Přijdou po kanonádě první body z venku? Ježek chce po Motoru porazit i Jestřába

12.09.2018 / Tomáš Lysý

Druhý venkovní zápas a druhý venkovní souboj dvou týmů, kteří jsou spjaty se zvířetem. LHK Jestřábi Prostějov totiž ve středu 12.9.2018 přivítají na svém ledě celek HC Dukla Jihlava, jenž je neodmyslitelně spjat s ježkem. Zatímco Jihlavští hokejisté dali v minulém kole proti Motoru zapomenout na porážku z úvodu proti Přerovu, Prostějov naopak nenavázal na domácí vítězství z prvního kola proti silnému Vsetínu a podlehl v Benátkách. Kdo se bude radovat nyní? To se začneme dozvídat od 18 hodin, kdy bude vhozeno první buly. Zápas můžete sledovat na hokejkaTV nebo prostřednictvím onlajnu.

DNEŠNÍ SOUPEŘ: LHK JESTŘÁBI PROSTĚJOV

Historie klubu

Se založením hokejového klubu v Prostějově v roce 1913 se začal v hanáckém městě hrát hokej a první utkání bylo sehráno v zimě téhož roku. Prostějov tehdy podlehl Kroměříži 1:12. Prvním mezníkem se stal rok 1920 - to se ustanovil SK Prostějov a při něm vznikl hokejový odbor a od roku 1924 hraje pravidelnou soutěž. V meziválečných letech hrál celek z Prostějova často velmi úspěšně hanáckou župu, k nejúspěšnější sezóně v tomto období dozajista patří 1931/1932, kdy se celek probojoval až do celostátního mistrovství, ve kterém podlehl ve finále pražskému LTC těsně 3:4. Rok poté zvítězil Hanáci dokonce na Tatranském poháru. V sezóně 1943/1944 SK Prostějov zvítězil v Hanácké župě, postoupil do divize a z ní se dostal do Svazového poháru - ten ovládli a prvně v historii postoupili do nejvyšší soutěže. V poválečném období strávili prostějovští hráči jeden rok mezi elitou, aby v následujícím putovali opět o soutěž níž a aby proti brněnskému Královu Poli nejvyšší ligu znovu vybojovali.

A takto to pokračovalo dlouhé roky, tým se mezitím přejmenoval na ČSSZ Prostějova, až do roku 1953, v němž prozatím naposledy patřil mezi elitu. V následujících letech hrál pod názvem Tatran Prostějov moravskou část celostátní soutěže, popřípadě II. ligu, ale i přes několik výborné výkony zůstávaly Hanákům brány nejvyšší soutěže uzavřeny. V 70. letech TJ Prostějov sestoupil dokonce až do divize s brzkým návratem do II. ligy. Jenže nevyrovnané výkony poslaly klub do jihomoravského kraje a "horská dráha" nabírala další obrátky: I. liga, pád do II. ligy, snahy o návrat, pád do krajského přeboru a opět návrat do II. ligy.

Novodobá historie v 90. letech přinesla oživení, klub se po několika letech ve třetí nejvyšší soutěži probojoval do I. ligy a v ročníku 1995/1996 sehrál vyrovnané boje ve II. kole play-off s tehdy do extraligy postupující Opavou. Následovala řada majetkových změn ve vedení klubu a i časté přejmenování názvu klubu a vše vyvrcholilo v roce 1997 přesunem hráčů a licence do Rosic. Dva roky poté vznikl HC Prostějov a koupí havířovské licence nastoupil opět do I. ligy. V sezóně 2003/2004 společně s Kometou Brno obsadil poslední příčky a v pro Sarezu Ostrava úspěšné baráži zcela vyhořel a spadl do II. ligy. HC Prostějov nahradili HK Jestřábi Prostějov a po pouhém roce v moravské části II. ligy postoupili výše. V sezoně 2005/2006 ovšem nenásledovalo tradiční nováčkovské nadšení a Jestřábi se museli smířit s hnízdem uloženým až na předposlední příčce a až úspěšná baráž uchovala první ligu. Ani další ročník nepřinesl umístění mezi osmičkou zajišťující vyřazovací boje. V sezóně 2007/2008 už přišel pád do II. hokejové ligy, který tehdy "korunoval" trenér Chlustina větami, že "takovou sebranku ještě netrénoval" nebo že výkon hráčů byl "obžalobou ledního hokeje." Reakce ze strany hráčů na sebe nenechaly dlouho čekat...

Ve druhé lize nabíral Prostějov postupně na síle, kterou korunoval v sezoně 2013/2014, kdy v baráži uspěl a vrátil se do druhé nejvyšší české hokejové soutěže, kterou hraje doposud. Majitel klubu Jaroslav Luňák v rozhovorech občas prezentuje touhu po postupu do extraligy, ovšem Jestřábům se v předešlých čtyřech letech podařilo pouze dvakrát postoupit od čtvrtfinále.
Zdroj: LHK Jestřábi Prostějov

Kde Prostějov hraje?

