Pokud kluci přípravu odmakali, tak dost získali a snad je i hodně bavila, myslí si Štěpán Moravec

12.08.2018 / Tomáš Lysý

Trenér Štěpán Moravec v předešlých sezonách trénoval kategorii staršího dorostu, tedy věkem sedmnáctileté a osmnáctileté hráče. V nacházejícím ročníku bude vést kategorii dorostu, což jsou hráči do 16 let, tedy bývalý mladší dorost. První část přípravy mají mladí Dukláci za sebou a aktuálně jim probíhá druhá fáze, ve které mají odehrány již čtyři přípravné zápasy. „V první části přípravy jsme si nechali dvacet hráčů s tím, že ostatní trénovali pod hlavičkou B-týmu. Trénink jsme museli přizpůsobit tomu, že výkonnostní rozdíly mezi hráči jsou velké. Během přípravy nás nyní čeká osm zápasů a domácí turnaj. Budeme mít dost příležitostí kluky vidět,“ shrnuje první a druhou část šestatřicetiletý kouč, jenž v Dukle načne sedmou sezonu.

Štěpáne, jaká byla první část přípravy? Jak byla dlouhá a měli jste i nějaký led?
Letní příprava trvala necelých devět týdnů. Byla trošku kratší, než jsme byli zvyklí z loňských let. Přece jen pro nás trenéry je kategorie dorostu věkově mladší, jelikož je to bývalý mladší dorost (Štěpán Moravec trénoval poslední tři roky starší dorost Dukly – pozn. aut.).

Kluci měli trošku delší volno. Ale celý duben jsme dvakrát v týdnu chodili na led, jen tak si zahrát, aby hráči měli pocit z ledu. Tušil jsem totiž, že vzhledem k opravám Horáckého zimního stadionu nebude v létě k dispozici led, takže jsme ho na léto ani nezařazovali. Sice bylo v dubnu volno, ale dvakrát v týdnu jsme si chodili zahrát, abychom výpadek ledu trošku vynahradili. V květnu a v červnu byla letní příprava – dril v posilovně, dril v tělocvičně a dril venku. Prostě suchá příprava, kterou hráči moc v oblibě nemají.

Výkonnostní rozdíly jsou velké, museli jsme tomu uzpůsobit trénink. Ale časem se smažou

Kolik jsi měl na první část letní přípravy hráčů? A byly nějaké rozdíly – ať už výkonností nebo přístupem?
Do první části jsme si nechali dvacet hráčů s tím, že zbytek hokejistů trénovalo pod hlavičkou B-týmu. Co se výkonnosti týče, tato kategorie se přejmenovala z mladšího dorostu na dorost. Je to taková kategorie, kde je holt někdo vyspělejší a rozdíly jsou proto velké. Museli jsme tomu přizpůsobit trénink. Ať už v posilovně nebo někde jinde. Výkonnostní rozdíly jsou velké, ale časem se smažou.

Trenér dorostu Dukly Štěpán Moravec udílí pokyny během přípravného utkání Jihlavy ve Žďáru nad Sázavou. Foto: Tomáš Lysý

Loni nebo předloni jsi měl výhrady k přístupu některých hráčů, ať už na ledě nebo na suchu. Jak jsi byl spokojen letos?
Trošku jsme se potýkali se stejnými problémy. V globálu musím kluky pochválit. Kdo chtěl mít k přípravě takový přístup, jaký má být, tak jí dal všechno. Opravdu bylo vidět, že více jak polovina kluků chce a dává tomu to, co má být. Bohužel – jako každý rok a jako v každém mančaftu – se najdou tací, kteří něco ošidí a nechtějí přípravě dát všechno. Ale to je zapříčiněno i tím, že přechod ze žákovské kategorie do mladšího dorostu je velkým skokem. Tréninky jsou jiné, je jich trošku více… Kluci se na tréninky postupně adaptovali a věřím tomu, že v předzávodním období začnou šlapat.

Do přípravy jsme zařadili hodně her. Kluky jsme nutili, aby si v intenzitě hráli a trénovali zároveň

Letní příprava je nutné zlo. Zařadili jste do ní něco, s čím se hráči poprali a museli si sáhnout na krev, co je třeba vyloženě nebavilo?
Hráče samozřejmě moc nebaví běhy. Ať už na dráze nebo ze začátku formou vytrvalosti v terénech. Nicméně příprava byla postavená tak, aby hráči byli spokojení. Oproti starší kategorii jsme zařadili hodně her. Kluky jsme nutili, aby si v nějaké intenzitě hráli a zároveň trénovali. Her tam bylo spousta. Příprava nebyla jedna z nejtěžších, co jsme tady dělali, naopak byla rozložená rovnoměrně. Pokud kluci odmakali a odtrénovali to, co měli, tak hodně získali a myslím si, že je to i hodně bavilo.

Trenérské duo jihlavského dorostu sezony 2018/2019: Trenér Štěpán Moravec (vpravo) a asistent trenéra Jan Dršata. Foto: Tomáš Lysý

V červenci jste se sešli znova (rozhovor vznikal v průběhu července před startem přípravných zápasů – pozn.aut.). Kdy tehdy začala příprava a jak jste naplánovali přátelské zápasy?
Letos jsme začínali trošku později. Vzhledem k opravám velké haly jsme řešili, jestli dát klukům delší volno nebo risknout to, že sem nastoupíme a tréninky budou v časech pozdních večerních nebo brzkých ranních. Proto hráči dostali čtyři dny volna navíc. K přípravě jsme nastoupili 26. července a první dva dny jsme šli na led. V sobotu jsme měli volno a v neděli již byl ostrý režim. V přípravě nás čeká osm přípravných utkání a domácí turnaj. Budeme mít dost příležitostí vidět kluky naživo v zápasech a věřím tomu, že se nám ukážou a dokážeme z nich vybrat.

Kategorie staršího dorostu loni prošla změnou, ve skupině jste měli i Salzburg. Letos se systém opět měnil, vznikla kategorie juniorů a dorostu, takže je to zase něco jiného. Máš už nějaká očekávání do nové sezony?
Trenérsky jsme přišli ze starší kategorie, takže rozdíl je znát. Oproti staršímu dorostu je všechno pomalejší a kluci jsou na tom silově jinak. Takže i my trenéři se s tímto přechodem trošku srovnáváme. Uvidíme, jak hráči budou vypadat na ledě.

Chtěli bychom sezonu postavit na dobrém výkonu brankáře. Věřím, tomu, že Filip Maláč sezonu zvládne a bude náš stavební kámen, o který se budeme moct opřít. Je tady široký kádr, máme tady B-tým, do kterého budeme moct sáhnout. Udivíme ale, co nám soupeři dovolí. Dorost je kategorie, ve které je těžké odhadovat. Kluci se hodně rychle vyvíjejí, hodně rychle rostou. Na začátku sezony třeba někdo nestačí a pak v polovině sezony najednou zjistíte, že Vám bude táhnout tým. Budeme s kluky průběžně pracovat. Tipovat umístění nebo výsledky nechceme. Počkáme si na začátek sezony a od toho se odrazíme.

Rozpis přípravných zápasů dorostu
Rozpis zápasů základní části ELIOD extraligy dorostu

Štěpán Moravec promlouvá k hráčům během první přestávky přípravného utkání ve Žďáru nad Sázavou, který Dukla vyhrála 12:0. Foto: Tomáš Lysý