Trénovat s A-týmem je super, říká gólmanský talent Filip Maláč. S tátou zápasy stále rozebírají

07.10.2018 / Tomáš Lysý

Během jednoho měsíce působil již ve čtyřech týmech, což je na měsíc a půl pořádný počin. Filip Maláč je totiž gólmanem dorostu Dukly, trénuje s jihlavskou juniorkou a také s A-týmem a je členem reprezentace do 16 let. Na patnáctiletého gólmana je to pořádná porce. Že umí, ukázal v posledním zápase dorostu Dukly, kdy vychytal všechny střelce Mountfieldu HK a i díky němu Jihlava vyhrála 1:0. „Bylo to těžké utkání, kluci ale makali a zblokovali nespočet střel. Něco jsem k tomu přidal, něco mě tam taky trefilo. Výhra je zásluhou hlavně týmového výkonu a musíme takhle hrát dále,“ sděluje syn extraligového gólmana Pavla Maláče.

Během zápasu již královehradečtí dorostenci nevěděli, co na Filipa Maláče zkusit, aby ho překonali a vyrovnali stav zápasu. Jihlavský muž v masce zapsal 32 úspěšných zákroků a vymazal i Šimona Marhu, do zápasu nejproduktivnějšího muže celé ELIOD extraligy dorostu. Dukla tak zapsala třetí výhru z posledních pěti zápasů a dává zapomenout na tři porážky v řadě z úvodu soutěže. „Na začátku jsme nehráli tak týmově, kluci tolik neblokovali střely a měli jsme i trošku smůlu. Teď jsme na dobré vlně. Musíme takhle hrát dále. Ve čtvrtek hrajeme v Liberci, a pokud budeme hrát stejně týmově, tak dokážeme zvítězit za tři body,“ sděluje šikovný gólman. Bodovat bude třeba, jelikož první čtyři týmy po základní části mají jistotu play-off. Svěřenci trenéra Štěpána Moravce jsou aktuálně pátí s 15 body, ale ztrácí pouhý bod na třetí místo.

Jihlavský gólman je jasnou jedničkou dorostu Dukly Jihlava pro sezonu 2018/2019. Trenéři Štěpán Moravec s Janem Dršatou na něj hodně spoléhají. Foto: Nela Dittrichová

„Malage“, jak mladému brankáři říkají, si již zkusil i několik tréninků s A-týmem Dukly. „Je to super pocit. Děkuji hlavně panu Jarošovi, který mě na tréninky bere. Ale jak říká pan Dršata – je to zásluha za zápasy a já si toho nesmírně cením, když mohu naskočit s kluky z Áčka,“ rozplývá se jihlavský gólmanský talent. Však také starším a zkušenějším kolegům naslouchá. „Užívám si každou chvíli, každou minutu, když s nimi jdu. Snažím se něco pochytit od Niklase a Honzy Brože, kteří mi hodně pomáhají.“

V A-týmu by se určitě chtěl udržet co nejdéle, stejně jako v reprezentaci do 16 let, do které dostal první pozvánky. Právě šestnáctka je prvním celistvým výběrem, tvoří se v ní základ pro další starší kategorie. „Neřekl bych, že jsem stabilním členem reprezentace. Ale i to je super pocit být tam. Máme skvělého trenéra gólmanů, který mi hodně pomáhá. Občas si napíšeme a zhodnotíme zápasy. Je to tam neskutečné, máme výbornou partu a skvělého kustoda, který nám se vším pomáhá a je tam i od toho, aby vytvářel srandu,“ vzpomíná na první reprezentační srazy. A hned v prvním utkání proti Slovensku na srpnovém Turnaji čtyř zemí si připsal čisté konto, když vychytal proti Slovensku výhru 8:0.

Filip Maláč v novém reprezentačním dresu na Turnaji čtyř zemí z konce srpna 2018. Foto: Český hokej

Pokud někdy zajdete na zápasy dorostu Dukly, uvidíte v ochozech i Pavla Maláče, jenž ve své kariéře chytal třeba za Zlín, Liberec nebo Kometu Brno a v sezoně 1993/1994 zapsal za Duklu pět zápasů. Naslouchá mladý Filip radám svého otce, jenž chytal třeba na juniorském mistrovství světa (1993)? „Dával mi rady hlavně dříve. Ale teď už je to hlavně o detailech. Vždycky se ho jen zeptám, co v utkání viděl, co bych měl zlepšit. Pak rozebíráme góly a nějaké situace. Beru si z toho jen to pozitivní a ostatní, to záporné, házím za hlavu,“ říká Filip.

Rozhovor s Filipem Maláčem

Autor videa: Tomáš Lysý