Prostějovský zimní stadion byl vybudován v roce 1957, je tak téměř stejně starý jako jihlavský stánek. Za sebou má již dvě rekonstrukce. Přestavěn byl v roce 1976 a zastřešen za další dva roky, poté o dvacet let později a poslední rekonstrukce proběhla v letech 2003-2005. Vlastníkem stadionu je Město Prostějov. Kapacita stadionu je 5125 diváků, z toho 1500 k sezení. Zdroj: LHK Jestřábi Prostějov

Soupiska týmu

Kdo je hlavní hvězdou Jestřábů, to není těžké odhadnout. Jméno Tomáš Divíšek je známé napříč všemi českými hokejovými stadiony a Dukla si na něj bude muset dát velký pozor, jelikož během dvou zápasů se prosadil hned čtyřikrát. Útočnými stálicemi jsou také Lukáš Luňák nebo Matouš Venkrbec. Již loni se v Prostějově dobře uvedl bek Alex Rašner a tento zadák, jenž má extraligové zkušenosti, prodloužil své hostování z Chomutova. LHK navíc získal zajímavou obrannou posilu v podobě Rhetta Hollanda na hostování z Pardubic.

Nejsou to ale jediné změny v kádru. Střídavé starty ze Zlína mají vyřízené gólmani Tomáš Štůrala a Daniel Huf ze Zlína. Zajímavý náboj bude mít dnešní zápas pro duo Jan Zdráhal – Lukáš Žálčík, které v uplynulé sezoně hrálo extraligu právě za Duklu, přičemž druhý jmenovaný již v Prostějově v minulosti úspěšně působil. Do útoku získal sportovní manažer a trenér v jedné osobě Jiří Vykoukal další dva zkušené borce, Marka Račuka a Jana Starého. V kolonce odchodů je aktuálně pět jmen. Směr Francie se vydal obránce Marek Drtina (rozvázání smlouvy), do konkurenčního Frýdku-Místku odešel zadák Dušan Žovinec s útočníkem Janem Rudovským. V týmu již nepokračují také dva útočníci Marek Švarc a Matěj Zabloudil.

Soupiska Prostějova
Realizační tým Prostějova

Příprava a poslední zápas Prostějova

V přípravném období volil Prostějov, stejně jako Dukla, sedm zápasů. Jestřábi nejprve prohráli doma s Katowicemi 4:5, načež si ale připsali tři výhry v řadě. Stejnému soupeři oplatili na jeho ledě a vyhráli 2:1 na nájezdy, doma pak vyhráli nad Novými Zámky (5:3) a poměrně cenný skalp si dovezli z Třebíče, kde uspěli vítězstvím 3:2. Nicméně poslední tři přípravná utkání se Prostějovu nevydařila. Doma proti Horácké Slavii neuspěli a prohráli stejným výsledkem, poté mu porážku vrátily i Nové Zámky (3:0) a v posledním zápase přípravy si Jestřábi přijeli pro porážku 1:4 na led Motoru.

Těžko na cvičišti, lehko na bojišti, alespoň to platilo pro první zápas Chance Ligy, ve kterém Jestřábi doma hostili Vsetín. V utkání tahal chvilku pilku každý. Hosté vedli 0:2, domácí otočili na 3:2. Jenže v závěru druhé části dali Vsetínští dvě branky a šli do vedení 4:3. Prostějov vyrovnal, Vsetín opět vedl, ovšem o výhru v závěru přišel a v prodloužení zařídil dva domácí body útočník Račuk. V Benátkách ale už prostějovští hokejisté na body nedosáhli. Ačkoliv vedli zásluhou Lukáše Žálčíka, který po otočení stavu v 16. minutě vyrovnal, Benátky v poslední minutě první třetiny šli do vedení 3:2 a to už do konce zápasu nepustili, naopak jej ještě navýšili.

2. kolo Chance Ligy, pondělí 10. září 2018: HC Benátky nad Jizerou – LHK Jestřábi Prostějov 6:4 (3:2, 1:0, 2:2)
Branky a nahrávky: 8. Kolmann (Niko, Šír), 9. J. Mikyska (Duda, T. Hanousek), 20. Kolmann (Niko), 38. M. Zachar (Šír, Duda), 54. Husa (Braid), 59. Duda – 5. Žálčík (Račuk, Venkrbec), 16. Žálčík (Karpov, J. Zdráhal), 51. Divíšek (Nouza, Prokeš), 58. Račuk (Divíšek). Rozhodčí: Kostourek, Valenta – Ševic, Votrubec. Vyloučení: 8:9. Využití: 4:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 205. Střely na branku: 38:29.

