Dukla Jihlava ocení zachránce lidského života a pozve zdravotníky na zápas proti Motoru

05.09.2018 / TISKOVÁ ZPRÁVA

Šlo o událost, která v krátkém okamžiku obletěla český hokejový svět. Při tréninku juniorského týmu Dukly Jihlava v úterý 24.7.2018 krátce po poledni prodělal jeden z hráčů zástavu srdce. Život mu zachránila rychlá reakce trenérů Karla Nekvasila, Viktora Ujčíka a zejména naprosto profesionální jednání přivolaného zdravotníka Metoděje Renzy, jenž na Horáckém zimním stadionu pobýval jako člen týmu Mezinárodní česko-finské hokejové školy. Dukla na hrdinský čin pamatuje. Tito tři zachránci, spolu s ředitelem Nemocnice Jihlava MUDr. Lukášem Velevem a ředitelkou Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Ing. Vladislavou Filovou, dostanou před zápasem Dukla – Motor speciální ocenění. Klub zároveň bude vzdávat hold zdravotníkům a lékařům, kteří dostali pozvání na zápas.

Těsně před zápasem HC Dukla Jihlava – ČEZ Motor České Budějovice, který bude v pondělí 10.9.2018 od 17:30, proběhne přímo na ledové ploše poděkování zachráncům lidského života. Trenéři Karel Nekvasil a Viktor Ujčík, zdravotník Metoděj Renza, ředitel Nemocnice Jihlava MUDr. Lukáš Velev a ředitelka Zdravotnické záchranné služby Kraje Vysočina Ing. Vladislava Filová dostanou speciální dar. Nebude možné ho nikde koupit a byl vyroben speciálně pro tuto událost.

HC Dukla Jihlava tímto způsobem ještě jednou poděkuje všem výše uvedeným, kteří svým profesionálním jednáním zachránili život hráči juniorského týmu Dukly Jihlava, jenž při tréninku prodělal srdeční zástavu. Klub navíc vzdá hold zdravotníkům a lékařům za jejich každodenní činnost. Na očekávaný zápas klub navíc pozval zdravotníky za jejich každodenní péči.

Na poděkování se nebude moct dostavit zdravotník Metoděj Renza, který je studentem 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy. Následující den totiž skládá obtížnou zkoušku, na kterou se chce plně koncentrovat. „Vzhledem k mým studijním povinnostem mě čekají v následujícím týdnu zkoušky, které musím plnit, a příprava mě zaneprazdňuje natolik, že nebudu moct být přítomen na Horáckém zimním stadionu. Děkuji ale moc za veškerou péči Dukly Jihlava a přeji jí hodně štěstí do nové sezony,“ sděluje bývalý hráč mládežnických kategorií Dukly a zároveň ještě jednou oceňuje duchapřítomnost v okamžiku kolapsu mladého hráče. „Takové chvilky jsou vždycky velmi rychlé. Je potřeba se dobře rozhodnout. Tohle oba dva trenéři Karel Nekvasil a Viktor Ujčík, včetně trenéra gólmanů Jana Dršaty a trenéra hokejové školy Jana Dvořáka, a všichni přítomní, zvládli velmi dobře. Proto jsem už jen mohl udělat to, co jsem měl,“ vrací se ještě jednou k dramatickým okamžikům, které naštěstí skončily dobře.

Videorozhovor s Metodějem Renzou

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla