Legendární stíhací letoun Supermarine Spitfire ozdobí zápas na počest válečných veteránů

07.11.2018 / Czech Spitfire Club

Dukla se v pondělním utkání proti Ústí nad Labem zapojí do Dne válečných veteránů. A jaké by to bylo vzdávání holdu bez pořádného letounu. V parku před Horáckým zimním stadionem se návštěvníci zápasu budou moct podívat na reálnou kopii Supermarine Spitfire, legendárního letounu britského královského letectva (RAF – Royal Air Force). Letoun v normální velikosti zapůjčí na Czech Spitfire Klub - spolek letecké historie.

Czech Spitfire Club, spolek letecké historie, byl založen v Jihlavě před deseti roky. Jeho hlavním cílem je, aby nezapadla památka našich letců bojujících za druhé světové války v Britském královském letectvu - Royal Air Force. Spolek staví létající i nelétající makety letounů z 2. světové války, provozuje Muzeum RAF v Polici u Jemnice a organizuje každoročně řadu vzpomínkových akcí.

Tato krásná stíhačka bude vystavena v parku před Horáckým zimním stadionem v den utkání Dukla – Ústí, které se hraje v pondělí 12. listopadu od 17:30. Foto: Czech Spitfire Club

Celkem v RAF sloužilo přes 2500 žen a mužů, z nich asi 1600 tvořil létající personál. Přes 500 z nich zahynulo, mnoho bylo zraněno, popáleno nebo padlo po sestřelení do krutého německého zajetí. Naši letci pomohli Velké Británii v době pro ni nejtěžší. Velká Británie zůstala v roce 1940 osamocena v boji proti nacistické zvůli. V nejhorším období v tzv. Bitvě o Británii, v létě 1940, měla Velká Británie letadla, ale neměla piloty. Pokud by nepomohli Čechoslováci, Poláci, Kanaďané a další, možná by Británie padla a druhá světová válka mohla dopadnout i jinak, než dopadla… Po návratu do republiky v roce 1945, po krátkém období slávy a zejména po únoru 1948 byla drtivá většina těchto vlastenců persekvována, vyhozena z armády a mnoho z nich skončilo v kriminálech a uranových dolech. Řada z nich přišla i o život.

Jejich osud, jejich oběti a zejména jejich odkaz by neměly být zapomenuty. I náš, početně malý národ má své hrdiny a má být na co hrdý. Vždyť naši letci patřili mezi nejlepší. Měli by být vzory charakteru, vůle, odvahy a touhy po životě ve svobodné společnosti, zejména mladým lidem. Proto má letecký spolek motto: „My nezapomínáme!“.

Právě v těchto dnech si připomínáme Den veteránů a vzpomínáme na naše legionáře a veterány z válečných konfliktů. Proto se Czech Spitfire Club připojil k HC Dukla Jihlava a chce hokejový klub podpořit tím, že u zimního stadionu v Jihlavě při zápase 1. ligy umístí maketu letounu Supermarine Spitfire Mk.IXc – jednoho z nejslavnějších letounů historie letectví a typu úzce svázaného právě s našimi letci v RAF.

K jeho prohlídce všechny srdečně zveme.
czechspitfireclub.cz

Foto: Czech Spitfire Club