabírá na prestiži. Zatímco první ročník byl prakticky na zkušenou – a na úspěšnou zkušenou, o loňské akci již dělala reportáž např. Česká televize, HokejkaTV, Český Rozhlas Vysočina...

Největším a zároveň hlavním partnerem kempu je Kraj Vysočina. Projekt má stálé a dlouhodobé partnery, jako jsou Česká unie sportu, Adidas-Lion Sport, Autocentrum BUPI, Reiterman nebo Fischer Hockey. Před čtyřmi lety se mezi partnery zařadila Tesla Jihlava, loni CZ LOKO a letos je další nový partner – Motorpal. V brzké době přineseme samostatný článek s poděkováním všem partnerům, bez kterých by se International Sport School nemohla uskutečnit.

Vysoké úrovně si cení i hlavní partner akce, Kraj Vysočina. „Za Kraj Vysočina a krajský úřad bych chtěl poděkovat lidem jako je Bedřich Ščerban a Tereza Ščerbanová, jelikož tito dva asi nejvíce zajišťují provoz Mezinárodní česko-finské sportovní školy. Chtěl bych jim poděkovat za to, že dělají něco pro druhé a pro celý kraj, jelikož tady bylo zdůrazněno, že je to celokrajská aktivita a jsou do ní zapojeni i ostatní kluby. Velice si toho vážím,“ poděkoval Zdeněk Kadlec, ředitel krajského úřadu Kraje Vysočina.

Čtěte také:

MEZINÁRODNÍ ČESKO-FINSKÉ HOKEJOVÉ ŠKOLY SE ZÚČASTNÍ HRÁČI ZE SEDMI KLUBŮ KRAJE VYSOČINA