Do Dukly přichází švédský brankář Niklas Lundström

31.07.2018 / Klub

Dukla během letní pauzy mezi sezonami již přivedla mnoho hráčů, mnoho jich ale také odešlo. Všechny posty se během čtyř měsíců dokázaly obsadit různými hokejisty z celé republiky, stále ale nemohli fanoušci rozluštit otázku, kdo má být brankařskou jedničkou, respektive kdo doplní Jana Brože jako jediného gólmana. Poslední den sedmého kalendářního měsíce se povedlo přivést do Jihlavy švédského brankáře Niklase Lundströma. Pětadvacetiletý gólman přišel z dánského celku Hvidovre Fighters a v Dukle podepsal smlouvu na měsíc s opcí do konce sezony. VÄLKOMMEN TILL DUKLA, NIKLAS! Zdroj fotky: bloggar.expressen.se.

Niklas Lundström byl brankářským objevem švédské líhně. V mládežnických kategoriích patřil k hvězdám týmu a každoročně se mu nevyhnula pozvánka do reprezentace. S hokejem začínal ve svém rodném městě Värmdö, odkud přešel do stockholmského AIK, kde postupem času dostával větší prostor. Pendloval mezi dvěma kategoriemi, mladším a starším dorostem, v obou získal medaili. V případě mladšího dorostu to bylo stříbro, se starším dorostem slavil zlatou medaili. Svoji premiéru si v národním dresu odbyl v sezoně 2008/2009, kdy ve čtyřech utkáních hájil branku U16. Procento úspěšnosti měl pod devadesáti procenty, 89 % přesně.

O sezonu později se stal jedničkou juniorského týmu AIK a v 17 zápasech si udržel úspěšnost nad devadesát procent. V play-off ale AIK došlo pouze do prvního kola a na mistrovský trůn neusedlo. Dokonce dostal možnost i ve švédské druhé nejvyšší soutěž. V dalších dvou ročnících, tedy 2010/2011 a 2011/2012 se stal jasným tahounem juniorky AIK a byl v roce 2011 draftován St. Louis, jako 132. v pořadí pátého kola. Stal se i jedničkou reprezentace U18 na mistrovství světa roku 2011. V šesti utkáních dostal průměrně 2,14 gólu a byl základním kamenem při stříbrném tažení. Byl také nejlepším gólmanem švédské juniorské ligy. O dva roky později si stříbrnou pozici zopakoval, ve čtyřech utkáních měl 94,4% úspěšnost zákroků. Také se umístil mezi třemi nejlepšími hráči šampionátu.

Zlom nastal před ročníkem 2013/2014, kdy podepsal smlouvu se St. Louis Blues, ač byl již dva roky draftován, sezonu ale odchytal ve Švédsku. Deset utkání odchytal za juniorku AIK, kde měl i nejlepší statistiky, dvakrát chytal za stockholmský A-tým a 24 za druholigové Södertalje. Další sezona ho ale čekala v Americe, zde hájil v ECHL lize, záložní soutěži AHL, 36 utkáních dres aljašských Es. V jednom případě dokonce chytal v Chigacu za místní Vlky, farmu Blackhawks, a nepustil za záda jediný gól! Během sezony 2015/2016 se prostřídal celkem ve čtyřech týmech, největší roli dostal v celku Elmira Jackals, ve třinácti utkáních se dostal na úspěšnost 92,9 %. V únoru roku 2016 byl trejdován a zamířil do Edmontonu, za který ale neodchytal jediné utkání.

I proto se rozhodl vrátit přes americký Norfolk domů, kde zamířil z druholigového Björklövenu na hostování až do třetí nejvyšší soutěže do Huddinge. Loňský ročník zakotvil v Dánsku u hvidovreských bojovníků, kde odchytal 43 utkání a průměrně pustil za svá záda 3,32 gólu za zápas. „Máme na něj velmi dobré reference. Je to obdobný případ jako Erik de la Rose loni. Smlouva je podepsaná na měsíc s opcí do konce sezóny,“ prozrazuje detaily smlouvy jednatel Dukly, Bedřich Ščerban. Brankář tedy bude během přípravných utkání otestován a v případě spokojenosti s ním bude prodloužena smlouva do konce sezony.


Foto: uppdragsport.se