Nadstavba bude konečně vypadat jako extraliga, říká trenér juniorů Karel Nekvasil

29.11.2018 / Tomáš Lysý, Zdeněk Drla

Poslední víkend v listopadu skončila juniorům základní část sezony 2018/2019. Jak prozradil gólman Jan Javůrek, jasným cílem je být mezi první čtyřkou nadstavby a zajistit si skupinu o postup do play-off. Úplně stejně to vidí také trenér Karel Nekvasil, který je rád, že závěr základní části týmu vyšel. „Když se podíváme na tabulku, tak ztrácíme tři body na postup ze skupiny a naopak máme pět bodů náskok na vyhnutí se barážové skupině. Spíše bych se bavil o tom, že chceme jít nahoru,“ říká trenér, který vede juniorku spolu s Viktorem Ujčíkem. Nadstavbová část začíná Dukle dnes (29.11.) na ledě Chomutova. Celý rozpis najdete zde.

Začátek přitom vůbec nebyl jednoduchý. Jihlavští hokejisté totiž po prohře a výhře v prvních dvou zápasech museli zkousnout sérii sedmi zápasů bez bodového zisku v základní hrací době (bod po bodu naopak sbírali v nastavení). „Nebylo to jednoduché období, začátek jsme si určitě představovali trošku jinak. Nevyšla nám šňůra sedmi zápasů, kdy jsme v základní hrací době nezískali ani bod a honili jsme to všechno v nadstavbě. Kluci už to měli v hlavě, byli jsme psychicky dole. Naopak konec nadstavby byl naopak velmi vydařený,“ myslí si Karel Nekvasil a za vydařený považuje zejména dvojzápas na ledě silného Salzburgu, ve kterém Dukla uhrála pět bodů z devíti. „Závěr základní části nám fakt vyšel a Salzburg byla třesnička na dortu. Oba dva zápasy, co jsme u nich odehrály, byly nadstandardní a byli jsme rádi, že to takhle dopadlo. Kluci si body tam určitě zasloužili, protože to, co tam předvedli, bylo fakt dobré.“

Tabulka „jihlavské“ skupiny juniorů po základní části.

Při pohledu na tabulku je jasné, kdo byl lídrem skupiny. Trenéra jihlavských juniorů překvapilo vítězství Brna. „Kometa mě překvapila, že skupinu vzala takhle suverénně. Myslel jsem, že se bude prát o třetí místo s Budějovicemi. Salzburg byl nejtěžší soupeř. Má výborné hráče, ať už loni nebo letos, kteří na tom jsou dovednostně velice dobře, všechno dělají v rychlosti,“ hodnotí soupeře Karel Nekvasil, který kvituje dobré výkony hráčů v nadstavbě (kde se hraje o bod navíc). „Jak jsem byl silně proti nadstavbě, tak nám docela pomáhala a šla nám. Hra tři na tři nebo nájezdy, podpořené výbornými výkony gólmanů či šikovností hráčů, nám v daný okamžik pomohly,“ říká jihlavský trenér s tím, že Dukla měla v nadstavbě bilanci 13 výher a 7 porážek.

Před začátkem nadstavbové části jsou jihlavští junioři v kontaktu s první čtyřkou tabulky, která si zajistí postup do skupin o play-off.

Nyní Dukla vstupuje do nadstavbové části, po které se první čtyři týmy připojí k lepší dvanáctičlenné skupině (ta je tvořená celky po základní části na 1.-3. místě všech čtyř skupin). Ze 16 týmů pak vzniknou čtyři skupiny po čtyřech a první dva týmy postoupí do čtvrtfinále play-off. „Ještě se v tom orientujeme, i když jsme museli najít nějaké materiály, které o tom píší,“ usmívá se Karel Nekvasil, který je rád, že jeho tým po dobrém závěru základní části odvál myšlenky na baráž. „Ze začátku to bylo špatné a mluvilo se, že tahle situace může nastat. Abychom se nedostali do baráže a nehrozil by sestup. Ale teď bych o tom vůbec nemluvil. Když se podíváme na tabulku, tak ztrácíme tři body na postup do skupiny o play-off a naopak máme náskok pěti bodů, abychom se vyhnuli barážové skupině. Spíše bych se bavil o tom, že chceme jít nahoru,“ povídá Karel Nekvasil, který se s úsměvem těší na nadstavbu. „Když to vezmu i s cestováním, tak za mě to bude konečně vypadat jako extraliga.“

Videorozhovor s Karlem Nekvasilem o základní části a před začátkem nadstavby

Autoři videa: Tomáš Lysý, Zdeněk Drla