Přestalo nás bavit prohrávat. Řekli jsme si, že nemůžeme spadnout, povídá Jan Javůrek

28.11.2018 / Tomáš Lysý

Začátek sezony nevypadal pro jihlavskou juniorku vůbec dobře. Z prvních devíti zápasů vyhrála Dukla pouze jediný, poté sedmkrát v řadě prohrála. Nejstarší mládežnickou kategorii Jihlavy mohla těšit alespoň nastavení o bodík navíc, které červenožlutí poměrně zvládali. Závěr základní části ale juniorům vyšel, vyhráli čtyři ze šesti zápasů (i na půdě silného Salzburgu) a ze sestupových vod jim rázem svitla naděje na boj o play-off. „Do nadstavby jdeme s tím, abychom se udrželi v první čtyřce, protože týmy do čtvrtého místa postupují nahoru a zařadí se do skupiny o postup do play-off. Cíl je jasný,“ ví moc dobře gólman Jan Javůrek, který v posledním kole základní části vychytal první nulu pro juniory v této sezoně.

V hodnocení měsíce října sdělil jednatel Dukly Jihlava Bedřich Ščerban poměrně jasně, že starosti mu dělá juniorka. Ta totiž byla na sestupových vodách. Systém extraligy je totiž takový, že v základní části jsou čtyři skupiny, každá po šesti týmech. První tři z každé skupiny jsou v nadstavbové části (12 týmů, 22 zápasů, každý s každým od nuly), která určí jejich rozdělení do třetí části soutěže – o postup do play-off. A co týmy po základní části na 4. – 6. místě ve všech skupinách? Ty jdou do nadstavby o umístění (12 týmů, 22 zápasů, každý s každým), přičemž se počítají body po základní části soutěže. Po odehrání dvaadvaceti zápasů se první čtyři týmy připojí k „vrchním“ dvanácti a rozdají si to o postup do play-off (4 skupiny po 4 týmech, první dva ze skupiny jdou do play-off). Druhé čtyři týmy – na 5. – 8. místě, hrají o umístění, a zbylé čtyři týmy, tedy na 9. – 12. pozici, čeká boj o udržení (dvoukolově, započítávají se výsledky z předešlých částí a poslední dva sestupují).

Tabulka „jihlavské“ skupiny juniorů po základní části.

Sestupové starosti ale odvály poslední čtyři zápasy. Junioři nejprve dovezli ze silného Salzburgu pět bodů z osmi možných. První zápas totiž vyhráli v základní hrací době (3 body) i v nastavení (bod), druhý zápas připsali znovu bod v nastavení. Poté přišli dvě výhry proti Žďáru a doma proti Olomouci dokonce s nulou. „Proti Olomouci jsme spokojení. Kluci šli do zápasu naplno, blokovali střely, nasazení bylo dobré. Nemůžu si stěžovat. Chci jim za výkon poděkovat a já si udělal menší radost nulou,“ usmívá se gólman Jan Javůrek nad vůbec prvním zápasem juniorů bez inkasované branky v této sezoně. „Nějaký těžší zákrok se tam našel, třeba v oslabení ke konci zápasu, ale celkově na mě moc střel nešlo,“ hodnotí zápas osmnáctiletý gólman.

V závěru základní části se jihlavským juniorům dařilo. Tým kolem trenérů Karla Nekvasila a Viktora Ujčíka věří, že si formu přenesou i do nadstavbové části, kterou začnou ve čtvrtek 29. listopadu na ledě Chomutova. Foto: Nela Dittrichová

Co se stalo, že junioři najednou začali vítězit a pravidelně bodovat? Právě během posledních čtyř zápasů získali 13 bodů z 16 možných! „Šli jsme více do sebe. Přestalo nás bavit prohrávat. Řekli jsme si, že nemůžeme spadnout nebo hrát dole. Zvedli jsme se a snažíme se co nejvíce dostat na vrch tabulky, abychom to měli do play-off lehčí,“ podotýká Jan Javůrek, ale on i jeho spoluhráči ví, že cesta do vyřazovacích bojů je teprve ve své třetině. V B-nadstavbě (viz tabulka níže) musí být Dukla do čtvrtého místa, aby se přiřadila k dvanáctičlenné lepší skupině. Z šestnácti týmů pak vzniknou čtyři skupiny po čtyřech (každý s každým, 6 kol) s tím, že první dva týmy každé grupy jdou do vyřazovací části. „Jdeme do nadstavby s tím, abychom se udrželi v první čtyřce. Protože první čtyři postupují nahoru a pak se soutěž dělí ještě na nějaké skupiny o postup do play-off. Cíl je jasný, být do první čtyřky,“ zakončuje rozhovor jihlavský gólman.

Videorozhovor s Janem Javůrkem

Autor videa: Tomáš Lysý

Před začátkem nadstavbové části jsou jihlavští junioři v kontaktu s první čtyřkou tabulky, která si zajistí postup do skupin o play-off.