6:3
(2:1, 2:1, 1:1 - N 0:0 - 0:1)

Junioři po sedmi porážkách zabrali, nasázeli letos nejvíc gólů a berou tři body

06.10.2018 / Tomáš Lysý

Junioři Dukly po čtyřech zápasech konečně vstřelili gól jako první a v přesilovce se dostali Vítězslavem Brožem do vedení. To navýšili další využitou přesilovou hrou v desáté minutě, kdy se trefil Tomáš Pigl. Olomouc sice v závěru dvacetiminutovky snížila, ale dvougólový náskok vrátil domácím znovu Tomáš Pigl. Hosté se ještě jednou dostali na kontaktní gól, ovšem na konci druhého dějství utnul jejich snahy o srovnání Patrik Čermák, takže Dukla poprvé v sezoně dala více jak čtyři branky. Pátou vsítil z přesilovky Jan Trávník a pro Jihlavu už to vypadalo hodně dobře. Jihlavští si v posledních minutách trošku zkomplikovali situaci častými vyloučeními, ale Hanáci při přesilovce šest na tři a pět na tři už jen snížili. V poslední minutě naopak trefil prázdnou klec Matouš Menšík - 6:3. Junioři tak po sedmi porážkách konečně zvítězili, což jim může v sebevědomí hodně pomoct. V prodloužení mohly rozhodnout oba týmy, ale nestalo se, a jediný z deseti nájezdů proměnili hosté zásluhou Davida Roseckého - 0:1.
06.10.2018 12:00, DHL extraliga juniorů - 10. kolo

HC Dukla Jihlava

Javůrek – Mareš, Trávník, Piskač, Rašín, Smolko, Zvěřina – Menšík, Juda, Brož – Pigl, Čermák, Vala – Zadražil, Krajíček, Barák
6

HC Olomouc

Hasala – Rutar, Hlaváč, Pírek, Vosátko, Bahounek, Klesla – Podlaha, Matiaško, Štefka – Mácha, Handl, Kaláč – Rosecký, Ministr, Kaplan – Tichý, Štědrý, Horký
3
Branky a nahrávky: 5. Brož (Juda, Trávník), 10. Pigl (Vala), 26. Pigl, 39. Čermák (Vala, Rašín), 45. Trávník (Menšík, Mareš), 60. Menšík – 16. Podlaha (Matiaško, Štefka), 31. Rutar (Handl), 55. Hlaváč (Podlaha, Mácha), rozh. náj. Rosecký. Rozhodčí: Jaroš – Kučera, Polák. Vyloučení: 10:8. Využití: 3:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 67. Střely na branku: 46:23. Průběh utkání: 2:0, 2:1, 3:1, 3:2, 5:2, 5:3, 6:3.

Průběh utkání

Vstup do zápasu se Jihlavě povedl a teprve podruhé v sezoně se dostala jako první do vedení, když Vítězslav Brož využil přesilovou hru. Z levého kruhu totiž pořádně tvrdou ránou propálil gólmana. V další přesilovce Vala jen těsně minul branku. Zahrozila i Olomouc a jak jinak než v početní výhodě, ale Matiaško své sólo z pravé strany neproměnil. Naopak radovali se domácí. Pohlednou kombinaci od Valy zakončil další dělovkou z kruhů Tomáš Pigl. Olomouc si vzala oddechový čas, ale ten jí moc nepomohl, navíc při jihlavském oslabení ujel Juda a kdyby neminul, vedli by domácí o tři branky. Proto platilo nedáš – dostaneš. Matiaškovu zadovku nejprve Josef Podlaha nezužitkoval, ale další přihrávku před branku už ano a mířil pod horní tyčku - 2:1.

Hosté na přelomu třetin nevyužili další přesilovku a navíc mohli inkasovat, ale Vala ani Zadražil puk poskakující po brance do sítě nedokázali přes Hasalu doklepnout. 26. minuta už přinesla třetí jihlavskou trefu, Tomáš Pigl se dostal mezi kruhy k odraženému puku a jeho střelu nezastavilo nic. Gól měl na holi i Čermák, kterého na levé tyči vychytal gólman lapačkou. Početní výhodu krátce po polovině zápasu využila i Olomouc. Ludvík Rutar jakožto obránce dostal puk na osu hřiště a Javůrek mávl naprázdno. Jenže kontaktní branka hostům do konce třetiny nevydržela, neboť v čase 38:12 dostal Patrik Čermák přihrávku do jízdy od Valy a krásně zavěsil - 4:2.

Dukle se v přesilovkách dařilo. Brož, Mareš a Menšík ještě velký tlak nevyužili, ale když šel puk od druhého a třetího jmenovaného k Janu Trávníkovi, tak obránce Dukly zaznamenal čistý průstřel. Častá vyloučení pokračovala. Jihlava po 52. minutě měla dva vyloučené hráče a hosté šli do početní výhody šest na tři, když odvolali gólmana. Když byl vyloučen i další hráč domácích, pustili se Olomoučtí do hry pěti proti třem, ale prakticky se nedokázali dostat ke střele. Na to se už nemohl dívat Matúš Hlaváč a trefil se od modré přesně. Další oslabení již Dukla zvládla a naopak 46 sekund před koncem získal po buly ve středním pásmu kotouč dorostenec Matouš Menšík, přejel modrou a dal vítěznou pojistku - 6:3.

Jihlava tak po sedmi zápasech vyhrála za tři body a chtěla i bodík navíc. V prodloužení měla nejprve šance Olomouc, poté i Dukla, ale bez využití. Šlo se tak do samostatných nájezdů, ve kterých byl z deseti exekutorů úspěšný jen útočník hostí David Rosecký, když ve druhé sérii trefil šibenici - 0:1.

Ohlasy trenérů

Karel Beran (HC Olomouc): Rozhodlo prvních deset minut. Těžko jsme se dostávali z toho, že v prvních deseti minutách jdeme třikrát do oslabení a hned dvakrát inkasujeme. Pak jsme se nějak vrátili do zápasu gólem v první třetině, ale začátek druhé třetiny byl od nás hodně vlažný. Až od desáté minuty druhé části jsme začali přebírat trošku otěže a dali jsme kontaktní gól, kterým jsme začali tlačit, jenže zase přišlo naše oslabení. Rozhodla prostě naše nedisciplinovanost. Mohli jsme hrát přesilovky, ale místo toho, abychom je hráli, tak jsme se nechávali zbytečně vyloučit.

Karel Nekvasil (HC Dukla Jihlava): Získali jsme tři body po právu. Nebudu se bavit o nadstavbě, prodloužení a nájezdech. Bylo pro nás dnes důležité získat tři body, což se po zásluze povedlo. Kluci odehráli výborný zápas a konečně nám tam napadaly i nějaké góly. Za vítězství jim děkuji a alespoň se bude teď o pauze lépe trénovat.

Fotogalerie utkání

Fotogalerie