Máme hotové dvě lajny a ostatní se k nim musí přidat, sděluje trenér dorostu Štěpán Moravec

07.09.2018 / Tomáš Lysý

Juniorští hokejisté Dukly již svojí pouť letošní extraligou odstartovali, v sobotu 8.9. čeká to samé jihlavské dorostence. K prvnímu utkání jedou na hřiště soupeře, od 15 hodin nastoupí v Českých Budějovicích. Trenér dorostu Štěpán Moravec byl s druhou částí přípravy spíše spokojen, ale ví, že stále je co zlepšovat. „Převládá spíše spokojenost. Ale musíme zapracovat na spoustě detailů, což je dlouhodobá práce. Mám problém s přístupem hráčů, s intenzitou v tréninku i v utkání. Kluci si v hlavě musí nastavit, že začíná ostrá sezona a nemůžou nic vypouštět,“ říká šestatřicetiletý kouč.

Právě přístup hráčů se dle trenéra projevoval i na některých výsledcích v přípravě. Určité části zápasů byly jako den a noc. „Ve spoustě utkáních jsme měli výborné vstupy do utkání, v první dvacetiminutovce jsme soupeře přehrávali a dostali jsme se do vedení, ale po první třetině kluci přestali hrát. V přípravě to ještě tolik nevadí, ale pokud nás to potká v sezoně, budeme mít obrovský problém. Když v utkání vedeme 2:0, tak bychom si ho měli minimálně uhlídat, ne-li v něm získat tři body,“ ví moc dobře Štěpán Moravec. „Zase je to o nějakém přístupu hráčů, že utkání trvá 60 minut a nekončí po první přestávce.“

Rozpis zápasů Dukly v základní části ELIOD extraligy dorostu 2018/2019>
Výsledky přípravných zápasů dorostu

Kádr dorostu Dukly je pro aktuální sezonu uzavřený, žádné příchody nejsou v plánu. To však neznamená, že pohyby v kádru nebudou. Tím spíše, když má Jihlava i dorostenecký B-tým. „Spolupráce s B-týmem je otevřená. Máme hotové dvě pětky, ve třetí pětce je prostor pro všechny hráče. Více jak na tři pětky hrát nechceme. Nová pravidla to v podstatě omezují na 18+2 hráče, takže kompletní čtyři lajny nikdy nepostavíte,“ říká Štěpán Moravec a následně nastiňuje, jakým způsobem může docházet k přesunům hráčů mezi A a B-týmem: „Kluci z Béčka se mohou o místo poprat. Je tam dost jmen, která mohou zasáhnout do A-týmu. Naopak ty hráče, kteří v A-týmu nebudou pracovat, budeme muset na základě výkonnosti poslat do Béčka. Dveře jsou otevřené celou sezonu,“ upozorňuje lodivod jihlavského dorostu.

Soupiska dorostu Dukly pro sezonu 2018/2019

Jak již bylo v rozhovoru po první části přípravy řečeno, trenér bude spoléhat hlavně na gólmana Filipa Maláče, mládežnického reprezentanta. V nově tvořené reprezentaci do 16 let byli i obránce David Moravec s útočníkem Matoušem Menšíkem. „Od těchto hráčů očekáváme o něco více než od ostatních kluků. Ale v kádru máme i další jména, jenž v reprezentačním výběru teď nebyla a umí podat skvělé výkony,“ podotýká Moravec, jenž načne v Dukle sedmou sezonu. V ní bude novinka, kdy utkání po 60 minutách za jakéhokoliv výsledku budou pokračovat prodloužením, resp. nájezdy. „Hra v prodloužení tři na tři je pro mě velice zajímavá a jsem rád, že bude po každém zápasu. Je divácky atraktivní se spoustou šancí a hráči mají možnost se projevit. Pro mě osobně je to dobrá věc, a pokud získáte čtyři body, je to jen dobře. Pokud ne, bude důležité získat alespoň jeden bod,“ usmívá se.

Cíle do nové sezony se od první části přípravy nezměnily. „Řešili jsme to už v prvním rozhovoru. Bude strašně důležité, zda bude soutěž vyrovnaná nebo ne. Každý výsledek bude důležitý. Chtěli bychom se dostat do nadstavbové skupiny A, ve které mají týmy zajištěné play-off. Ale bude to pro nás hodně těžká práce,“ uzavírá předsezonní rozhovor Štěpán Moravec.

Videorozhovor s trenérem dorostu Štěpánem Moravcem před startem sezony 2018/2019

Autor videa: Tomáš Lysý