Sestava Prostějova: Neužil – D. Kolář, J. Zdráhal, Mikliš, Havlík, Rašner, Foltýn, Kellner – Nouza, Divíšek, Starý – Račuk, Venkrbec, Dvořáček – Žálčík, Karpov, L. Luňák – Krejčiřík, Prokeš, Matýs.

Poslední vzájemný zápas:

Třikrát v sezoně 2016/2017 dokázala Dukla skolit Prostějov a nejinak tomu bylo i ve 40. kole WSM Ligy na ledě Jestřábů. Jihlava se ujala vedení na konci úvodního dějství po trefě Aleše Jergla a ve druhé třetině navýšil náskok hostí Michal Důras. Ačkoliv domácí stačili před druhou přestávkou snížit, na začátku třetí části hry se prosadil opět Aleš Jergl. Ještě jednou se dokázali Prostějovští dostat na rozdíl jednoho gólu, ovšem veškeré jejich naděje na zvrat bleskově uťal nejlepší jihlavský střelec - obránce Jiří Říha a na konečných 5:2 pro Duklu uzavřel Filip Seman. Z posledních třinácti zápasů vyhrála Jihlava hned dvanáctkrát.

Branky a nahrávky: 35. Novák (Rudovský, Švec), 44. Rudovský (Novák, Krejčík) – 17. Jergl (Kajínek, Důras), 26. Důras (Jergl), 42. Jergl (Kajínek), 48. Říha (Čachotský, Zeman). 56. Seman (Kajínek). Rozhodčí: Trombík – Barteček, Ganger. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:1. V oslabení: 0:0. Diváci: 897. Střely na branku: 34:30. Průběh utkání: 0:2, 1:2, 1:3, 2:3, 2:5.

Petr Vlk (HC Dukla Jihlava): Jsme samozřejmě spokojení, že si body vezeme domů. Zápas byl takový "umrzlý," stejně jako počasí venku; chlad je na výkonech znát. Ale cílevědomou prací po celý zápas jsme si vítězství zasloužili. Měli jsme chvilkové výpadky, kdy se soupeř dostal do našeho obranného pásma a byl nepříjemný. Proměnil přesilovou hru, kdy jsme hráli ve třech, a to Prostějov trošku nastartovalo. Důsledná práce dozadu a proměnění příležitostí, které jsme si vytvořili, nás dotáhlo ke třem bodům.

David Kočí (LHK Jestřábi Prostějov): Vstup do utkání jsme měli výborný. Deset minut jsme hráli dobře, ale pak jsme začali zmatkovat, což nás potopilo. Nemáme sebevědomí a když děláme chyby, tak celý tým začne panikařit a projeví se to na naší hře. Rozhodly individuální chyby některých hráčů, kterým jsme před zápasem říkali, jak mají hrát. Neplnili to a o tom to je. Každý hráč se musí soustředit na sebe a na svoje úkoly na ledě, ne se snažit zachraňovat druhé.

Poslední vzájemný zápas sice Dukla sehrála na ledě Prostějova, ovšem velmi důležitý bylo poslední utkání obou týmů na jihlavském ledě. Červenožlutí tehdy udolali soupeře výsledkem 4:2, zlomili sérii pěti porážek za sebou a nastartovali neuvěřitelnou vítěznou vlnu, která nakonec vedla až k postupu do extraligy - po zbytek základní části totiž vyhráli dalších 23 zápasů z 25. Play-off a baráž již znáte... Foto: Tomáš Buksa

3. kolo Chance Ligy 2018/2019, středa 12. září

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slavia Praha (17:30)
SK Horácká Slavia Třebíč - HC Stadion Litoměřice (17:30)
LHK Jestřábi Prostějov - HC Dukla Jihlava (18:00)
SK Trhači Kadaň - HC Benátky nad Jizerou (18:00)
Rytíři Kladno - VHK ROBE Vsetín (18:00)
AZ RESIDOMO Havířov - HC RT TORAX Poruba 2011 (18:00)
Dohrávka 18. září - Slovan Ústí nad Labem - HC Frýdek-Místek (17:00)

4. kolo Chance Ligy 2018/2019, sobota 15. září

HC Frýdek Místek – SK Horácká Slavia Třebíč (17:00)
HC RT Torrax Poruba 2011 – Hokej Ústí nad Labem s.r.o. (17:30)
HC Benátky nad Jizerou – Rytíři Kladno (17:00)
HC Slavia Praha – LHK Jestřábi Prostějov (17:00)
HC ZUBR Přerov – ČEZ Motor České Budějovice (17:00)
VHK Robe Vsetín – AZ RESIDOMO Havířov (17:30)
HC Dukla Jihlava – SK Trhači Kadaň (17:30) - vstupenky zde.

Tabulka Chance Ligy 2018-2019 po 2. kole: